Zobacz pełną wersję : Ślizgające się sprzęgło.
Zdazylo mi się parę razy ruszyć z 4 tyś obrotów no i od tamtego czasu zauwazyłem niewielki luz w pedale sprzęgła na końcu (na samej górze nie ma wogóle naporu, tak jak luz w pedale gazu).
Później po przejechaniu 3 tyś km zrobiłem test startując z 2 tyś obrotów na 4 biegu... auto nie zgasło ale kawałek ujechało po czym dopiero zgasł silnik...
Wszystkie biegi wchodzą idealnie (czasmi wsteczny za drugim razem).
Auto startuje płynnie.
Czy to ślizganie się sprzęgła i ten luz to powód by wymianiać sprzęgło już teraz ??
Pytam się bo komplet SACHS kosztuje 499zł a mam wrażenie że na tym można jeszcze wiele przejechać...
Najważniejsze w tym jest to, że zwlekając z wymianą nie zwiększe kosztów tak jak to niektórzy piszą np. dodatkowo wymianą koła zamachowego...
No i SACHS za 499zł czy np. ASIN za ok 450zł ??
Zdazylo mi się parę razy ruszyć z 4 tyś obrotów no i od tamtego czasu zauwazyłem niewielki luz w pedale sprzęgła na końcu (na samej górze nie ma wogóle naporu, tak jak luz w pedale gazu).
Później po przejechaniu 3 tyś km zrobiłem test startując z 2 tyś obrotów na 4 biegu... auto nie zgasło ale kawałek ujechało po czym dopiero zgasł silnik...
Wszystkie biegi wchodzą idealnie (czasmi wsteczny za drugim razem).
Auto startuje płynnie.
Czy to ślizganie się sprzęgła i ten luz to powód by wymianiać sprzęgło już teraz ??
Pytam się bo komplet SACHS kosztuje 499zł a mam wrażenie że na tym można jeszcze wiele przejechać...
Najważniejsze w tym jest to, że zwlekając z wymianą nie zwiększe kosztów tak jak to niektórzy piszą np. dodatkowo wymianą koła zamachowego...
No i SACHS za 499zł czy np. ASIN za ok 450zł ??
Bassmaster
01-06-07, 19:16
Większość pewnie poleci ci Sachs-a, ja zakładam do swojej Hondki Aisin (są montowane w Toyotach).
A możesz mi powiedzieć gdzie znalazłeś te ceny? Jak szukałem na Allegro, to Sachs był coś około 650zł a Aisin najtańszy za 489zł?
Bassmaster
01-06-07, 19:16
Większość pewnie poleci ci Sachs-a, ja zakładam do swojej Hondki Aisin (są montowane w Toyotach).
A możesz mi powiedzieć gdzie znalazłeś te ceny? Jak szukałem na Allegro, to Sachs był coś około 650zł a Aisin najtańszy za 489zł?
Sprzedający na allegro:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4617635
Bassmaster
03-06-07, 17:36
To ten sam sprzedawca, o którym ja piszę. Ma sprzęgła Aisin-a do 5D za 489zł ale Sachs-a nie ma :/
mi napisał że chce 499zł za SACHS 3000 nr.kat.
Witam!
- sprzęgło SACHS 3000 834 601 - 499 zł,
wysyłka kurierem 20 zl
slizganie sprzegłam mozna łatwo sprawdzic - moze to nie w tym problem .
1. wrzucasz 1bieg sporo gazu strzelasz ze sprzedła - jak spalisz solidnie gume sprawa jasna = sprzegło się nie ślizga, jesli auto ruszy ale nie zerwie przyczepności to mozna sie zastanawiac
2. wrzucasz 2bieg dajesz 2tys obrotów i tak trzymasz i energicznie puszczasz sprzegło jesli auto ci nie zgaśnie to znaczy ze sprzegło się ślizga albo masz piekielnie mocna maszyne :))
pozdr
Grzechu
ja slyszalem jeszcze inna metode
zaciagasz reczny i wrzucasz trojke,jesli silnik nie zgasnie przy ruszaniu->sprzeglo do wymiany
o wlasnie tez o czyms takim slyszalem - ale wazne jest jak tam twoj reczny hamuje:)
mysle ze spalenie lekko gumy wyjaśni sprawe, nie mowie tu o katowniau auta az do pękniecia opony: :afro: ale poprostu czuje sie to odrazu czy sie slizga czy nie ...
1. wrzucasz 1bieg sporo gazu strzelasz ze sprzedła - jak spalisz solidnie gume sprawa jasna = sprzegło się nie ślizga, jesli auto ruszy ale nie zerwie przyczepności to mozna sie zastanawiac
2. wrzucasz 2bieg dajesz 2tys obrotów i tak trzymasz i energicznie puszczasz sprzegło jesli auto ci nie zgaśnie to znaczy ze sprzegło się ślizga albo masz piekielnie mocna maszyne :))
pozdr
Grzechu
Kto cię takimi teoriami nakarmił ??
Sprawdzenie sprzęgła - 4 bieg, 3000 obrotów, puszczasz sprzęgło. Zgasł - ok
Pozamiatane.
o widze ze trafiłem na Pana specjaliste jakiegoś ... w takim razie przepraszam ze pisze głupoty.
ps.
(myslisz ze uda ci sie zerwac przyczepnosc autem w którym slizga ci sie sprzegło?-Może D14 to potrafi)
Słuchaj nie zamierzam się z tobą wykłucać. Procedura którą opisałem jest powszechnie stosowana. Zużyta tarcza sprzęgła ma kilka etapów ślizgania. W początkowych nie ma najmniejszego problemu z zerwaniem przyczepności kół. Przy ruszaniu na jedynce sprzęgło jest znacznie mniej obciążone niż przy ruszaniu na czwórce - niesądzisz ??
Nie wiem tylko po co ze mnie próbujesz szydzić ? Zachowujesz się jak dziecko. Przemyśl.
a ja za to nie rozumiem wogole po co odkopywac temat z przed kilku miesiecy :bicie:
po z tym juz nie w jednym temacie jest opisane jak sprawdzic czy sprzeglo sie slizga, wystarczy poszukac, wiec po co robic bajzel :bicie:
Przemyślałem - wstyd mi ...
pozdr
Grzechu
Kto cię takimi teoriami nakarmił ??
Sprawdzenie sprzęgła - 4 bieg, 3000 obrotów, puszczasz sprzęgło. Zgasł - ok
Pozamiatane.
Konrad84 jedno tylko pytanie.Sprzęgło wtedy trzeba puścić szybko i nagle czy delikatnie i powoli?
Przemyślałem - wstyd mi ...
Już nie ma za co, nie myli się ten, kto nic nie robi. Umiejętność przyznania się do winy, powinna przynieść wręcz przeciwne uczucie do wstydu.
tony72 szybko