Zobacz pełną wersję : Cieknąca pompka sprzęgłą
Dzisiaj zauważyłem że mam mało płynu w zbiorniczku płynu sprzęgła, zerknąłem na wysprzęglnik, tam sucho. Patrzę na pompkę pod deską, a tam delikatnie mokro. wszystko jeszcze działa, ale zapewne czeka mnie mała praca mechaniczna...
I teraz pytanie:
czy kupić nową pompkę (są w sklepach jakieś chińskie po 50 zł, czy kupować droższe po 130)
kupić zestaw naprawczy za 13zł
kupić używaną sprawną pompkę ze złomu.
dodam że to civic EK4
proszę o odpowiedzi :)
Kup tą lepszą żeby chinola za trzy miesiące nie demontować.Zestaw naprawczy mógłbyś zastosować jak w100% będziesz pewien ,że gładż pompy jest w idealnym stanie.A używka też jest na krótką metę.Zamontujesz nową dobrej firmy ,odpowietrzysz i zapominasz o temacie.
"Gładź pompy"…? Ja założyłem zestaw naprawczy u siebie jakieś pół roku temu i jakoś nic się nie dzieje ;] Jak był zalewany DOT'em, a nie wodą z kranu, to co się może stać z pompą/tłokiem? ;]
CRX1 chodziło o to, że jak jest porysowane miejsce gdzie porusza się tłok, to zestaw regeneracyjny pomoże tylko na chwile, jeżeli w ogóle pomoże, bo potem dalej będzie ciekło i to jest prawda.
ma1ster, jeśli sam byś regenerował pompkę (nie żaden mechanik), to wymontuj ją i sprawdź czy warto. Bo jeśli tak, to zawsze trochę grosza zostanie w kieszeni, a pompka będzie śmigać.
Chinola bym nie brał, jak jak mówi CRX1, nie wiadomo ile pochodzi, jeśli już nowa, to "lepsiejsza". Co do używki, to hmm... zawsze to OEM, ale też zawsze to loteria - może latać jeszcze lata, a może paść za miesiąc i tego nie wiesz.
skolopendra
14-01-12, 11:42
że jak jest porysowane miejsce gdzie porusza się tłok, to zestaw regeneracyjny pomoże tylko na chwile,
i tak właśnie jest najczęściej