Zobacz pełną wersję : Strumienica czy katalizator?
Witam,kupilem honde d15b2 eg4 z 93 roku niedawno i okazalo sie ze nie ma katalizatora(zamiast niego jest wspawana jakas rurka). zastanawiam sie czy kupic uzywany katalizator czy zamontowac strumienice.. moze ktos sie orientuje o ile wzrosnie spalanie?
:dalej: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25653 :szukaj:
Witam,kupilem honde d15b2 eg4 z 93 roku niedawno i okazalo sie ze nie ma katalizatora(zamiast niego jest wspawana jakas rurka). zastanawiam sie czy kupic uzywany katalizator czy zamontowac strumienice.. moze ktos sie orientuje o ile wzrosnie spalanie?
kupic katalizator albo zostawic tą rurkę...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=201479983 co powiecie na to jest sens zastąpić tym katalizatorem seryjny?
pozdro
mysle,ze to zwykla strumienica w obudowie kata,a co do zostawienia zwyklej rurki to strasznie wali spalinami i wydaje nieprzyjemny dzwiek...
misiek1980
03-06-07, 22:23
wstaw kata ja prywatnie nie jestem za strumienicami home made jezeli juz to tylko jakis naprawde dobra strumienica robiona przez wyspecjalizowane firmy i robiona konkretnie pod dane auto. ja bym wstawil kata oszczedzi to silnik przed jakimis patentami domoroslych mechanikow
Zostaw rure!!!!!! Bedziesz mial Civa WRC:) powaga... Ja w swoim d16z2 wstawilem rure i bylem bardzo zadowolony... Byl zwawszy szybszy... minimalnie spadlo spalanie... no i chodzil jak WRC:)
Ja wlasnie wywalilem kata w d15b2, zastapilem go strumienicą, ale nie dla tjuningu, tylko zeby wygladalo to jak kat. Odczucia mam bardzo pozytywne minimalnie inny dzwiek silnika i nieco zwawsze auto ;)
a ja u siebie wlasnie mialem juz strumienice jak kupilem auto.i jak przydepne troche to jakbym duzym fiatem albo polonezem jechal:((((czy jak wyjme to gowno i wspawam rurke ten obrzydliwy metaliczny dzwiek zniknie??
albo kat, albo rura. nie boisz sie diagnostów? wstaw rure i bedzie spokój i lepsze osiągi.
diagnosci nie sa problemem. najgorszy jest ten dzwiek...czy sama rurka da taki efekt(dzwiekowy) jak kat?? czy pozostanie ten metaliczny podzwiek?
pozostanie ten ten piekny metaliczny dzwiek ;)
Nie wiem jak macie wstawione strumienice ale u mnie zadnego brzeku metalowego nie ma, wogole w sumie nie slychać różnicy.
u mnie jest wspawana rura i jest ten dwiek metaliczny,szczerze mowiac to jest fatalny.. mysle,ze jak wmontuje kata i jakis normalny tlumik srodkowy to dzwiek wyreguluje tlumikiem koncowym.
albo zamiast rury wstawić jakiś mały tłumik rozprężny?
A moja strumienica nie jest okragla tylko taka prostokatna, nawet troszke wieksza niz katalizator i chyba poprostu tlumi ten metaliczny dzwiek. Nie slysze go przy zadnych obrotach..
Jednemu sie podoba drugiemu nie. Ja osobiscie wolal bym go nie miec bo odglos podobny jest do wydechu poloneza. Uciazliwe to nie jest ale takie se..