Zobacz pełną wersję : Wreszcie kupiłem moją nową hanie coupe 16 vtec v gen. :) :)
Witam wszystkich, wczoraj kupiłem coupe v gen. ogólnie jest bardo zadowolony i szczęśliwy :D
To moja pierwsza honda, wcześniej jeździłem golfem II. Zauważyłem, że podczas ruszania (gdy popuszczam sprzęgło) trochę szarpie samochodem. Czego to może być objaw? Sprzęgło "chwyta" przy samej podłodze.
pozdr.
Jacek
Cieszymy sie Twoim szczesciem... Ale czytaj regulamin...
kurde znów zły dział... to chyba przez tą mają euforię:) sorki. Dodam jeszcze, że sprzęgło się nie ślizga (test: 4 bieg 3tys. obrotów i silnik zgasł) oraz mam sprzęgło hydrauliczne i ten SRS (to chyba te system anty-zrywkowy)
pozdrawiam
Jacek
kurde znów zły dział... to chyba przez tą mają euforię:) sorki. Dodam jeszcze, że sprzęgło się nie ślizga (test: 4 bieg 3tys. obrotów i silnik zgasł) oraz mam sprzęgło hydrauliczne i ten SRS (to chyba te system anty-zrywkowy)
pozdrawiam
Jacek
SRS (to chyba te system anty-zrywkowy)
na pewno :d
Matey szyderco :aloha: SRS to nie jest system anty-zrywkowy, tylko system poduszek powietrznych ;)
Matey szyderco :aloha: SRS to nie jest system anty-zrywkowy, tylko system poduszek powietrznych ;)
:bicie: *****iście, ale obciach.
a w sprawie tego szarpania??
:bicie: *****iście, ale obciach.
a w sprawie tego szarpania??
A w sprawie szarpania-czy skrzypi ci sprzęgło przy wciskaniu?Miałem tak samo i wystarczyło zdjąć gumową osłonę obok tłoczka hydraulicznego i jak wchodzi łapa od sprzęgła w obudowę napsikać jakiegoś środka smarującego najlepiej z taką rurką.Przestało skrzypieć i szarpać.Jak byś nie wiedział mogę cpyknąć fotkę.
A w sprawie szarpania-czy skrzypi ci sprzęgło przy wciskaniu?Miałem tak samo i wystarczyło zdjąć gumową osłonę obok tłoczka hydraulicznego i jak wchodzi łapa od sprzęgła w obudowę napsikać jakiegoś środka smarującego najlepiej z taką rurką.Przestało skrzypieć i szarpać.Jak byś nie wiedział mogę cpyknąć fotkę.
nie usłyszałem żeby skrzypiało, lecz zauważyłem że szarpie też jak cofam.
nie usłyszałem żeby skrzypiało, lecz zauważyłem że szarpie też jak cofam.
Hej a propos tej fotki ja chetnie obczaje bo mam taki sam objaw:)
Hej a propos tej fotki ja chetnie obczaje bo mam taki sam objaw:)
Szarpanie? - myślę, że to wina docisku - zużycie nie wykluczam również tarczy sprzęgła.
pozdr
Szarpanie? - myślę, że to wina docisku - zużycie nie wykluczam również tarczy sprzęgła.
pozdr
Szarpanie? - myślę, że to wina docisku - zużycie nie wykluczam również tarczy sprzęgła. To też bardzo prawdopodobne.U mnie objaw był taki że jak ruszałem spokojnie tak z 1500obr to szarpał i trzęsło całą budą.Musiałem mieć tak ok 2tys żeby było ok.Już nawet rozglądałem się za częściami a wystarczyło popsikać smarem.
http://img393.imageshack.us/img393/109/tozdjbd4.th.jpg (http://img393.imageshack.us/my.php?image=tozdjbd4.jpg)
Zdjąć tą gumową osłonę i psiknąć wzdłuż łapy która jest pod gumą.
Szarpanie? - myślę, że to wina docisku - zużycie nie wykluczam również tarczy sprzęgła. To też bardzo prawdopodobne.U mnie objaw był taki że jak ruszałem spokojnie tak z 1500obr to szarpał i trzęsło całą budą.Musiałem mieć tak ok 2tys żeby było ok.Już nawet rozglądałem się za częściami a wystarczyło popsikać smarem.
http://img393.imageshack.us/img393/109/tozdjbd4.th.jpg (http://img393.imageshack.us/my.php?image=tozdjbd4.jpg)
Zdjąć tą gumową osłonę i psiknąć wzdłuż łapy która jest pod gumą.
właśnie, u mnie tez tak jest że szarpie jak chce normalnie ruszyć (1500-2000 obrotów). jak bardziej przygazuje to rusza w miare normalnie. Gdzie i jaki ten smar siknołeś?
misiek1980
01-06-07, 22:32
docisk lub tarcza na 90 % nie smaruj tego czasem jakims smarem bo bedziesz jeszcze do tego mial poslizg, demontarz skrzyni i jesli to tarcza to ja sobie nabij lub kup nowa lub ze shrota ja mam ze shrota koreanska valeo w standardzie w hondach nie wiem za ile chodzi bo kupowalem hurtem ze skrzynia jak robilem swapa z automatu na manual
ale najpierw podstawa sprawdz plyn w ukladzie sprzegla i go wymien moze to tylko to lub nieszczelnosc lub zuzyty przegub skreć na maksa kola w czasie jazdy i zobacz czy wtedy nie zarywa jesli nie to raczej docisk lub tarcza
Dzieki wielkie za pomnoc. Musze sie do jakiegoś mechanika przejechać. Ile może kosztować robocizna? Wiem, że tarcza do około 450zł. Ceny warszawskie :)
misiek1980
01-06-07, 22:41
czytaj co dodalem nie wiem ile biara za demontaz w wawie u mnie srednio 200pln na shrocie tarcza bedzie o wiele taniej moja byla prawie funkiel nowka ale u ciebie moze to byc tylko zuzyte lozysko(docisk) lub nawet jakis brud koles tak mial jak nie mial gumowej oslony siłownika sprzegła mozesz psiknac tam wd40 jesli to brud ale zadnych smarow!!!!!
wielkie dzięki za pomoc.
p.s. ale jestem "zajarany" tym samochodem.
jak sie uruchamia ten tempomat :D
pozdrawiam
Jacek
misiek1980
01-06-07, 23:04
nie mam tempomatu wpisz sobie w topik jaki masz silnik jak v-tec 1,6 to gratulacje trudno jest dostac v-teca w coupe w dobrym stanie v generacji