Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju..Czy mozna przejsc z minetala na polsyntetyk?
Witam...mam pytanie co uwazacie o zmienieniu oleju z minerala na polsyntetyk...chodzi o to ze mam moją hanie wywapila mi panewka kupilem drugi silnik przelozylem go jak by cos to dalo to D16Y7 i on jest podobno o przebiegu 120tys km i zalalem go mineralem mobila 15w40 gdyz nie wiedzial ziomek jaki olej byl lany jezdze nim juz pol roku oczywiscie odcina idzie i cisniecie i ani kszty oleju nie bierze i chcialem sie spytac was co myslicie o wymianie oleju na polsyntetyk w takim razie? :) Ogolnie jakie sa plusy jezdzeniem na polsyntetyku jakie minusy i wogole? Slyszalem cos ze mineral nie daje dobrego smarowania ?Czy to prawda? Poradzcie mi co i jak i co jest ile warte :) A no i poradzcie jaki olejek jesli jzu brac :) Pozdro
wlej 10w40 nic sie nie stanie ; ) to jest polsyntetyk na bazie mineralnej ;d czyli jest mineralnym olejem :D
Mowie o wiekszosci bo taki polsyntetyk na bazie PAO popularny to shell
ja przechodziłem z 15w40 na 10w40 mobila później na vr1 10w60
Generalnie nie zmienia się specyfikacji oleju,jednemu się uda , a drugi trawia do warsztatu na remont silnika.Chodzi o osady w silniku,a szczegulnie o kanały smarujące.Jak zacznie ci czyścić żadszy olej może dojść do zapychania bardzo wąskich kanałów w wyniku czego może nastąpić zatarcie.Wszystko zależy od stanu.Jak wyżej pisał rychulja -półsyntetyk jest olejem mineralnym z domieszką dodatków syntetycznych i można spróbować ,ale jak ci nie spala oleju mineralnego to po co szukać dziury w całym?
No w sumie nie wiem...a w tym przypadku za gesty olej na stan silnika nie przymula go albo cos? Cos wlasnie gdzies wyczytalem ze minetal zapewnia mniejsze smarowanie silnikowi czy to prawda? :)
Kolego wystarczy się trochę wysilić i poczytać. Na forum są odpowiednie tematy od tego rodzaju pytań, żeby nie zaśmiecać. Zajrzyj tutaj http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?19768-Oleje-silnikowe-i-przek%B3adniowe!!!!!/page103
Ok jak cos temat do zamkniecia :) dzieki