Zobacz pełną wersję : Brak Basów
Sytuacja wygląda tak ze niedawno zmieniłem radio z seryjnego na SONY GT 210 link TU (http://www.allegro.pl/item197437502_sony_cdx_gt210_model_2007_nowe_f_vat _z_gora.html)
po założeniu radia grało fajnie ale uznałem ze brak głośników na tyle to problem wiec zakupiłem HERTZ DCX 130 i włożyłem na tył.
Problem jest taki ze na tyle nie mam w ogóle basów. Nie jest to chyba charakterystyka tego głośnika lecz chyba problem z kablami od radia,, nie wiem więc pytam co może być?
Dodam iż podłączając radio zastosowałem przejściówkę z wejścia hondy na ISO m, bez przekładania kabli po prostu klik klik.
Basu na tyle ani słychu ani widu........... nie mam buffera a taki dźwięk to porażka,,, HELP
zakupiłem HERTZ DCX 130
Problemem są głośniki, nie przewody. Jak ty chcesz z takiego głośniczka wydobyć bas ;) ??
Z tyłu aby był bas powinna być skrzynka basowa, ewentualnie tuba, a do tego wzmak, a nie głośnik 13.
Sprubuj podłączyć odwrotnie kable w tych głośnika (zamień + z -)
zrób tak jak mówi solonyone
jak nie ma basu to raczej zamien w jednym, a w którym?? sprawdź doświadczalnie
ok, sprawdzę
niestety po przepięciu kabli , nadal wielka KUPA,, kurcze czy macie moze jakieś inne pomysły??
ok, sprawdzę
niestety po przepięciu kabli , nadal wielka KUPA,, kurcze czy macie moze jakieś inne pomysły??
ok, sprawdzę
No to jedziemy dalej: sprawdź czy któryś z tych kabli nie dotyka masy (tzn. blachy auta). Zobacz czy na starszym seryjnym radiu wszystko gra dobrze. Podłącz hertze pod jakiekolwiek inne źródło dzwięku. Może są spalone??
Czy radio przygasa jak robisz głośniej. Czy te głośniki co były już (przednie) grają jak wcześniej??
Jeśli wszystko ok to pewnie zwyczajowo po prostu - nie nadają się na półkę.
ok, sprawdzę
No to jedziemy dalej: sprawdź czy któryś z tych kabli nie dotyka masy (tzn. blachy auta). Zobacz czy na starszym seryjnym radiu wszystko gra dobrze. Podłącz hertze pod jakiekolwiek inne źródło dzwięku. Może są spalone??
Czy radio przygasa jak robisz głośniej. Czy te głośniki co były już (przednie) grają jak wcześniej??
Jeśli wszystko ok to pewnie zwyczajowo po prostu - nie nadają się na półkę.
Kable nie stykają nigdzie
radio nie przygasa
głośniki przednie grają jak wcześniej,, może nawet troche lepiej po wymianie radioa
podłaczyłem hertz w innym samochodzie i tez kupa , wiec to pewnie takie głośniki... no nic trzeba zrobić Zwrot i zainwestowac w DSK
Podłącze się..
radio Pioneer P-3630
wzmak JBL GTO4060
głośniki przód Helix Blue 165mm
tył JBL CS3108 (20cm)
i o ile w przodzie po wyciszeniu basu jest ile trzeba, to w tyle bardzo cieniutko (a głośniki sporo większe)
Czy z półki poprostu nie da sie więcej wyciągnąć czy te głośniki takie są czy jeszcze gdzie indziej szukac przyczyn?
Podłącze się..
radio Pioneer P-3630
wzmak JBL GTO4060
głośniki przód Helix Blue 165mm
tył JBL CS3108 (20cm)
i o ile w przodzie po wyciszeniu basu jest ile trzeba, to w tyle bardzo cieniutko (a głośniki sporo większe)
Czy z półki poprostu nie da sie więcej wyciągnąć czy te głośniki takie są czy jeszcze gdzie indziej szukac przyczyn?
Pólka to poprostu zawsze jedna wielka niewiadoma. Głośnik który brzmi doskonale w jakieś skrzynce może zupełnie wymięknąć przy pólcę. W zasadzie nie ma reguły wg. której wybierać głośnik do półki. Nie istnieje głośnik który w każdej pólce zagra dobrze. Bagażniki mają bowiem różną objętość. Najlepiej przy wyborze głośników kierować się opiniami innych.
Reasumując. Pouczono mnie (o czym i sam się przekonałem) że lepiej dać sobie spokój z głośnikami na półce a już napewno nie oczekiwać od nich cudów.
Może poprostu raz i na zawsze:
GłOśNIK POTRZEBUJE OBUDOWY - PółKA NIE JEST OBUDOWą.
...dlatego nie ma i nigdy nie bedzie właściwego basu z głosnika(ów) zamontowanego w półce.
W sumie o taką odpowiedź mi chodziło. Konkretną, szkoda, że wsześniej sie nie pytałem :/
[ Dodano: Wto 05 Cze, 2007 ]
Nie wiem jak to możliwe, ale okazało się, że faktycznie podpiąłem na odwrót kable, zawsze takie rzeczy sprawdzam kilk razy a tu sie pier.....nałem.
Także, bas jest teraz jak nalezy. Wszystko OK!
NFS, nie zapominaj, że sa również głośniki typu FREE AIR,które nie potrzebują obudowy.Produkuje takie, albo produkowal Pioneer z tego co pamietam.
Poza tym glosiki 6x9 cali, czyli potoczie mowiac "jajka" sa stworzone do tego żeby grac w półce.Jedak co prawda,to prawda, nawet glośik typu free air lepiej zagra w skrzyni, gdzie bedzie mial dobrą odpowiedź impulsową.
bo głośnik typu free air to poprostu przewaznie wielka krowa z duzym VASem i QTSem, ktore decyduja o tym ze potrzebuje wielkiej obudowy. robił(robi?) takie własnie pioneer. przewaznie były to 30 lub 38cm z zapotrzebowaniem na ogromna obudowe(pow 100L). wtedy jej role spełniał bagaznik a głosnik montowało sie np. do oparcia tylnego siedzenia w miejscu na narty.
nie zmienia to jednak faktu ze i ten głosnik potrzebuje obudowy zeby produkowac bas. poprorstu chodzi o to zeby fale o dodatnim cisnieniu nie znosiły sie z falami o ujemnym. obudowa głosnikowa separuje przednia czesc głosnika(produkujaca przykładowo dodatnie cisnienie) od czesci tylniej(produkujacej w tym czasie ujemne). magiczna rurka bas-reflex to poprostu patent jak zrobic z tego ujemnego cisnienia tylnej czesci głosnika, dodatnie i dokleic je do tego co produkuje przód membrany.
mam nadzieje ze nie zagmatwałem;-)
Cairo,
skombinuj na próbe jakąś skrzynke okolo 20L(wytłum gąbką), wstaw do niej jeden z tych JBLi i podłacz w bagazniku. drugiego JBLa zostaw w półce tak jak jest. przetestuj na kilku kawałkach. jesli to zrobisz, juz nigdy nie zamontujesz głośnika basowego w półce. gwarantuje. :d
Cairo,
jesli to zrobisz, juz nigdy nie zamontujesz głośnika basowego w półce. gwarantuje. :d
pewnie masz racje, ale kurcze ja nie chce skrzyni, nie ze względu na to, że twierdze, że w półce gra lepiej, tylko ja chce mieć miejsce w bagażniku, a jego część już została zabrana przez piec, a to co jest mnie satysfakcjonuje.
dzięki
ja mam ponad pół bagażnika zajęte przez axx1212.... są głośniki które ładnie grają w półce, ale to trzeba się trochę znać na parametrach... na pewno nie są to jednak audiony, czy "alpierdy"... najlepiej zaoguj się na stronce akustyka.tk , tam wiele się dowiesz.. tylko używaj opcji szukaj bo są n to wyczuleni..
Cairo,
jesli to zrobisz, juz nigdy nie zamontujesz głośnika basowego w półce. gwarantuje. :d
pewnie masz racje, ale kurcze ja nie chce skrzyni, nie ze względu na to, że twierdze, że w półce gra lepiej, tylko ja chce mieć miejsce w bagażniku, a jego część już została zabrana przez piec, a to co jest mnie satysfakcjonuje.
dzięki
ale można by zrobić takie niewielkie obudowy doczepione jakos od dołu do półki, wytłumić gąbką i mogłoby być lepiej
a ja mam powerbassy na polce i mam sliczny basik :d
a ja mam powerbassy na polce i mam sliczny basik :d
To chyba nigdy nie słyszałeś ślicznego basiku :d Jak możesz to napisz jakie masz te PB.
Sorry ale nie mogłem się powstrzymac.
Nie rozumiem jak można pisac, że głośniki zamontowane w półce dają sliczny basik ? Słuchałeś chociaż raz jaki bass daje dobrze wystrojony sub np. 25cm ? I nie mówie tu o wynalazkach typu Alphard czy jakies No Name tylko o chociażby czymś z klasy "budrzetowej" czyli skrzynek w okolicach 350-400zł - np. 20-25L w obudowie zamkniętej.
To chyba nigdy nie słyszałeś ślicznego basiku Jak możesz to napisz jakie masz te PB.
Sorry ale nie mogłem się powstrzymac.
Nie rozumiem jak można pisac, że głośniki zamontowane w półce dają sliczny basik ? Słuchałeś chociaż raz jaki bass daje dobrze wystrojony sub np. 25cm ? I nie mówie tu o wynalazkach typu Alphard czy jakies No Name tylko o chociażby czymś z klasy "budrzetowej" czyli skrzynek w okolicach 350-400zł - np. 20-25L w obudowie zamkniętej
wyobraz sobie ze slyszalem, wroclaw to nie dzungla :/ nie chcialem zadnej skrzynki wiec znalazlem glosniczki, ktore dosc nisko schodza i basik wydobywajacy sie z nich jest bardzo fajny :d
prawdziwy bass to nie jest... a co do wypowiedzi spycha to nigdy głośnik w obudowie zamkniętej nie zejdzie niżej niż bass reflex...
Taka polemika nie ma sensu - kłócenie się o jakość basu na forum?? Panowie dajcie spokój! To trzeba posłuchać a nie bezmyślnie obrzucać się błotem. Tu można zamieszczać jedynie fakty.
Ja osobiście twierdze że bas z półki może być i niski ale jego kontrola zawsze pozostawia wiele do życzenia. Taki już jestem że uwielbiam krótki impuls i zdecydownie kopnięcie a to zapewnia przedewszystkim skrzynia zamknięta i duży głośnik. Ale jak ktoś ma dowód że tak nie jest to chętnie posłucham jego instalacji.
a co do wypowiedzi spycha to nigdy głośnik w obudowie zamkniętej nie zejdzie niżej niż bass reflex...
uuu, troche się zagalopowałeś... wyobraź sobie że jeśli chodzi o naprawde niski bas to obudowa zamknieta oferuje wiecej niz bas reflex. nie zapominaj ze poniżej strojenia bas reflexu(ktory w aucie stroi się dosc wysoko) cha-ka spada 12dB/okt. w obudowie zamknietej 6dB/okt.
a co do wypowiedzi spycha to nigdy głośnik w obudowie zamkniętej nie zejdzie niżej niż bass reflex...
uuu, troche się zagalopowałeś... wyobraź sobie że jeśli chodzi o naprawde niski bas to obudowa zamknieta oferuje wiecej niz bas reflex. nie zapominaj ze poniżej strojenia bas reflexu(ktory w aucie stroi się dosc wysoko) cha-ka spada 12dB/okt. w obudowie zamknietej 6dB/okt.
Jeszcze wytłumacz koledze co oznaczają użyte przez Ciebie skróty :agent: Bo sądze, po tym, co napisał o obudowie zamkniętej i BR, że zaraz będzie o to pytał ;)
spychu, zwracam honor, ale musisz przyznać że obudowa zamknięta bardziej nadaje się rockowyh brzmień. Bas w takich obudowach jest bardziej dynamiczny, bass reflex daje długi i "mięsisty" basik dibry do czrnych brzmień
I tu się mylisz. Bo nie słyszałeś chyba nigdy naprawde dobrego suba w obudowie zamkniętej.
Gdybyś był z Łodzi to byś usłyszał jaki bass przy czarnych brzmieniach daje JL Audio 10W-1v.2 w obudowie zamkniętej ok 20litrów na Audisonie SRx3. Pamietaj, że nie wszystko zależy od obudowy lecz to co decyduje o samym graniu to głośnik, wzmacniacz jak i poprawne wystrojenie całego zestawu.
Ja uważam, że obudowa zamknięta jest idealna do słuchania muzyki a nie nagłasniania połowy okolicy. I dobrze wystrojony sub w obudowie zamknietej poradzi sobie z każdym rodzajem muzyki, bez różnicy czy będzie to rock, hip hop czy jakieś techno z mięsistym basem.
JL Audio 10W-1v.2 jest właśnie do zamkniętej stworzony :) ja robiłem próby na moim axx1212 przy zamkniętej budzie i było miernie w porównaniu do BR-a
JL Audio 10W-1v.2 jest właśnie do zamkniętej stworzony :) ja robiłem próby na moim axx1212 przy zamkniętej budzie i było miernie w porównaniu do BR-a
co to znaczy miernie??
niezadowalająco mnie :afro: ale ten reveland jest typowo do br. basu nie było z tego za dużo, a teraz... :d
ja już wyrosłem z wożenia skrzyni/suba w bagażniku i zaiwestowalem w nisko schodzacy przód + dobre wygłuszenie i jestem happy :aloha: