Zobacz pełną wersję : Jak wyjąć skrzynkę sterującą nawiewem powietrza
Witam.. wziąłem się dziś za wyczyszczenie mojego nawiewu.. zacząłem od filtra wyjąłem silnik dmuchawy i wszystko co znajduję się za schowkiem.. po lewej stronie od tego jet duża pucha która steruję którym otworem wydobywa się powietrze... moje pytanie jak to z tamtąd wyciągnąć zeby też to przeczyścic.. czy muszę odkręcac całą deskę rozdzielczą ??
tak inaczej tego nie wyciągniesz, ta skrzynka to całe sterowanie nawiewów wraz z nagrzewnicą w środku. Żeby to wyciągnąć musisz zdemontować deskę rozdzielczą, następnie wzmocnienie deski rozdzielczej i wyciągnąć na stronę kierowcy, porozpinać wszystkie spinki na obudowie i masz wszystko jak na tacy..:D Roboty jest sporo. Uważaj na czujnik uderzeniowy w okolicach wzmocnienia.
a ma ktoś jakiegoś manuala albo opis jak tą deskę rozdzielczą wymontować ?? bo jeszcze tego nie robiłem a nie chce nic popsuć
poszukaj w tematach kiedyś opisywałem odkręcenie deski, ps. na początek wyjmij konsole środkową i zobacz czy nie masz dojścia do dolotu nagrzewnicy.
miałem rozebraną konsolę środkową i wszystko co za schowkiem jest i ani rusz.... trzeba wyjmować całą dechę tylko nie mam pojęcia jak się za to wziąć
Okręcasz dechę po bokach na takich kwadratowych zaślepkach, pod nawiewem u góry deski jest śrubka. Na samym dole deski przy schowkach też jest po jednej śrubce.
Zoy-trzeba kierownicę ściągać?
z tego co wyczytałem gdzies kierownicy nie trzeba demontować... czyli ile tych śrubek będzie?? po bokach tam na górze na dole i to wszystko ?? czy gdzieś jeszcze sa w innych miejscach ??
5. No i konsola środkowa out. I trochę rzeczy trzeba porozpinać.
Od ponad półtora roku zamierzam dobrać się do tego tematu i na razie tylko na planach się kończy. Powód jest taki, że do jednego kanału nawiewu wpadł mi odświeżacz powietrza i gdzieś zginął w jego czeluściach. Czasami wydaje mi się że go gdzieś słyszę podskakującego co oczywiście denerwuje, bo jestem wyczulony na wszystkie obce dźwięki w aucie.
Jako ciekawostkę, dodam że na szrocie robiłem ''próbę generalną'' , ale nie zakończyła ona się sukcesem, gdyż jeden bok był przyparty do drugiego wraka i nie mogłem dobrać się do wszystkich śrubek.
Reasumując, temat dla mnie trudny do ogarnięcia, a przynajmniej ogromnie czasochłonny.