PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana poduszek powietrznych

zurdo
12-01-12, 20:44
Witam.

Jestem posiadaczem Hondy Civic VIII generacji miałem małą kolizję i wystrzeliły obie przednie poduchy i pasy. Kupiłem cały zestaw 2x poduszki, 2x pasy, deska oraz sensor SRS miałem zabrać się za wymianę, ale jak zacząłem czytać manual serwisowy dowiedziałem się, że powinienem jeszcze wymienić czujniki uderzenia czołowego znajdujące się przy przednich błotnikach, czy faktycznie te czujniki są jednorazowe i koniecznie muszę je wymienić? Czy wystarczy wszystko zamontować (trochę obawiam się, czy zamontowane nowe poduchy nie odpalą z powodu błędu w tych czujkach) i zobaczyć czy wywalą ich błędy.
Nadmieniam, że dzwonek był lekki trochę wygięty lewy narożnik maski, lewy błotnik i połamana lewa lampa i zderzak.

Pozdrawiam i proszę o podpowiedzi.

owsikk
12-01-12, 21:37
Nieważne jak mocny był dzwonek, ważne są skutki. Czujniki uderzeniowe są jednorazowe, podobnie sterownik poduszek powietrznych który pamięta błędy.
Czujniki uderzeniowe od poduszek które wystrzeliły musisz zakupić nowe (nierozbieralne). Sterownik... też by wypadało kupić nowy, aczkolwiek możesz poszperać za magikiem który potrafi go przywrócić do życia.

zurdo
13-01-12, 09:38
Sterownik... też by wypadało kupić nowy, aczkolwiek możesz poszperać za magikiem który potrafi go przywrócić do życia.
Napisałem, że mam nowy moduł SRS - "sterownik".
Nie rozumiem tylko opcji jak może być jednorazowy skoro sprawdza on tylko przeciążenie i przekazuje info do sterownika, który podejmuje decyzję o wystrzale poduszek, napinaczy itp.

TeeS1975
13-01-12, 10:53
Sterownik jest teoretycznie jednorazowy bo zapisuje w pamięci "wybuch" magicy robią flash pamięci (jak format komputera)

zurdo
13-01-12, 19:24
Sterownik jest teoretycznie jednorazowy bo zapisuje w pamięci "wybuch" magicy robią flash pamięci (jak format komputera)

Mam nowy sterownik, chodzi mi tylko o czujniki uderzenia.