Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Miękki pedał hamulca

Pers68
17-01-12, 17:43
D14A2
Witam mam problem po wymianie przewodów hamulcowych pedał stał się miękki, a właściwie łapie od połowy, naczytałem się o dwusekcyjnej pompce która najprawdopodobniej siedzi i u mnie. Czy może byc to coś innego, dodam iż układ odpowietrzany 2 razy, poza tym sprawdzane serwo i po odłączeniu twardy. Może ktoś się orientuje czy coś jest w tym trójniku zaraz za pompą??? może tam tkwi problem no i jeśli nie to to zostaje pompa więc gdzie można reperaturki kupić i jakiej firmy ewentualnie brać a jakiej nie brać???

bakajashi
18-01-12, 11:27
prawdopodobnie kolego ci poszla pompa tak jak u mnie tylko ja kupilem odrazu wraz z serwem uzywke za 150 i jest wszystko si

fairfax
18-01-12, 11:40
hmmm u siebie też zauważyłem dosyć miękki pedał... ale problemów z hamowaniem nie ma żadnych. Żeby zaczął łapać to muszę go wcisnąć na ok. może 5cm, ale jak docisnę głąbiej to bez najmniejszych problemów blokuje koła.

Będę musiał na początek pewnie wymienić płyn hamulcowy i odpowietrzyć układ... zobaczymy co będzie dalej, ale puki hamuje, to nie panikuje.

jaro467
18-01-12, 11:49
Hm u mnie po wymianie przewodów też kurde jakby był bardziej miękki i nie wiem w takim razie czy mam sie czym martwić:confused: ponieważ różnicy w hamowaniu nie odczułem jakiejś poza świadomościa że przewody są nowe. Dodam że też mi nie bierze od samej góry, a płyn był nowy zalany oczywiście i odpowietrzone ze 3 razy wszystkie koła(zachowując kolejność oczywiście).

Pers68
18-01-12, 13:51
Tak potwierdzę, że i u mnie hamuje elegancko ale od połowy znalazłem w warszawie komplet naprawczy za 20zl czy likoszty znikome w porównaniu do wymiany, kwestia tylko skuteczności ale widzę, że póki co nikt takiego zabiegu nie wykonywał.

jaro467
18-01-12, 18:05
Tylko tak sobie myślę czemu miało by się to zmienić po wymianie przewodów? Przecież w układ nie było ingerencji żadnej jedynie tylko tyle, że nowe przewody. U mnie przynajmniej było tak, że płyn mi całkowicie wyciekł bo walnął mi przewód i auto potem stało bo nie było wolnego kanału nigdzie no ale potem zrobiłem i odpowietrzyłem normalnie tak jak pisałem, czyli płyn doszedł raczej wszedzie więc dalej nie wiem skąd taki efekt by mógł sie pojawić.
Ps. Coś takiego miałem jak kupiłem auto i zmieniałem tarcze i klocki, pedał wchodził głęboko, natomiast po wymianie aż miło było dotykać tylko pedału bo brał elegancko. Ale stan tarcz i klocków jest b.dobry więc to nie to.

Pers68
18-01-12, 19:05
Znalazłem w IC reperaturki za 26zl indeks to D1-732, natomiast producent to AUTOFREN, za pewne wymiana za jakiś czas bo auto hamuje, więc jak coś się ruszy z mojej strony to napisze:)

bakajashi
18-01-12, 19:18
niewiem koledzy slyszalem ze to wada jakas jest w naszych haniach. ja sobie u siebie zrobilem zacisk prawy bo stał złozylem odpowietrzylem i lipa hamulec wpadal w podloge

jaro467
18-01-12, 19:49
Kolego Pers68 gdybyś to robił to weź pstryknij jakieś foty ok bo też bym to przyatakował w wolnej chwili gdyby tylko pomogło u Ciebie bo akurat w tym temacie nie wiem od której strony sie zabrac:o

Pers68
19-01-12, 12:20
Dobrze jak będe działać w tym kieruku to zrobie i wrzuce ale nie obiecuje kiedy bo tak jak pisałem wcześniej autem da się spokojnie hamować więc poki co konkretnego terminu naprawy nie znam

Barti82
23-01-12, 19:59
Bardzo nie dawno, wymieniałem przewody hamulcowe, i po ich wymianie i zalaniu nowego płynu, pompa siadła..odpowietrzany układ byłe ze 3 godziny, z każdej strony itp. najprawdopodobniej pompa siadła, pedał miękki, pompa zamówiona razem z serwem używka, więc pojutrze będę to wymieniał, mam nadzieję że będzie ok, mechanik powiedział że serwa nie trzeba wymieniać, więc mi pewnie zostanie..