Zobacz pełną wersję : D15z6 łowica + większa uszczelka CZY lepiej klawiatura i włek z D16Z6
Mam prośbę do znawców tematu.
Mam Civic VI gen. z silnikiem D15Z6 po malutko coś w niej dłubie.
Stoję przed dylematem czy założyć kompletną głowice z Z16Z6, z tego co się zorientowałem to ma ona większe kanały dolotowe/wylotowe ale żeby utrzymać to samo sprężanie trzeba założyć większą uszczelkę, tylko jaką ?????? Niestety nie umiem tego policzyć :(
Czy lepiej zostawić głowicę i wymienić sam wałek + klawiaturę ??
lepiej samą klawiaturę i wałek + przejście na OBD1 i odpowiednia mapa lub strojenie. Ok 135km będzie i to samo też jest na głowicy z z6 która jest taka sama jak ta z d15z6. Zmieniając głowice nie zyskasz nic więcej a koszty dużo większe.
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?102703-Wymiana-wa%B3ka-i-klawiatury-w-D15Z6-na-D16Z6
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?102703-Wymiana-wa%B3ka-i-klawiatury-w-D15Z6-na-D16Z6
Dzięki kolego, czytałem,
Spędziłem już kilka dni na studiowaniu różnych postów na tym i innych zagranicznych forach.
Dalej nie mam dylemat ? ?
Bo gdyby dać większą uszczelkę pod głowicę ( niestety nie wiem jaką bo nie umiem obsługiwać kalkulatora ) to sprężanie pozostanie bez zmian,
a głowica z Z16Z6 ma większe kanały co wiąże się z większą sprawnością oraz dokładniejszym wypełnieniem cylindrów mieszanką.
Pytanie czy się to opłaca i jaką uszczelkę trzeba dać ?
z glowica dojdzie ci jeszcze aprat bo ma inne mocowania i znowu koszty jak juz tak chcesz wieksze kanaly to wez swoja glowice na stol porting kanalow i problem z glowy kompresja ci nie spadnie nic sie nie popitoli przy okazji splanuj lekko glowice to ci sie troche doprezy i bedzie pewne ze bedzie dzialac i koszta mniejsze
To podepne sie i zapytam ile mniej wiecej koszt takiej zmiany klawiatury i walka z D15Z8 na D16Z6?
To podepne sie i zapytam ile mniej wiecej koszt takiej zmiany klawiatury i walka z D15Z8 na D16Z6? w tysiącu powinieneś się zmieścić
w tysiącu powinieneś się zmieścić
Ok dziex :)
w tysiącu powinieneś się zmieścić
Ok dziex
plus strojenie.
skolopendra
14-01-12, 11:32
plus strojenie.
i komp |+700 zł
Reasumując :)
Ecu + przejściówka 400-500zł
Wałek + klawiatura 150-400zł w zależności czy uda się znaleźć to luzem czy na jakiejś lichej głowicy na części
Robocizna ...
Zamiast strojenia na początek jakaś mapka może żeby rozłożyć koszty jeśli nie ma całej gotówki, odezwij się do Jogala w tej sprawie jak ogarniesz temat...
Przy odrobinie szczęścia całość można zrobić za śmieszne cyfry, ale okazji jest mało :)
chyba gra nie warta swieczki wyjdzie razem z 1500zl i da kilka koni troche bez sensu;p
Przyjąłeś tą skrajnie wysoką kwotę ;) Nie zawsze trzeba kupować całą głowicę żeby zdobyć wałek z klawiaturą...
A czy gra nie warta świeczki, tak to jedzie w ciężkim sedanie VIg...jeszcze jakbym zmienił skrzynie z krótszą trójką i poprawił start byłoby na ćwiartkę całkiem przyzwoicie :)
http://www.youtube.com/watch?v=wYP9cn3VMlA&context=C337efcfADOEgsToPDskICLmk8cjjDhp13PR7Hq-2J