PDA

Zobacz pełną wersję : Przycinająca się przepustnica

Marcel1
07-01-12, 20:34
Cześć :)
Od pewnego czasu mam problem z moją przepustnicą, motylek tak jakby skleja się ze ścianką przepustnicy tylko i wyłącznie, kiedy uchyla się od położenia "0", w dalszym zakresie nie mam takiego problemu. Na pedale czuć przeskok i jest to o tyle upierdliwe, że nie zawsze uda się przy ruszaniu wejść delikatnie na obroty. Rozbierałem przepustnicę i wyjmowałem motylek, problemem jest zbierający się drobny nagar w miejscu przylegania motylka do ściany przepustnicy. Nagar wydobywa się z kanału, który doprowadza powietrze od silniczka krokowego, ale przepustnica wyczyszczona, krokowiec też, na drugi dzień już jest to samo. Jak temu zaradzić? Zrobić porządną kąpiel krokowemu? Może w nitro? :D

szastal
07-01-12, 21:44
Mam podobnie, ale ja mam rozwierconą przepustnicę i chodziło o jakąś regulację biegu jałowego, jak się nie blokowało to były zbyt duże obroty. Niestety ale do dobrego mechanika wpiąć się w komputer i to wyregulować, może masz też coś już grzebane z przepustnicą ? Ja mam to na tyle delikatnie że już mi to nie przeszkadza .

Marcel1
07-01-12, 21:53
Nie nie, nic nie było grzebane. Za jakiś czas rozbiorę jeszcze raz krokowego i wyczyszczę na błysk, zobaczymy czy to coś pomoże.

eRMD
07-01-12, 21:55
w przepustnicy montowanej przy D17 VII gen jest taka malutka śrubka (gdzieś przy mocowaniu linki chyba). Wkrecając ją odchyla sie motylka tak by sie nie zakleszczał. Miałem podobnie z tym zacinaniem przy zamknietym położeniu motylka i pomógł ten ogranicznik. Może i w waszych jest taka regulacja.

Marcel1
07-01-12, 22:25
Próbowałem, ale nawet delikatne jej podkręcenie, wkręca silnik na obroty.

eRMD
07-01-12, 22:55
może ta śrubka była od wolnych ?

przecież nie musisz jej przekracąc kilka obrotów. Najprościej wkręcać tak by mocniej dotknęła ogranicznika i to powinno pomóc. Powodzenia.

Marcel1
08-01-12, 10:58
Również próbowałem :)

skolopendra
08-01-12, 12:50
podkręć śrubką ogranicznika przepustnicy.i będzie ok

Marcel1
08-01-12, 13:11
Jutro w pracy spróbuję. Na razie dzięki :)

marcus209
09-01-12, 06:01
U mnie pomogło czyszczenie przepustnicy i smar teflonowy w spreju. Na sprężynie powrotnej (ta co zamyka przepustnice jak pościsz gaz) i na ośce przepustnicy. Może tez na tym "ślimaku" do którego przyczepia się linkę masz stary klejący się smar.

Marcel1
09-01-12, 21:51
Nie, nie ma mowy o jakimś brudzie, wszystko jest czyściutkie z zewnątrz :) Dzisiaj w nocy przeczyściłem dokładnie silniczek krokowy, przepustnicę, wyregulowałem uchylenie przepustnicy i na razie jest ok, zobaczymy, co będzie później.