Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : różne dziwne dzwięki

bilon
13-01-12, 11:43
Witam wszystkich.ostatnio usłyszalłem w moim d15b2 dziwne odglosy.co dziwne dzieje sie to tylko jak jest zimny.jakis miesiac temu auto bylo u mechanika i stwierdzil ze wszystko z silnikiem ok. Na zimnym silniku pojawia sie jakies wycie..taki wysoki dzwiek,zwieksza sie przy dodawaniu gazu.gdy silnik sie nagrzeje prawie zanika ale puki jest zimny to wyje jak samolot..nastepna sprawa to jakis odglos pochodzacy chyba z rolki...brzmi jak by sie cos ocieralo na rolce napinacza ale tez zanika gdy sie nagrzeje.poza tym na zimnym faluja lekko obroty.co to moze byc? Prosze o pomoc i z gory dzieki :)

subbug
13-01-12, 12:50
Może za mocno napięty pasek rozrządu albo napinacz się kończy. Na zimnym Ci falują obroty? W jakim zakresie?
Mnie w tym samym silniku D15B2 też zaraz po odpaleniu lekko falują. jakieś plus minus 100obrotów z tendencją opadania wskazówki ;)
Ja bym się nie przejmował takim falowaniem jeśli na ciepłym jest ok. Jest ssanie, pewnie włączasz nawiew, radyjko, światła, co się dziwić? Pracuje pompa wspomagania, serwo hamulcowe...

bilon
13-01-12, 17:30
Co do obrotów to właśnie tak falują. Mechanik drugi raz "naszpanował" pasek rozrządu (poprzedni właściciel był idiotą i rozbił te auto), może to dlatego taki odgłos jak z rolki? Chociaż 2tyg go nie było.co do wycia na zimnym... próbowałem już odpalać bez dmuchawy,świateł ani niczego.I dźwięki te same. Najbardziej niepokoi mnie te wycie..jak F16

subbug
14-01-12, 02:21
Obstawiam nadal pasek rozrządu - za mocno naciągnięty. A jeśli nie zmieniałeś rozrządu, to wyje albo pompa wody, albo rolka napinacza. Jest jeszcze łożysko alternatora i łożysko pompy wspomagania, które mogą wyć.
Tak czy inaczej nie jest to do lekceważenia trzeba sprawę zbadać i wymienić elementy.
Łożyska alternatora i wspomagania możesz drogą eliminacji sprawdzić sam - wystarczy ze zdejmiesz po kolei paski klinowe. Jeśli wyć nie będzie - to któreś z tych.
A jeśli będzie to albo napinacz albo pompa wody. Tak czy inaczej rozrząd zmienić już cały przy tej robocie.
Co to znaczy "naszpanował" ?
Ale to wygląda jak typowo za mocno naciągnięty pasek rozrządu, odgłos znika po nagrzaniu bo pasek dostaje ciepła i się rozszerza delikatnie, jest bardziej miękki.

bilon
15-01-12, 22:37
nie wiem dokładnie co to znaczy,mechanik używał takiego określenia a chodzi raczej o ponowne nałożenie.i pewnie naciągnięcie... dzięki za pomoc, w przyszlym tyg idzie do mechanika,zobaczymy co to :)

subbug
16-01-12, 00:50
Nie wiem czy twój mechanik wie, że pasek rozrządu w hondzie civic nie może być naciągnięty jak struna. Jeśli nie wie, powiedz mu to :) I dzwięków nie będzie, a przy okazji kasiury w portfelu zostanie