PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana przewodów paliwowych

rainlow
11-01-12, 20:06
Witam Serdecznie forumowiczów.

Mam pytanie dotyczące naprawy.
Kupiłem niedawno Civica 5d 1.4 1997, zauważyłem, że cieknie mi paliwo z tyłu samochodu.
Podjechałem do warsztatu aby diagnozę jakąś usłyszeć.
Cieknie mi z przewodów w okolicy baku, wszystkie przewody paliwowe idące od baku w stronę silnika są mocno skorodowane. Ile szacunkowo może wynieść wymiana tych przewodów wraz z materiałem i robocizną ?

Pozdrawiam

szastal
11-01-12, 23:29
Po pierwsze to było więc poszukaj, z miedzi jak znajdziesz zakład to jakieś około 700zł razem z hamulcowymi, lub też wywalić uszkodzony odcinek i dać gumowy zbrojony wąż do paliwa. W aso około 800zł za same paliwowe. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na forum jakie długie odcinki kupić.

mafia35
12-01-12, 08:22
Nie strasz chłopaka. Po całości może wymienić przewód na gumowy /paliwowy/. Tam jest niewielkie ciśnienie więc będzie ok, robota szybsza, koszty dużo mniejsze.
Na allegro możesz zobaczyć ile kosztuje taki przewód (w zależności od średnicy) ok. 7-10zł metr...

reXio
12-01-12, 09:45
Mozna dac gumowy - a jak ci jakis zwierzak przegryzie a potem ktos fajke rzuci to bedzie buuuum :)

mafia35
12-01-12, 12:34
Bez przesady ;) Jeżdżę w pracy Kia'nką (ma już 10 lat) K2500 i ma gumowe przewody na totalnym wierzchu i nic się z tym nie dzieje. Z resztą te przewody stworzone do paliwa mają zbrojenie i kilka warstw odpowiedniej gumy, wątpię żeby ktoś miał z nimi przygodę.

rainlow
12-01-12, 20:41
Jutro postaram się podjechać do warsztatu i wymienić tylko odcinek cieknącej rurki zamieniając miejsce na rurkę, mam nadzieję, że nie będzie komplikacji. Ceny wymiany kompletu przewodów są ciut za wysokie na okres poświąteczny.

szastal
12-01-12, 22:37
ale jakie straszenie, po rozmowie z kilkoma mechanikami i zobaczeniu jaki mają zapał do takiej naprawy zakupiłem metr przewodu paliwowego zbrojonego i do tego 4 opaski, cały koszt operacji wyszedł 9zł, kiedyś zmienię całe na nowe z miedzi,a tak auto jeździ i nie gubi beny .

maciooZD
28-03-15, 16:08
panowie demontował ktoś zbiornik paliwa? wiem że jest podwieszany na dwóch pasach, czy trzeba coś jeszcze odkręcić/odpiąć? Wymieniam przewody paliwowe oraz hamulcowe i musze sie tam dostać

john047
29-03-15, 10:14
Musisz Chyba jeszcze pompę paliwa wykręcić lub odpiąć jej przewody😉

Karpiczek
29-03-15, 21:01
Musisz odkręcić obejmę i wyjąć rurę którą dostaje się paliwo do zbiornika z wlewu oraz jak lekko opuscisz zbiornik, odpiąć przewody od pompy.

arthi
22-03-18, 14:27
Panowie jaka tam jest srednica przewodu do paliwa?

Odpowiedź brzmi 8mm

arthi
24-03-18, 17:43
Panowie jaka tam jest srednica przewodu do paliwa?

Odpowiedź brzmi 8mm

Taki maly tip, przygotujcie sobie od razu więcej przewodów również na srednice 6mm, jak ruszczycie to bankowo zacznie cieknąć w z innej strony. Ja myślałem, że po niecałej godzinie byłem gotowy, byłem w błędzie...