Zobacz pełną wersję : Wymiana anteny w słupku (civ 6gen,3d,hatchback)
Otóż jakiś szwab pewnie złamał antenę i założył jakiś pret na stałe (nie chowany). Kupiłem już kompletną chowaną antenę do civa. Jeszcze nie wziąłem się za rozkręcanie i wymianę. Moje pytanie brzmi czy muszę odkręcać plastikową osłonę słupka od środka, czy może uda się całość włożyć od góry ??? Aha, no i oryginalna antena ma wtyczkę, którą muszę podłączyć. Domyślam się, że gdzieś w okolicach prawej części deski rozdzielczej... Robił już ktoś coś takiego? Dam radę sam ją wymienić ? :)
Z tego co czytalem w manualu robi sie to tak, ze najpierw przywiazujesz jakis sznurek do starej wtyczki, odkrecasz antene i wyciagasz powoli caly kabel az wyciagniesz calosc :) Potem przywiazujesz wyciagniety sznurek do nowej wtyczki od anteny i od srodka ciagniesz kabel antenowy. Wtyczka antenowa znajduje sie za radiem, wiec radio musisz wyciagnac :D
Nie musisz wyciagac radia - antena w słupku a raczej ten kabel konczy sie przy 1 bezpiecznikach pod kierownica po lewej wiec tam musisz wypiac kabel zakleic ze sznurkiem i wiciagac, potem sznurkiem wciagnac nową.
Pozdro
u mnie kabel od anteny szedl do radia...:roll:
oslona slupka to raczej ci nic nie da nie wiem jak w 6 ale w 5g kabel idzie w slupku wewnatrz, wiec najlepiej patent ze sznurkiem. rozkrec se plastyki pod kiera i dasz rade ;)
A juz chcialem napisac zglos sie do Kojota ale widze ze juz napisal tutaj. Kojot, pamietasz wymiane anteny jak podjechalem do ciebie :)
Nie musisz wyciagac radia - antena w słupku a raczej ten kabel konczy sie przy 1 bezpiecznikach pod kierownica po lewej wiec tam musisz wypiac kabel zakleic ze sznurkiem i wiciagac, potem sznurkiem wciagnac nową.
Pozdro
Spoko, ale chodzi mi tez o to czy całość przełożę od góry (dachu) ??? Czyli pręt wraz z plastikową przeźroczystą osłoną zakończony plastikiem który przykręca się do dachu...
Caly pret wkladasz od góry.
odgrzebuje temat,
potrzebuje sie dowiedziec czy antena z hatcha 3d 99 bedzie pasowac do coupe 98? wiem ze powinna ale sie nie przygladalem i nie mam pewnosci
bedzie, przeciez masz wszystko to samo w latach 96-2000r (nie mowie o lampach czy elementach blacharskich-przod)
dzieki:)
no spodziewalem sie ze bedzie, ale jak sie przekonalem juz, czasem male szczegoly sa troszke inne wolalem spytac
u mnie kabel od anteny szedl do radia...:roll:
oslona slupka to raczej ci nic nie da nie wiem jak w 6 ale w 5g kabel idzie w slupku wewnatrz, wiec najlepiej patent ze sznurkiem. rozkrec se plastyki pod kiera i dasz rade ;)
To jak odgrzebany to wyjasniam ze antena idzie do radia ale jest rozłączany przy bezpiecznikach ( przynajlniej w 6g :)
ja tez wyciagalem od radia -potem trafilem na złączke :)
Boomer: Pamietam - wtedy wlasnie wychlastalem antene od reki bez przywiazywania sznurka :) z 2 godziny sie potem meczylismy hehe :)
a czy ktoś robił taki trik że likwidował antenę ze słupka i dawał na tył dachu? jeśli tak to było by fajnie jak by sie podzielił wiedzą na ten temat 8)
a czy ktoś robił taki trik że likwidował antenę ze słupka i dawał na tył dachu? jeśli tak to było by fajnie jak by sie podzielił wiedzą na ten temat
o co dokładnie Ci chodzi :?: Ja z tyłu mam antenę od CB...
chodzi mi o to żeby zlikwidować antene (radiową) na słupku, a zamiast tego mieć na dachu......czy ktoś to kiedyś robił?
tak sajmon ma
:arrow: Fura sajmona (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4995)
ja widzialem civa ze zlikwidowana antenka ze slupka, i gosc mial rekinka jak w nowych bmq
jeśli tak to było by fajnie jak by sie podzielił wiedzą na ten temat
ja tak miałem w 4gen - a co to za wiedzę chcesz poznać? Jak założyć antenę, czy jak zakitować dziurę po antenie?
......czy ktoś to kiedyś robił?
w qpie 6 gen też nie mam anteny w słupq
w qpie 6 gen też nie mam anteny w słupq
ja za to mam dwie :P W słupku i w tylnej części dachu, ale ze słupka chętnie bym wyrzucił tylko szkoda dachu malować... :(
ale ze słupka chętnie bym wyrzucił tylko szkoda dachu malować...
ale dach od słupka masz oddzielony rynienką, to dachu malować nie trzeba
:grin: dzięki panoowie,jeszcze mam jedno pytanko,kabel w napewno jest rozłączany bo w nowej antenie którą mam z identycznego modelu jest wtyczka w połowie długości tylko czy trzeba sciągać plastiki pod kierownicą czy jest jakieś dojscie bez rozbierania??.
jak sobie poświecisz to znajdziesz złącze. Ja teraz bym to zrobił bez rozbierania, ale jak nie wiesz gdzie szukać to może być koniecznośc rozebrania konsoli od spodu. Na szczęście z tym nie ma dużo roboty :)
jaka robota 3 srubki i rwiesz 8)
kurde dzisiaj chcialem wymienic antene, wyciagnalem bez problemu z podwiazanym sznurkiem, juz przeciagalem kabel od nowej i niestety sznurek sie urwal - cos haczylo i kable nie przechodzil :( co teraz polecacie zrobic :?: jak przeciagnac kabel :?:
Haczy przy koncu slupka-tam gdzie laczy sie on z reszta budy-ja przy wymianie poprostu szarpnalem na sile - i jakos przecisnal sie ten kabel
Haczy przy koncu slupka-tam gdzie laczy sie on z reszta budy-ja przy wymianie poprostu szarpnalem na sile - i jakos przecisnal sie ten kabel
tez probowalem na sile niestety nie dalo rady i sznurek mi pekl i dupaaa.....
ma ktos jakis patent na przeprowadzenie kabla bez sznurka :?:
No jak juz tak naprawde nie chce przejsc to zdejmij plastyk oslaniajacy slupek i pusc kabel pod nim...
może jakiś drut miedziak najlepiej coś taki od instalacji elektrycznej 1.0-1.5 obwinąć koło wtyczki i zawinąć to dobrze izolacją żeby nigdzie sieć wtyczka nie zapierała ze sznurkiem tez tak można zrobić ale izolacja tez oblkleić zeby to sie tak ładnie zlewało w jeną całość bo takto jak ciągniecie to to prosto nie podzie po o coś tam zawsze zaprze ://
izolacja tez oblkleić zeby to sie tak ładnie zlewało w jeną całość
ja tak zrobilem-do przeciagniecia wykorzystalem kabel od starej anteny
i co pomogło ?? no z izolacja tez lepiej nie przesadzać żeby przeszło :D
Czy taka antena będzie pasować do mojej EJ6??
http://moto.allegro.pl/item151789497_antena_samochodowa_teleskopowa_w_slu pek.html
jest podobna, a do tego koleś pisze, żeby podać rozmiar tego jajka co przychodzi na dach i rozstawu śrub.
nie chce zakładac nowego temtu: powiedzcie jaka musi być długośc przwdodu aby spokojnie można było podłaczyć, poniewąz na allegro znalazałem coś takiego Allegro (http://www.allegro.pl/item191884377_antena_aph_616_n_2_honda_civic_crv_i nne_nowa_f_v.html)
i sie okazuje ze to ma 60 cm, czy starczy chciaż do tego miejsca pod bezpicznikami o którym mowiliście?????
Odświeżam
Mam takie pytanko - w mojej hani 6gen 4d - antena sie złamała i co gorsza wpadła w słupek!! :djablek: (zostal mi tylko plastik u góry - jak go rozkęcę to anteny nie złapię nie da rady)
Teraz pytanie jak sie do niej dostać by ją wyjąć i wymienić ?
Jak zdemontuje osłonę słupka od wewnątrz to do niej dojde ?
Czy rozebrać plaskiki przy bezpieczikch i tam ją da rade wyciągnąc?
Pozdrawiam!
Jak rozbierzesz plastikową osłone słupka to się do kabla dokopiesz, sama antena jest jakby w tej drugiej komorze dlatego może być problem...
kupilem na allegro antene manualna od corrolli do 92 roku... probowalem przeciagnac na zasadzie sznurka i przymocowanego do niego kabla ale sie nie udalo... udalo sie przeciagnac kabel od gory ale okazalo sie ze naruszylem rurke ktora odprowadza wode z podszybia na zewnatrz... ( chodzi o 5 gen) dlatego pisze to jako przestroge... uwazajcie jak bedziecie to wymieniali bo nie bedzie Wam sie chcialo wszystkiego wyjmowac i suszyc...
Maximus1919
08-04-09, 23:13
Odświeżam
Mistrzowie powiedzcie mi tylko tak: urwalem kabel bo coś mi w słupku blokuje i nie mam pojęcia co?? Ani w góre ani w dół... Poradzcie jak można przedostać jeszcze ten kabel pod kierownice??
Pozdro :cool:
odgrzewam Przy próbie zmiany zerwał się sznurek teraz jak wpycham sam kabel to blokuje się na końcu słupka a jeśli wkładam kawałek grubej cyny przechodzi ten moment i ginie gdzieś tylko właśnie nie wiem gdzie
Dla potomnych :P Taki mała podpowiedz dla ludzi którym się zapomni przywiązać sznurka do kabla lub zerwał się . Zakupujemy lub kombinujemy z 1,5m cyny grubość taka żeby ani nie była za cienka ani za gruba wkładamy przez słupek cyna ma to do siebie że się wygnie przy podszybiu i wyjdzie dołem potem do cyny przywiązujemy sznurek wyciągamy cynę i mam sznurek z powrotem w słupku :)