PDA

Zobacz pełną wersję : Ale o co chodzi ?? EG4 nie żyje

zmywok
13-01-12, 21:23
Auto to civic EG4 D15B2
Zgasło podczas jazdy. Nie ma iskry, kontrolka od ładowania nie pali się ,pompa paliwa nie działa,check non stop sie pali
Podmienione z jeżdżącego EG
komputer,przekaźnik pompy paliwa, aparat zapłonowy ,przekaźniki ,wszystkie bezpieczniki i kostki 100 razy sprawdzone
Auto nie posiada immo, alarmu, lpg
Podpiołem "+" na jeden z pinów przekaźnika (2przewody żółty z czarnym)pompy paliwa, pompa zaczeła działać kontrolka od ładowania pojawiła sie ,check działa jak pompka pompuje ale jak krece rozrusznikiem pali sie i brak iskry .Samodiagnostyka wywaliła raz błąd numer 8 i numer 7.Reset kompa też zrobiony .
Ma ktos jakiś pomysł na ożywienie auta

Van_Dal
13-01-12, 22:48
straciłeś 12v po stacyjce, zacznij od niej badać gdzie czego nie ma,
stawiam na jakiś przekaźnik
sprawdź skrzynkę bezpieczników pod maską

mlodyxx
14-01-12, 12:23
sprawdz sobie podlaczenie masy przy termostacie masz srubke i 4 kable z wiazki sa na masie mi kiedys przez to raz chodzil raz nie jak mial humor

jeszcze kiedys tez mi sie spalil bezpiecznik nie pamietam dokladnie ktory ale z tych pod nogami ktorys z tych na koncu mozesz dla pewosci przejrzec bo wtedy tez nic nie chodzilo

zmywok
15-01-12, 02:32
Przyczyna znaleziona wymieniłem całą skrzynkę bezpieczników i prąd się znalazł na przekaźniku niby od pompy paliwa i wszystkie usterki znikneły .Więc przekaźnik od pompy paliwa obsługuje więcej urządzeń niż jedno .Rozebrałem starą skrzynkę a tam są 4 warstwy ścieżek i żadna nie przepalona na pierwszy rzut oka .

Kubuniek
15-01-12, 21:26
Żadna nie przepalona, ale czy nie ma zimnych lutów? Oraz czy na pewno przekaźnik sprawny? Pod cewkę przekaźnika 12V i sprawdzić czy na pewno styki zwierne mają przejście. Jeśli będą wypalone to wymiana i jedzie dalej.
Pozdro.

tomus2701
16-01-12, 17:28
a może przekaźnik raz działa raz nie?

rafal743
17-01-12, 20:46
Miałem ten sam problem, zimne luty nie pomagały, brak prądu na przekaźniku od pompy po przekręceniu stacyjki, po prostu gdzieś uciekł, podałem mu 12v ze skrzynki gdzie po przekreceniu kluczyka było 12v, a stary kabel odciąłem[prowizorka na sztuke]. Możecie mi podrzucić jakiś schemat, bądź uświadomić gdzie idą kable przekaźnika od pompy?