Zobacz pełną wersję : Awaria szyberdachu
witam
wiem że temat był ale nie znalazłem konkretnie dla 5D
sprawa wygląda następująco : wczoraj rozszczelniony szyber odmówił współpracy - przyciskając suwak bądz przycisk słychać tylko pykające przekaźniki a silnik i szyba ani mru mru...
przekaźniki i silnik sprawdził mi elektryk - sa niby ok
i tu pytania 2 do was :
- chyba można jakoś awaryjnie,recznie zamknąć szyber (są jakieś zaślepki z tyłu dachu) ?
- może mieliście już takie doświadczenie i wiecie o co chodzi, co się mogło spsuć?
w każdym razie bede wdzięczny za pomoc
pozdrawiam
- chyba można jakoś awaryjnie,recznie zamknąć szyber (są jakieś zaślepki z tyłu dachu) ?
Przemku, do awaryjnego zamykania szyberdachu masz specjalny klucz (powinien byc wpiety w styropianowa wkladke w bagazniku, gdzie jest podnosnik i klucz do kol). Pod zaslepka w tylnej czesci podsufitki masz mechanizm gdzie za pomoca tej korbki zamkniesz dach.
Skoro testowales przekazniki i motor, to nie mam pomyslu co moze byc nie tak :/ Moze uszczelki lub cos innego (w prowadnicach) go blokuje?
Pzdr.
a ja się zastanawiałem poco ten mały kluczyk wciśnięty w styropian - dzięki! :d
zastanawiam się czy to czasem nie jest sprzęgło albo jakaś przekładnia przy silniku elektrycznym - nie wiem dlaczego nie załącza się w ogóle silnik ?? :(
A zdejmowales podsufitke zeby sprawdzic oba przekazniki i motor? Na twoim miejscu jeszcze raz bym zbadal kabelek po kabelku ;)
pewnie,podsufitka zdjęta - musze znalesc teraz jakies schematy i chyba tak zrobić...
co do prowadnic to na razie chce uniknąć rozbierania całego szyberdachu i zbadam dziś elektryke
W manualu (97-00) na str. 1190-1191 masz opis jak sprawdzac szyber.
dzięki - ściągnałem tego konkretnego manuala i dziś powalcze
pozdrowienia Tomek
miałem taki problem, odkręć szyber (6śrubek) i poruszaj niezależnie prowadnicami
mozę się "przekosiły" i blokuje sie przy próbie ruchu.
Nie mam niestety teraz czasu, aby szczegółowiej to opisać.
problem rozwiązany
chodziło o sprzęgiełko (czy jak to sie nazywa) przy silniku elektrycznym - zatrzymało się w pozycji neutralnej i nie załączało przełacznika odpowiedzialnego za zamykanie szyberdachu...
ogólnie nie jest to szczyt techniki (wykonane z plastiku i niezbyt solidne zmontowanie)i wyglada to badziewiasto ale cóż - to zapewne światła angielska myśl techniczna...
[ Dodano: Pią 01 Cze, 2007 ]
ok niby szyber działa ale nie moge ustawić tak aby szczelnie domykał...
Cairo, ustawiałeś go jakoś po zmontowaniu ?
u mnie albo nie domyka albo uszczelka wchodzi za głęboko w dach :/