Zobacz pełną wersję : cisnienie oleju na zaworze Vtec
hejka, mam takie pytanie czy cisnienie oleju na zaworze vtec jest takie samo jak na calej magistrali olejowej ?? czy moze po drodze jest jakas dysza redukujaca ??
moim zdaniem żadna redukcja nie ma prawa bytu, bo w manualu podane jest ciśnienie poniżej którego wywala błąd i VTEC nie włączy się. Albo 4,5 albo 5,5bar dla D16. Tak więc raczej żąda się jak najwyższego ciśnienia na zaworze.
dzieki o taka odpowiedz mi chodzilo, czyli moge zamiast ori czujnika wkrecic tam czujnik z auto gauge do wskaznika cisnienia oliwy;)
A skąd wtedy komputer będzie wiedział, że ciśnienie jest okej?
A skąd wtedy komputer będzie wiedział, że ciśnienie jest okej?
niemusi wiedziec mozesz zmostkowac odpowiednie kabelki i bedziesz mial pominiete sprawdzanie cisnienia.
W obd2 niema chyba tego , ale moge sie mylic.
Chyba były dwa rodzaje zaworów. Z i bez. Ja mam bez w takim razie, idzie jedna kostka tylko :)
Widziałem kilka razy że po minime sporo osób ma to niepodpięte i chyba nie w każdym d16vtec jest taki czujnik
zgsdza sie byly dwa rodzaje zaworow, a u mnie i tak jest cisnienie zbedne bo mam na obd0:-) wiec zalacza sie tylko z obrotow jakie sobie ustawie, w kazdym razie dzieki za info ze nie musze badziewnej podkladki pod filtr kupowac zeby czujnik wkrecic
tylko że czujnik od wskaźników jest sporo większy niż ten który siedzi w zaworze...jesteś pewien że się zmieści no i cy ma takie sam gwint i jego długość ? :)
Oj tam, przyoszczędzanie, montuj pod filtr :)
Oj tam, przyoszczędzanie, montuj pod filtr :)
to nie przyoszczedzanie tylko te podstawki sa badziewne, a chce miec wszytko w miare w ori miejscach a nie jakies dokladki :)
no teraz to żeś zayebał jak łysy grzywą o kant kuli o_O miałeś w ręku czujnik od gałganów ?
to zamontuj zamiast oryginalnego czujnika cisnienia...
chudypiter
16-01-12, 18:51
Albo zmontuj dobrego mocal-a.
zapewne i tak taniej wyjdzie kanapka pod filtr
ja jednak pozostane przy zaworze vtek, zrobilem sobie szybko przejciowke na tokarce i siadl jak zloto baczek z gauganow, tak samo zrobilem z temp oleju, wywiercona dziura w misce i wspawana nakretka a w nai wkrecony czujnik ;)
andrew22zzz
16-01-12, 21:42
Ale miska oleju działa jak chłodnica...raczej średni pomysł sprawdzać temp. tam gdzie jest najniższa ??
PS: Badziewne podstawki to masz na myśli zwykłe China?? Bo możesz zakupić mocala zwykłego lub z termostatem na chłodniczkę.
tylko, że ciśnienie na zaworze vteca jest gdy nie ma vteca, po zapięciu VTECa ciśnienie leci na klawiaturę, a na zaworze już nie ma. Jak chcesz sobie sprawdzać ciśnienie do vteca to ok, ale od 5000 cienienia już tam nie ma.
***Marco***
17-01-12, 16:13
ciśnienie mierzy się jak najniżej, zegar ma poinformował jak najszybciej o jego spadku, na głowicy jest to kiepski pomysł... podkładka nie musi być nie wiadomo jaka kawałek metalu z otworkami, gaugan to spełnia w 100 %. można wsadzić zegarki podłączyć podświetlenie i też będzie fajnie... :p
ciśnienie mierzy się jak najniżej, zegar ma poinformował jak najszybciej o jego spadku, na głowicy jest to kiepski pomysł... podkładka nie musi być nie wiadomo jaka kawałek metalu z otworkami, gaugan to spełnia w 100 %. można wsadzić zegarki podłączyć podświetlenie i też będzie fajnie... :p
to gdzie podłączyć czujnik ciśnienia żeby miało to sens ?
***Marco***
07-02-12, 15:54
pod filtrem za pomocą podkładki :rolleyes: