PDA

Zobacz pełną wersję : zonk - brak tylnego stabilizatora??

Kapitan Zbik
01-06-07, 22:32
Ponieważ przymiarzam się do wymiany tylnych amorów w przyszłą środę (mam już nowe KYB i ściskacz do sprężyn) zacząłem sobie przeglądać forum i fachową literaturę i nagle stwierdziłem ze zdumieniem że chyba czegoś brakuje w moim tylnym zawiasie - chyba nie mam stabilizatora!?

Samochód mam od ponad roku ale jakoś nigdy nie zwróciłem na to szczególnej uwagi.
Czy możecie powiedzieć patrząc na zdjęcia (pstyknąłem kiedyś przy okazji zdjęcia zderzaka tylnego i wymiany oleju w skrzyni) czy faktycznie go brakuje (jest teraz ciemno na dworze a nie mam latarki żeby zejść i przekonać się naocznie)?

http://www.imagebeaver.com/view.php?mode=gallery&g=313593

Stabilizator powinien być chyba mocowany w miejscach w których mam w dolnym wachaczu przelotowe otwory (zaznaczyłem je kółkami). Mam rację?
Dla przykładu wrzuciłem zdjęcie od Lio (z jego tematu odnośnie wymiany sprężyn; zdjęcie ostatnie) - co prawda jego Civic to 5g ale w 6 powinno być chyba podobnie?

majkel
01-06-07, 22:37
W EK3 nie było stabilizatora z tyłu seryjnie (przynajmniej 3-4 sztuki które widziałem - żadna nie miała). Podobnie w EJ9. Nie wiek jak w EK4.

AndMal100
01-06-07, 22:38
EK4 ma , reszta ma ale otwory pod stabilozator:)

AM

Kapitan Zbik
01-06-07, 22:44
Hmmm, patrzyłem w książce i w manualu i tam jest :(
http://www.imagebeaver.com/files4/i/dc3/saf466075794dc98.jpg

Mój Civic to pierwszy wypust, grudzień 95, pierwsza rejestracja luty 96 (tak przynajmniej wynika z niemieckich papierów jakie posiadam).

Edit (jak pisałem to nie było postu powyżej):

Jeśli stabilizator miał tylko VTI a reszta tylko otwory, znakiem tego że najprawdopodobniej mógłym coś takiego sobie zamontować. Czy po dołożeniu stabilizatora będzie duża różnica, albo inaczej - czy warto dołożyć?

Dexter
02-06-07, 16:03
Ja mam 5 gen'a ale tez mialem dziury i brak stabilizatora, wiec kupilem od VTi i jak dla mnie super caly tyl zrobil sie sztywniejszy. Moja ocena warto kupic stabilizator napewno nie zaszkodzisz autku

Bono
02-06-07, 16:08
ale większość coupe nie ma, i trzeba zmieniać całe wachacze od ej1 :(

ParanojA
02-06-07, 18:38
A na ostatniej focie to nie jest własnie stabilizator?

Dexter
03-06-07, 09:02
No ja nie mialem w wachaczach dziur i kupilem Megan Racing :agent: bo cenowo wychodzilo podobnie

stempel
05-06-07, 22:18
ja mam 18 vti aerodeck i seryjnie nie mialem ,dolozylem od rovera i powiem szczeze ,ze choc mam kilka zeczy zrobionych to z niczego nie jestem tak zadowolony jak wlasnie z tego stabilizatora .Wielka roznica, polecan .

mobo
17-07-07, 22:32
A czy mój 3D 1.4 98r ma taki stabilizator z tyłu??

Pron!
18-07-07, 00:06
Seryjnie nie ma.

mobo
18-07-07, 19:18
Duza różnica?? On powoduje mniejsze wychylenia na boki?? Ile taki kosztuje??

Qukie
18-07-07, 20:20
No ja nie mialem w wachaczach dziur i kupilem Megan Racing :agent: bo cenowo wychodzilo podobnie

Można też w seryjnych wahaczach wywiercić dziury w odpowiednich miejscach i je później nagwintować.

BARTAS998
18-07-07, 21:51
Czy do EG 4 mogę taki przykrecic?Bede musial wiercic jakies dziury ? I czy wiercenie dziur a takim wachaczu nie oslabi go w jakis sposob ?

MacK
19-07-07, 16:04
A na ostatniej focie to nie jest własnie stabilizator?
tak, to jest stabilizator ale pozostałe zdjęcia są bez

Kras
19-07-07, 16:30
Duza różnica?? On powoduje mniejsze wychylenia na boki?? Ile taki kosztuje??
Powoduje mniejsze przechyły i jak sama nazwa wskazuje stabilizuje :)
Dołożenie tylnego w aucie, które ma tylko przedni spowoduje (poza usztywnieniem zawieszenia) znaczące zmniejszenie podsterowności, szczególnie w szybszych zakrętach.
Kosztuje to ciężko powiedzieć, ale nie jest to zbyt drogie. Np. do CTR można kupić grubszy oryginalny japoński w ASO za około 350PLN razem z potrzebnymi gumami.

Qukie
19-07-07, 23:44
Ile taki kosztuje??

Mnie całość na tył kosztowała około 300 PLNufff

BARTAS998
23-07-07, 22:56
Czy do EG 4 mogę taki przykrecic?Bede musial wiercic jakies dziury ? I czy wiercenie dziur a takim wachaczu nie oslabi go w jakis sposob ?

rem36
24-07-07, 21:48
te cieniutkie tyne stabilizatory robia roznice jesli ma sie seryjny lub jakis inny mieki zawias, natomiast sztywniejsze czyli jakies customy lub seria ITR wyrwa mocowania z civica ( chyba ze zawias bedzie jak kamien....)

Redrekin
24-09-07, 19:18
Gdzie dostać seryjny stabilizator do EK3, czy podejdzie z innego modelu?

Kras
25-09-07, 13:55
Seryjny to wiadomo, że ASO. Nie jest to raczej część występująca często na allegro.
Ale skoro czy tak musisz kupić to lepiej serię EK4 na przykład.

Redrekin
25-09-07, 20:11
Rzeczywiście, na żadnej aukcji na allegro,nie widziałem jeszcze stabilizatora do civica.Widziałem na pewnej stronie,że wsadzono do Civic V gen. stabilizator z ITR i do tego wzmocnienie do niego,żeby go nie wyrwało na twardym zawieszeniu. Dlatego zastanawiam się miedzy jakimi modelami są wymienne.Nie planuję zmieniać zawieszenia na jakieś super sztywna, więc myślę ,że seria będzie ok. Ciekawe jakie ceny w ASO, bo oni nic tanio nie mają.

Kras
26-09-07, 07:43
Akurat stabilizatory nie są drogimi częściami (patrz poprzednia strona tego wątku). Plus zdaje się od połowy października zaczyna się kampania jesienna więc będą dodatkowe zniżki.

Revoltec
19-10-07, 15:26
Siemano, jak by ktos miał zdjęcie albo mogł zrobic tylnego zawiasu ze stabilizatorem chodzi mi głownie zdjecie z tyły zasmochodu zeby było widac stabilizator i wachecze poprzeczne, bardzo wazne. Cif 5 gen hb. Z góry dzięki

!markos
19-10-07, 16:53
takich zdjec w necie milion..

oto jedno z wlasnego podworka:
http://img267.imageshack.us/img267/6346/stocklcasxh8.jpg

a tu masz same wachacze:
http://img267.imageshack.us/img267/1803/comparisonjz8.jpg

Revoltec
19-10-07, 19:00
Chodziło mi czy dobrze zalozyłem poprzeczne wahacze bo w starych inaczej było wyprofilowane. Ale tutaj widze ze jest tak samu jak u Ciebie. Dzieki na info