Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : szarpie przy ruszaniu

maras78
09-01-12, 15:48
witam
jakiś czas po zmianie skrzyni dotknęło mnie takie coś, że podczas ruszania przy puszczaniu sprzęgła w końcowej już fazie (ok. 70-80% puszczenia) auto zachowuje się jakby sprzegło uślizgiwało się tj. łapie, puszcza, łapie, puszcza aż mi się wydech obija o podwozie
dzieje się to szczególnie na zimnym podczas pierwszego startowania
dodam że kompletne sprzęgło wymieniałem jakieś 5tyś temu
pzdr

FaziRBK
10-01-12, 00:55
No i to jest właśnie wina sprzęgła tylko i wyłącznie, za pewne auto skaczę jak żaba, znam z doświadczenia bo u mojej kobiety w Hondzie też tak się dzieję :)
Czasem nawet nowe sprzęgła potrafią się ślizgać, tak zdarza się czasami w przypadku sprzęgieł valeo.
Nie pozostaje nic innego jak zmienić sprzęgiełko, szkoda pieniędzy ale cóż, albo się przyzwyczaisz albo coś z tym zrobisz.

CRX1
10-01-12, 02:42
Powodem mogą być sprężyny w tarczy sprzęgła,to one są odpowiedzialne za łagodniejsze wysprzęglenie.Mogłeś trawić na tarczę po regeneracji.podaj model sprzęgła które zamontowałeś.

pablo12
10-01-12, 07:06
spróbuj dłużej gaz trzymać i przeciągnac nawet na 1 i zmieniać biegi płynniej przy większych obrotach nieco powinno pomóc

vnv_nation
10-01-12, 08:08
spróbuj dłużej gaz trzymać i przeciągnac nawet na 1

A wtedy sprzeglo napewno jeszcze dlugo bedzie zylo :) masakra co za rady na tym forum ostatnio :)

maras78
10-01-12, 16:11
no to ładnie...
sprzęgło Nipparts 212mm
nic pozostało tylko przeczekać do swapu na b serie ;)

pablo12
10-01-12, 20:55
może po prostu zmienia biegi za nisko i szarpie dlatego, niech kręci wyżej i spokojniej gazem operuje, a nie wsiadam i rura na zimnym jeszcze to w ogóle jak to nie zda egzaminu to wymiana i koniec tematu

maras78
11-01-12, 18:47
pablo nie dorabiaj swoich terii bo, palę i ruszam bez gazu na zimnym silniku to telepie jak diabli

mass221
12-01-12, 21:30
Ja miałem coś podobnego, tj. szarpało zaraz po starcie silnika. jak się zagrzał wszystko było ok. W moim przypadku wymieniłem filtr powietrza i olej (zbliżało się 10 tysi), a dodatkowo był problem ze sterownikiem wtryskiwaczy. Wizyta u elektryka i problem u mnie został zażegnany. Po tych zabiegach miałem nawet wrażenie, że auto lepiej wchodzi na obroty i szybciej przyspiesza.

Revi
12-01-12, 21:33
Jeżeli czynność nie jest powtarzalna przy każdym ruszaniu, to napewno sprężynki tarczy sprzęgłowej.

maras78
13-01-12, 00:40
powtarza się przy każdym pierwszym ruszaniu, później również lecz mniej

CRX1
13-01-12, 01:00
Sprawdż jeszcze poduszki silnika i jeżeli są w dobrym stanie -nie popękane, to znaczy, że sypie ci się tarcza

Przy pierwszym ruszaniu jedziesz na zwiększonych obrotach -ssanie.Więc jest to normalne że wyczuwasz większe szarpanie,potem jak się zagrzeje ruszasz z mniejszych obrotów ,więc efekt jest łagodniejszy.

mass221
13-01-12, 09:02
Sprawdż jeszcze poduszki silnika i jeżeli są w dobrym stanie -nie popękane, to znaczy, że sypie ci się tarcza

Bardzo możliwe, że tak jest. Jeszcze może być problem ze sterownikiem. Jeżeli auto przy ruszaniu "kangurzy" tak jak "elki" nauki jazdy ruszające ze świateł a dodatkowo od czasu do czasu nie chce ci zapalić jak silnik jest gorący to jedź do elektryka, mnie to kosztowało 150zł. Nie istotnym był fakt czy ruszałem z 1500 czy 3000 obrotów, zawsze było to samo, często też i na II biegu. Żona się już na mnie wkurzała, że specjalnie tak jeżdżę, żeby ją wnerwić.

W sumie uważam, że jest to problem, który trzeba organoleptycznie zdiagnozować...:/

bolekLODZ
14-01-12, 15:44
Ja bym stawiał na coś z tą skrzynią.

maras78
14-01-12, 23:55
nie kangurzy tylko, skaka mi cały silnik :D

Przy pierwszym ruszaniu jedziesz na zwiększonych obrotach -ssanie.Więc jest to normalne że wyczuwasz większe szarpanie,potem jak się zagrzeje ruszasz z mniejszych obrotów ,więc efekt jest łagodniejszy.

ale jak się rozgrzeje i ruszę z tych samych obrotów co na zimnym to nic takiego się nie dzieje
hmm

zabor
15-01-12, 19:34
pablo nie dorabiaj swoich terii bo, palę i ruszam bez gazu na zimnym silniku to telepie jak diabli

Przeczyść przepustnice, mi po wyczyszczeniu od razu samochód inaczej reaguje na gaz i start z samego sprzęgła. Masz tam kanały powietrza od ssania, jałowego itd. U mnie nie wyglądało to najgorzej ale pomogło znacznie. Aha i silikon pod uszczelkę nałóż czerwony jak nie masz gdzie jej kupić, to ważne bo powietrze w przepustnicy nie może się mieszać pomiędzy kanalikami ani uciekać na zewnątrz.