Zobacz pełną wersję : Montaż elektrycznych lusterek, co i jak?
Witam Was drodzy kierowcy,
Mam do Was zapytanie, czy w mojej [H] gdzie posiadam manualne lusterka boczne, mogę zamontować elektryczne lusterka? Jeśli tak to czy wygląda to tak jak mi się zdaje?
Pomysł mam taki bardzo prosty (i aż za prosty chyba), a mianowicie zakup 2 lusterek na Allegro, oczywiście z elektryką, do tego przycisk sterujący:
http://allegro.pl/przycisk-ustawienia-lusterek-honda-civic-vi-95-00r-i2007942802.html
Ale co dalej? jak to podłączyć? Jak widać i lusterka i przycisk wymaga jakiś kostek. Czy jest to wykonalne w domowym zaciszu?
Z góry dziękuję i pozdraiam :)
Przede wszystkim, to żeby rzeźby nie robić, znajdź ofertę z kostkami do luster i przycisku. Bo tam dotrutować coś to będzie problem. Zrobić taki mod jak najbardziej się da - manual w łapkę, lutownica w drugą łapkę i działasz.
Najlepiej jak bys mial wszystkie orginalne kable powyciagane z kostek. Jesli uda ci sie takie zdobyc z pinami to poprostu powpinasz je w swoje kostki przy bezpiecznikach, przeciagniesz przez drzwi pare kabelkow i obejdzie sie bez lutowania. Tak jak pisał PlushaQ manual okaze sie niezbedny. Generalnie nic trudnego :)
Tylko lusterka? a szyby są elektryczne?
No do elektrycznych szyb jeszcze nie dotarłem, aczkolwiek chętnie i takie sobie zafunduję, najlepiej oryginalne - a przynajmniej z oryginalnymi przełącznikami. Myślicie że na szrocie znajdę takie wiązki do lusterek w całości? no i o jakim manualu mowa? Gdzie tego szukać?
Tak, na szrocie dostaniesz swap. Nie baw się w uniwersalne podnośniki, bo są śmiechu warte - tylko oryginalna część. Wyczyścić, nasmarować itp. będzie banglać kolejnych 10 lat.
Manual znajdziesz na forum.
Ja przerabiałem w tym tyg. montaż elektryki w swoim EG i proponuje żebyś założył po całości szyby lusterka i centralny (jak nie masz) robiłem z orginalnych wiązek i przełączników bez rzeźby tak jak w manualu jest na forum;) a dokładniej z honda-tech. (można paroma kablami ułatwić sobie prace niż tam jest opisane) montaż nie jest trudny jedynie to przeciągniecie wiązki z budy do drzwi jest ciężka.
proponuje żebyś założył po całości szyby lusterka i centralny (jak nie masz) robiłem z orginalnych wiązek i przełączników bez rzeźby tak jak w manualu jest na forum a dokładniej z honda-tech.
A tak z ciekawości, ile dałeś za graty?
A tak z ciekawości, ile dałeś za graty?
Ja kupiłem całego civica z elektryką na części i sobie przekładałem a ceny gratów są rożne od 250-400pln szyby +jeszcze lusterka +c.zamek (nie znam cen)najlepiej chyba komplet kupic od kogoś po wypadku albo coś. ew. allegro lub ktoś z forum tanio sprzeda