PDA

Zobacz pełną wersję : dolot zimnego powietrza a spalanie

Labed2007
08-01-12, 12:24
Witam

Jaki wpływ może mieć spalanie na to że silnik ciągnie powietrze poprzez dolot ze zderzaka? Teoretycznie gdy jest zimno auto pali więcej, ale z drugiej strony przecież zimniejsze powietrze oznacza wydajniejszy proces spalania, a więc motor pracuje efektywniej i w efekcie powinien palić mniej:confused:

szastal
08-01-12, 15:59
Ja nie zauważyłem większego spalania .

Vincent
08-01-12, 18:58
Jak jest zimno to silnik długo chodzi na ssaniu i to jest główną przyczyną tego że więcej pali.

billiejoe
08-01-12, 22:05
To co zassasz jakąś rurą ze zderzaka, zanim przejdzie barierę filtra i trafi do ssaka nie wpłynie w żaden większy sposób na spalanie, możemy tu tylko wziąć poprawkę na tolerancję błędu :)

szastal
08-01-12, 22:45
Ja tam mam osłonę i parówe oklejoną folią aluminiową ;) a dziurę w zderzaku na zewnątrz, ale i tak z jakimś mechanikiem gadałem to powiedział że jak temp powietrza jest powyżej 80 stopni to dopiero pogarsza efekty, więc pewnie z zimnym powietrzem jest podobnie. Nie zauważam by się silnik dłużej nagrzewał czy coś lub też więcej palił.

scareface
10-01-12, 22:32
ja mam sekwencje i parówe ze stożkiem i teraz w zimie pali mi mniej myśle że przez zimne powietrze, ogólnie spalanie spadło o litr. Ja jednak mam dmuchanie powietrza na stożek(dolot za halogenem) a nie na zasadzie zasysania bo wtedy wyciąga ciepłe powietrze z komory.

DjMariush
11-01-12, 00:16
mnie zastanawia po co w niektórych samochodach idzie rura z ciepłym powietrzem z osłony kolektora do wlotu powietrza, bo to przecież zaprzeczenie "teorii stożka" ;)

jasiek09
11-01-12, 14:38
Co by paliwo lepiej odparowało gdy silnik jeszcze zimny a zasilany najczęściej gaźnikiem.

jarosz
11-01-12, 18:09
Dolna granica temperatury powietrza dzięki której miesza się ono z paliwem to ok 10*C, za niska temperatura powietrza również dobrze nie wpływa na spalanie.

jasiek09
11-01-12, 18:53
Dolna granica temperatury powietrza dzięki której miesza się ono z paliwem to ok 10*C, za niska temperatura powietrza również dobrze nie wpływa na spalanie. Z tym się nie zgadzam, mógłbyś to rozwinąć ?

skolopendra
14-01-12, 11:31
niska temperatura powietrza również dobrze nie wpływa na spalanie.

w za niskiej zamarza paliwo z wodą :D