Zobacz pełną wersję : zużyte gumy/tuleje stabilizatora po czym poznać?
Witam
Pytanie jak w temacie - po czym poznać zużyte gumy stabilizatora? Wraz z rozpoczęciem zimy przy najechaniu prawym kołem na jakieś uskoki, doły lub na dziury słysze stukot dochodący z prawego koła. Po lekturze forum obstawiłem gumy stabilizatora, oglądałem je przed chwilą z obu stron i z zewnątrz niczego niepokojącego nie widać - jedynie po prawej stronie właśnie drążek leży "luźno" w gumie - można go przesuwać na boki natomiast do góry nie da rady, ma ktoś może jakieś skuteczny sposób aby sprawdzić czy to to ?
Aha i mam jeszcze jedno pytanie - czy gumy od civica ej,ek bedą pasowac do sedana 6 generacji? samochód praktycznie ten sam...
skuteczny sposób:
jezdziesz na stacje diagnostyczną dajesz panu Kaziowi 30-50 pln prosisz o sprawdzenie luzów w zawieszeniu, ewentualnie prosisz go aby autko zbadal na szarpakach ( mówisz mu o co chodzi )
sedan 6 generacji ma oznaczenie ej9 lub ek3/4 Chyba ze myslisz wersje 3d/4d ( produkowane w japoni) z anglikiem 5d . Najlepiej otwórz dowód rejestracyjny spój na nr Vin i bedziesz wiedzial jaką masz wersje
skuteczny sposób:
jezdziesz na stacje diagnostyczną dajesz panu Kaziowi 30-50 pln prosisz o sprawdzenie luzów w zawieszeniu, ewentualnie prosisz go aby autko zbadal na szarpakach ( mówisz mu o co chodzi )
sedan 6 generacji ma oznaczenie ej9 lub ek3/4 Chyba ze myslisz wersje 3d/4d ( produkowane w japoni) z anglikiem 5d . Najlepiej otwórz dowód rejestracyjny spój na nr Vin i bedziesz wiedzial jaką masz wersje
Nie zawsze jest tak pięknie pojechałem jak mi coś z tyłu stukało, i powiedzieli, że wszystko wygląda ok ale coś stuka i to może być "to" albo "to" i nie są pewni.
Jak masz wywalone gumy w łączniku staba z przodu to są głośne stuki przy jeździe po dziurach.
Jak masz wywalone gumy w łączniku staba z przodu to są głośne stuki przy jeździe po dziurach.
Tak, ale chodzi mi o to aby wizualnie ocenić gumę czy jest dobra, bo na pierwszy rzut oka wygląda ok - nie ma peknięć itp. a nie chce wymieniać jeśli jest dobra. Karaś mam hondę EL5, nie wiem co to za genereacja - zawsze słyszałem tylko o ej9 i myślałem że w dowodzie też mam tak wpisane, a tu psikus. Honda identyczna jak twoja tylko kolor inny.
a jaki masz tam silnik 1,6 ? szperajac w necie natrafilem ja jakies tureckie forum hondy civic gdzie wlasnie sedany maja oznaczenie el5. Czlowiek uczy sie przez cale zycie :) Częsci powinny podejc z ek3 ej9 aczkolwiek pewny nie jestem bo jest to swojego rodzaju rarytas :)
@offtopic:
Karaś tak, jest to 1.6 - początkowo myślałem że może to bład w dowodzie ale patrząc na nr. vin faktycznie widac w miejscu kodu pojazdu oznaczenie el5. O dziwo strony poświęcone hondzie typu wikipedia, instrukcje nie mówią nic o tej wersji, wogóle nie wiadomo czym rożni się ta wersja od poprzedniczek, może jedynie bogatszym wyposazeniem bo mam wszystko prócz skóry.
Tak, ale chodzi mi o to aby wizualnie ocenić gumę czy jest dobra, bo na pierwszy rzut oka wygląda ok - nie ma peknięć itp. a nie chce wymieniać jeśli jest dobra. Karaś mam hondę EL5, nie wiem co to za genereacja - zawsze słyszałem tylko o ej9 i myślałem że w dowodzie też mam tak wpisane, a tu psikus. Honda identyczna jak twoja tylko kolor inny.
gumy staba na pierwszy rzut oka wygladaja ok, bo siedza w "kolyskach". porownac sie je da i roznice zobaczysz jak zestawisz obok siebie nowe i stare. roznica w srednicy otworu. wygladac moga wygladac. poza tym te gumy staba nie sa drogie wiec mozna od nich zaczac. stukac ci powinno nie tyle na dziurach co na pofalowanej drodze ew. na zapadnieciach asfaltu itd. na pewno pomoze ci suwmiarka zmierz srednice staba sobie choc i bez tego powinni dobrac. czasem stukanie spowodowane jest wywalonymi lacznikami staba, tez nie drogi interes.