Zobacz pełną wersję : kontrolka silnika
Witam, mam pewien problem z moja hondzią. Kiedy jadę na obojętnie którym biegu ale puszczę nogę z pedału gazu to zapala się kontrolka silnika,czym to może byc spowodowane?
Musisz zrobić samodiagnostykę, opis jest na forum. Po prawo po stronie pasażera w desce rozdzielczej są kostki, odpowiednią (dwupinowaą) trzeba zmostkować i włączyć zapłon i odczytać kod błędu. Dokładny opis jest na forum.
Jest LPG, czy tylko benzyna?
Spalanie w normie?
Był LPG ale już tylko benzyna, ze spalaniem mam dziwne przygody,ponieważ ostatnio spalił 10l/50km a teraz sie unormowało na 9l/100km, nie wiem czy to wina wskazówki poziomu paliwa czy jednak sonda
To jak Ty mierzysz spalanie, wg wskazówki?
niestety moje auto nie posiada lampki rezerwy więc cięzko dokładnie powiedzieć ile pali w inny sposob
Lejesz do fulla, przejezdzasz 400 (?? np.) kilometrow, lejesz do fulla. Masz wynik. Na wskazowke to moze byc roznie.
Dzieki za podpowiedź, zrobię tak jak tylko dostanę pieniążki;p jest to mój pierwszy samochód i wiele rzeczy jeszcze przede mna do nauczenia, ale powiedzcie co z ta kontrolka?? moge tak jezdzic dopoki nie dam go do mechanika czy nie zrobie samodiagnostyki?
Dzieki za podpowiedź, zrobię tak jak tylko dostanę pieniążki;p jest to mój pierwszy samochód i wiele rzeczy jeszcze przede mna do nauczenia, ale powiedzcie co z ta kontrolka?? moge tak jezdzic dopoki nie dam go do mechanika czy nie zrobie samodiagnostyki?
Jeździć możesz, ale pamiętaj że nie wiesz co jej dolega i może się tak zdarzyć że zgaśnie na środku drogi, albo coś się bardziej popsuje.
Samodiagnostyka nie zajmje dużo czasu, poproś jakiegoś hondziarza z Poznania, podskoczy i zrobi w kilka minut wszystko i będziesz wiedziała czy możesz jeździć, czy bezpośrednio do mechanika. :)
Myślę że może to być właśnie sonda lambda. Chociaż mój 1,4 też dziwnie pali, nieraz na 9 litrach zrobie 50 km a nieraz 80 (w mieście na krótkich odcinkach w podobnej temperaturze powietrza i stylu jazdy)
Może być uszkodzony czujnik temperatury i myśli że jest na ssaniu
Najprawdopodobniej zmierz czujnik jesli masz miernik :) ale pewnie nie :P
prosto ma miec od 200 do 400 om ja problemu nie widze
D14Z4 niestety to najoszczędniejszych nie należy ; ]