Zobacz pełną wersję : spalanie 12\100
dariusz1022
13-01-12, 22:18
zatankowalem pelny bak i honda civic 2003r 1.6 vtec pali mi 12\100 co mam robic chyba na start zmienie sonde lambda.???
napisz coś więcej... np. jak długo obserwujesz tak duże spalanie, w jakim trybie (miasto, trasa) jeździsz i jak dynamicznie przyspieszasz. wywala Ci check engine?
Jak się jeździ w mieście mocniej to faktycznie pali 12 litrów. Mi osobiście w mieście przy mocniejszej jeździe spala 10,5 litra, ale już przy trybie emeryta pali 7,5 litra w mieście o ile nie ma dużych korków. Trasa w zależności od stylu jazdy 5,5-7,5 litra.
dariusz1022
13-01-12, 23:53
Witam to moja obserwacja pierwsza obserwacja mam trasy mieszane krece go max 4 tys obtotow wystarczy że przekrece kluczyk i mam mniej paliwa niz przed wylaczeniem silnika:confused::confused: nie zapala mi sie check engein.
Starstruck
14-01-12, 00:05
Słyszałem, że D16V1 są mega ekonomiczne, więc takie spalanie, nawet w mieście, to dla tego silnika chyba mega dużo :confused:.
Pojeździj jeszcze troszkę, jeden bak chociaż tak na emeryta, jeśli wynik się powtórzy to można myśleć...
Był podobny temat o dużym spalaniu w d14z6 - z tym że tam auto paliło 15-20 litrów /100 km. Okazało się, że MAP sensor był do wymiany.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?121762-Duze-spalanie-D14Z6-3d/page4&highlight=spalanie
Ja tam filtry mam czyste a spalanie nieco wzrosło ostatnim czasem. Zamierzam w najbliższym czasie zrobić regulacje zaworów i wymienić świece, może to pomoże nieco :)
12/100 to wynik wysoki ale nie nadzwyczajny, mieści sie w normie.
Miasto, ciężka noga, zimny silnik to i 13 spali i więcej.
Trasa jest miaro dajna, jak w trasie pali 7-8 to jest ok, jak mniej to tylko sie cieszyć.
Pozdrawiam
dariusz1022
19-01-12, 19:55
Czasami mam taki problem ze pobiera wiecej na wskazniku a potem oddaje ,lub jak go zgasze i jeszcze raz wlacze zaplon mam mniej niz przed chwila paliwa.Podpiolem go pod kompa i nie ma zadnych bledow test spalin pozytywny albo ja jeszcze wszystkiego nie wiem o tym silniku? jakies wskazowki?jestem od niedawna posiadaczem tego auta.Dziekuje za pomoc.
Mi kiedyś wskaźnik prędkości się zawieszał, do 60 km pokazywał normalnie, a potem jak dalej przyśpieszałem skakał co 10-15 km. Było to na trasie, zrobiłem postój, zgasiłem auto i juz działało jak należy. Problem nie wrócił.
Wskaźnik paliwa też lubi zrobić niespodziankę. Gdy dojeżdżam do domu wskazówka pokazuje, że paliwa trochę jest, ale gdy rano odpalam już jest mniej i rezerwa sie pali. Ale to przekłamanie jest naprawde nie wielkie.
A u Ciebie jakiej wielkości są te skoki wskaźnika??
Może po prostu zatankowałeś gorsze paliwo?