PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana anteny w słupku (civ 6gen,3d,hatchback)

prz3mo
31-05-05, 23:17
Otóż jakiś szwab pewnie złamał antenę i założył jakiś pret na stałe (nie chowany). Kupiłem już kompletną chowaną antenę do civa. Jeszcze nie wziąłem się za rozkręcanie i wymianę. Moje pytanie brzmi czy muszę odkręcać plastikową osłonę słupka od środka, czy może uda się całość włożyć od góry ??? Aha, no i oryginalna antena ma wtyczkę, którą muszę podłączyć. Domyślam się, że gdzieś w okolicach prawej części deski rozdzielczej... Robił już ktoś coś takiego? Dam radę sam ją wymienić ? :)

Furious
01-06-05, 07:39
Z tego co czytalem w manualu robi sie to tak, ze najpierw przywiazujesz jakis sznurek do starej wtyczki, odkrecasz antene i wyciagasz powoli caly kabel az wyciagniesz calosc :) Potem przywiazujesz wyciagniety sznurek do nowej wtyczki od anteny i od srodka ciagniesz kabel antenowy. Wtyczka antenowa znajduje sie za radiem, wiec radio musisz wyciagnac :D

Kojot
01-06-05, 09:10
Nie musisz wyciagac radia - antena w słupku a raczej ten kabel konczy sie przy 1 bezpiecznikach pod kierownica po lewej wiec tam musisz wypiac kabel zakleic ze sznurkiem i wiciagac, potem sznurkiem wciagnac nową.

Pozdro

GoorY
01-06-05, 09:41
u mnie kabel od anteny szedl do radia...:roll:
oslona slupka to raczej ci nic nie da nie wiem jak w 6 ale w 5g kabel idzie w slupku wewnatrz, wiec najlepiej patent ze sznurkiem. rozkrec se plastyki pod kiera i dasz rade ;)

boomer
01-06-05, 14:04
A juz chcialem napisac zglos sie do Kojota ale widze ze juz napisal tutaj. Kojot, pamietasz wymiane anteny jak podjechalem do ciebie :)

prz3mo
01-06-05, 16:36
Nie musisz wyciagac radia - antena w słupku a raczej ten kabel konczy sie przy 1 bezpiecznikach pod kierownica po lewej wiec tam musisz wypiac kabel zakleic ze sznurkiem i wiciagac, potem sznurkiem wciagnac nową.

Pozdro

Spoko, ale chodzi mi tez o to czy całość przełożę od góry (dachu) ??? Czyli pręt wraz z plastikową przeźroczystą osłoną zakończony plastikiem który przykręca się do dachu...

Kojot
01-06-05, 16:44
Caly pret wkladasz od góry.

mule
12-07-05, 10:59
odgrzebuje temat,
potrzebuje sie dowiedziec czy antena z hatcha 3d 99 bedzie pasowac do coupe 98? wiem ze powinna ale sie nie przygladalem i nie mam pewnosci

ARTX
14-07-05, 10:50
bedzie, przeciez masz wszystko to samo w latach 96-2000r (nie mowie o lampach czy elementach blacharskich-przod)

mule
14-07-05, 12:29
dzieki:)

no spodziewalem sie ze bedzie, ale jak sie przekonalem juz, czasem male szczegoly sa troszke inne wolalem spytac

Kojot
15-07-05, 18:39
u mnie kabel od anteny szedl do radia...:roll:
oslona slupka to raczej ci nic nie da nie wiem jak w 6 ale w 5g kabel idzie w slupku wewnatrz, wiec najlepiej patent ze sznurkiem. rozkrec se plastyki pod kiera i dasz rade ;)

To jak odgrzebany to wyjasniam ze antena idzie do radia ale jest rozłączany przy bezpiecznikach ( przynajlniej w 6g :)

ja tez wyciagalem od radia -potem trafilem na złączke :)

Boomer: Pamietam - wtedy wlasnie wychlastalem antene od reki bez przywiazywania sznurka :) z 2 godziny sie potem meczylismy hehe :)

Tomazz
18-09-05, 22:47
a czy ktoś robił taki trik że likwidował antenę ze słupka i dawał na tył dachu? jeśli tak to było by fajnie jak by sie podzielił wiedzą na ten temat 8)

ppm702
19-09-05, 00:22
a czy ktoś robił taki trik że likwidował antenę ze słupka i dawał na tył dachu? jeśli tak to było by fajnie jak by sie podzielił wiedzą na ten temat
o co dokładnie Ci chodzi :?: Ja z tyłu mam antenę od CB...

Tomazz
19-09-05, 09:14
chodzi mi o to żeby zlikwidować antene (radiową) na słupku, a zamiast tego mieć na dachu......czy ktoś to kiedyś robił?

Rikoo
19-09-05, 11:01
tak sajmon ma

:arrow: Fura sajmona (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4995)

mule
19-09-05, 19:10
ja widzialem civa ze zlikwidowana antenka ze slupka, i gosc mial rekinka jak w nowych bmq

emg
19-09-05, 21:03
jeśli tak to było by fajnie jak by sie podzielił wiedzą na ten temat
ja tak miałem w 4gen - a co to za wiedzę chcesz poznać? Jak założyć antenę, czy jak zakitować dziurę po antenie?

......czy ktoś to kiedyś robił?
w qpie 6 gen też nie mam anteny w słupq

ppm702
21-09-05, 00:21
w qpie 6 gen też nie mam anteny w słupq
ja za to mam dwie :P W słupku i w tylnej części dachu, ale ze słupka chętnie bym wyrzucił tylko szkoda dachu malować... :(

LIO
21-09-05, 10:13
ale ze słupka chętnie bym wyrzucił tylko szkoda dachu malować...
ale dach od słupka masz oddzielony rynienką, to dachu malować nie trzeba

szklomet
09-01-06, 21:49
:grin: dzięki panoowie,jeszcze mam jedno pytanko,kabel w napewno jest rozłączany bo w nowej antenie którą mam z identycznego modelu jest wtyczka w połowie długości tylko czy trzeba sciągać plastiki pod kierownicą czy jest jakieś dojscie bez rozbierania??.

Rikoo
10-01-06, 08:21
nie

ppm702
11-01-06, 10:43
jak sobie poświecisz to znajdziesz złącze. Ja teraz bym to zrobił bez rozbierania, ale jak nie wiesz gdzie szukać to może być koniecznośc rozebrania konsoli od spodu. Na szczęście z tym nie ma dużo roboty :)

Rikoo
11-01-06, 10:55
jaka robota 3 srubki i rwiesz 8)

Kuba007
15-12-06, 15:02
kurde dzisiaj chcialem wymienic antene, wyciagnalem bez problemu z podwiazanym sznurkiem, juz przeciagalem kabel od nowej i niestety sznurek sie urwal - cos haczylo i kable nie przechodzil :( co teraz polecacie zrobic :?: jak przeciagnac kabel :?:

Lipek
15-12-06, 16:42
Haczy przy koncu slupka-tam gdzie laczy sie on z reszta budy-ja przy wymianie poprostu szarpnalem na sile - i jakos przecisnal sie ten kabel

Kuba007
15-12-06, 21:35
Haczy przy koncu slupka-tam gdzie laczy sie on z reszta budy-ja przy wymianie poprostu szarpnalem na sile - i jakos przecisnal sie ten kabel

tez probowalem na sile niestety nie dalo rady i sznurek mi pekl i dupaaa.....
ma ktos jakis patent na przeprowadzenie kabla bez sznurka :?:

Lipek
16-12-06, 10:34
No jak juz tak naprawde nie chce przejsc to zdejmij plastyk oslaniajacy slupek i pusc kabel pod nim...

maly187
18-12-06, 14:38
może jakiś drut miedziak najlepiej coś taki od instalacji elektrycznej 1.0-1.5 obwinąć koło wtyczki i zawinąć to dobrze izolacją żeby nigdzie sieć wtyczka nie zapierała ze sznurkiem tez tak można zrobić ale izolacja tez oblkleić zeby to sie tak ładnie zlewało w jeną całość bo takto jak ciągniecie to to prosto nie podzie po o coś tam zawsze zaprze ://

Lipek
18-12-06, 15:28
izolacja tez oblkleić zeby to sie tak ładnie zlewało w jeną całość
ja tak zrobilem-do przeciagniecia wykorzystalem kabel od starej anteny

maly187
18-12-06, 16:17
i co pomogło ?? no z izolacja tez lepiej nie przesadzać żeby przeszło :D

uboat
21-12-06, 15:04
Czy taka antena będzie pasować do mojej EJ6??

http://moto.allegro.pl/item151789497_antena_samochodowa_teleskopowa_w_slu pek.html

jest podobna, a do tego koleś pisze, żeby podać rozmiar tego jajka co przychodzi na dach i rozstawu śrub.

hexan86
13-05-07, 21:49
nie chce zakładac nowego temtu: powiedzcie jaka musi być długośc przwdodu aby spokojnie można było podłaczyć, poniewąz na allegro znalazałem coś takiego Allegro (http://www.allegro.pl/item191884377_antena_aph_616_n_2_honda_civic_crv_i nne_nowa_f_v.html)
i sie okazuje ze to ma 60 cm, czy starczy chciaż do tego miejsca pod bezpicznikami o którym mowiliście?????

Lipek
14-05-07, 09:43
Bedzie w sam raz

_BOSS_
19-01-08, 22:39
Odświeżam

Mam takie pytanko - w mojej hani 6gen 4d - antena sie złamała i co gorsza wpadła w słupek!! :djablek: (zostal mi tylko plastik u góry - jak go rozkęcę to anteny nie złapię nie da rady)

Teraz pytanie jak sie do niej dostać by ją wyjąć i wymienić ?

Jak zdemontuje osłonę słupka od wewnątrz to do niej dojde ?

Czy rozebrać plaskiki przy bezpieczikch i tam ją da rade wyciągnąc?

Pozdrawiam!

eXcential
20-01-08, 23:04
Jak rozbierzesz plastikową osłone słupka to się do kabla dokopiesz, sama antena jest jakby w tej drugiej komorze dlatego może być problem...

pszczoua
21-01-08, 20:47
kupilem na allegro antene manualna od corrolli do 92 roku... probowalem przeciagnac na zasadzie sznurka i przymocowanego do niego kabla ale sie nie udalo... udalo sie przeciagnac kabel od gory ale okazalo sie ze naruszylem rurke ktora odprowadza wode z podszybia na zewnatrz... ( chodzi o 5 gen) dlatego pisze to jako przestroge... uwazajcie jak bedziecie to wymieniali bo nie bedzie Wam sie chcialo wszystkiego wyjmowac i suszyc...

Maximus1919
08-04-09, 23:13
Odświeżam
Mistrzowie powiedzcie mi tylko tak: urwalem kabel bo coś mi w słupku blokuje i nie mam pojęcia co?? Ani w góre ani w dół... Poradzcie jak można przedostać jeszcze ten kabel pod kierownice??

Pozdro :cool:

Radek82
30-05-10, 19:33
odgrzewam Przy próbie zmiany zerwał się sznurek teraz jak wpycham sam kabel to blokuje się na końcu słupka a jeśli wkładam kawałek grubej cyny przechodzi ten moment i ginie gdzieś tylko właśnie nie wiem gdzie

Radek82
09-06-10, 23:36
Dla potomnych :P Taki mała podpowiedz dla ludzi którym się zapomni przywiązać sznurka do kabla lub zerwał się . Zakupujemy lub kombinujemy z 1,5m cyny grubość taka żeby ani nie była za cienka ani za gruba wkładamy przez słupek cyna ma to do siebie że się wygnie przy podszybiu i wyjdzie dołem potem do cyny przywiązujemy sznurek wyciągamy cynę i mam sznurek z powrotem w słupku :)