Zobacz pełną wersję : Wymiana przewodów paliwowych
Witam Serdecznie forumowiczów.
Mam pytanie dotyczące naprawy.
Kupiłem niedawno Civica 5d 1.4 1997, zauważyłem, że cieknie mi paliwo z tyłu samochodu.
Podjechałem do warsztatu aby diagnozę jakąś usłyszeć.
Cieknie mi z przewodów w okolicy baku, wszystkie przewody paliwowe idące od baku w stronę silnika są mocno skorodowane. Ile szacunkowo może wynieść wymiana tych przewodów wraz z materiałem i robocizną ?
Pozdrawiam
Po pierwsze to było więc poszukaj, z miedzi jak znajdziesz zakład to jakieś około 700zł razem z hamulcowymi, lub też wywalić uszkodzony odcinek i dać gumowy zbrojony wąż do paliwa. W aso około 800zł za same paliwowe. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na forum jakie długie odcinki kupić.
Nie strasz chłopaka. Po całości może wymienić przewód na gumowy /paliwowy/. Tam jest niewielkie ciśnienie więc będzie ok, robota szybsza, koszty dużo mniejsze.
Na allegro możesz zobaczyć ile kosztuje taki przewód (w zależności od średnicy) ok. 7-10zł metr...
Mozna dac gumowy - a jak ci jakis zwierzak przegryzie a potem ktos fajke rzuci to bedzie buuuum :)
Bez przesady ;) Jeżdżę w pracy Kia'nką (ma już 10 lat) K2500 i ma gumowe przewody na totalnym wierzchu i nic się z tym nie dzieje. Z resztą te przewody stworzone do paliwa mają zbrojenie i kilka warstw odpowiedniej gumy, wątpię żeby ktoś miał z nimi przygodę.
Jutro postaram się podjechać do warsztatu i wymienić tylko odcinek cieknącej rurki zamieniając miejsce na rurkę, mam nadzieję, że nie będzie komplikacji. Ceny wymiany kompletu przewodów są ciut za wysokie na okres poświąteczny.
ale jakie straszenie, po rozmowie z kilkoma mechanikami i zobaczeniu jaki mają zapał do takiej naprawy zakupiłem metr przewodu paliwowego zbrojonego i do tego 4 opaski, cały koszt operacji wyszedł 9zł, kiedyś zmienię całe na nowe z miedzi,a tak auto jeździ i nie gubi beny .
panowie demontował ktoś zbiornik paliwa? wiem że jest podwieszany na dwóch pasach, czy trzeba coś jeszcze odkręcić/odpiąć? Wymieniam przewody paliwowe oraz hamulcowe i musze sie tam dostać
Musisz Chyba jeszcze pompę paliwa wykręcić lub odpiąć jej przewody😉
Musisz odkręcić obejmę i wyjąć rurę którą dostaje się paliwo do zbiornika z wlewu oraz jak lekko opuscisz zbiornik, odpiąć przewody od pompy.
Panowie jaka tam jest srednica przewodu do paliwa?
Odpowiedź brzmi 8mm
Panowie jaka tam jest srednica przewodu do paliwa?
Odpowiedź brzmi 8mm
Taki maly tip, przygotujcie sobie od razu więcej przewodów również na srednice 6mm, jak ruszczycie to bankowo zacznie cieknąć w z innej strony. Ja myślałem, że po niecałej godzinie byłem gotowy, byłem w błędzie...