Zobacz pełną wersję : KLIMA w V gen????
BLACKDEVIL
07-01-12, 00:24
Witam kolegów ;-)) z racji tego ,że jutro będę montował klimkę do mojego EG 5 pytanie mam czy ktoś posiada jakiś schemat montażu czy coś ???
Klima zamontowana ale wystąpił pewien problem ;-/ jako ,że ogarniałem to pierwszy raz i nie do końca wiem o co kaman mam pytanie do kolegów bo nie wiem jak to ugryść a dokładnie to tak ; w kabinie gdzie montuję się tą całą chłodniczkę klimy czy parownik czy jak to się nazywa jest na niej czujnik ,który wygląda jak temperaturowy i jest zamontowany mniej więcej na środku tej chłodniczki a z niego wychodzą dwa przewody ,które idą do takiej czarnej kostki ( patrząc po zamontowaniu tego ustrojstwa ) znajdującej się po prawej stronie mniej więcej w górnym rogu . z tej kostki wychodzą trzy piny ( kabelki są dwa do kostki od czjunika) w mojej instalacji idącej od konsoli środkowej w stronę silnika dmuchawy nie ma wyprowadzonej takiej kostki ,która by pasowała tylko jest mniejsza i na dwa kable a nie trzy wyprowadzona mniej więcej na wysokości tej z chłodniczki klimy.... długość kabli jest taka ,że pasowała by ale kostki są inne... czy ktoś wie coś o tym i czy to może jest do tego czy poprostu dupa zimna i brakuje czegoś w wiązce czy może ta kostka jest od tego tylko od innego modelu klimy ??? moje autko to EG 5 i instalacja była pociągnięta już fabrycznie koło lampy od strony pasażera
BLACKDEVIL
08-01-12, 02:31
ma ktoś jakiś pomysł??
z ego co pamiętam był już podobny temat z tymi kostkami, poszukaj.
Sciagnij manula tam sa schematy
a więc tak podobny temat (problem) miałem ja - miałem u siebie 2 pinową kostke a w wymienniku miejsce na 3 pinową. problem rozwiązałem w ten sposób że udałem się na najbliższy szrot gdzie stała honda i wyciągnąłem z niej kawałek wiązki idący od drzwi pasażera z tego co pamiętam do okolic panelu sterowania nawiewem (była też tam ta 3 pinowa wtyczka) porównałem to z moją wiązką i okazało się że ten 3 pin to kabel wlutowany w inny (tego samego koloru - chyba czarny) przełożyłem wtyczkę do siebie, dodałem ten jeden kabelek i wszystko śmiga jak należy) ogólnie 30 min roboty
BLACKDEVIL
08-01-12, 14:05
z ego co pamiętam był już podobny temat z tymi kostkami, poszukaj.
dzięki ale jakbym szukał i znalazł to bym nie pisał nowego tematu ;-)
(tego samego koloru - chyba czarny)
nie wiem czy dobrze wnioskuję ale zazwyczaj czarny to masa...??
nie pamiętam dokładnie czy był to czarny - ale wiem że robota ze zmianą tego nie zajeła więcej niż 30 min ale musiałem mieć drugą wiązkę żeby wiedzieć co i jak połączyć :)
CivicZczewy
08-01-12, 21:31
Jak będziesz zakładał, to porób zdjęcia bo też się przymierzam :)
BLACKDEVIL
08-01-12, 22:46
nie pamiętam dokładnie czy był to czarny - ale wiem że robota ze zmianą tego nie zajeła więcej niż 30 min ale musiałem mieć drugą wiązkę żeby wiedzieć co i jak połączyć :)
no właśnie ;-DD jakbyś wiedział dokładnie to ja bym nie musiał szukać wiązki tylko bym sobie poleciał z kablem ;-)
jeśli będziesz miał kompletną klimę tzn wiązkę z przekaźnikami chłodnicę i rurki oraz parownik itd to ogarniesz to w parę godzin ;-D ja nigdy nie zakładałem takich instalacji i nawet nie widziałem jak to wygląda na aucie tylko po prostu metodą dopasowania elementów udało mi się złożyć w 5 godzin ;-DD trochę długo ale wynikło to po prostu parę problemów czyli czyszczenie rurek z syfu oraz kompresora z uwagą aby nic nie naruszyć oraz precyzją ;-)) tylko ta nieszczęsna kostka mi została do podłączenia ;-///
Jak będziesz zakładał, to porób zdjęcia bo też się przymierzam :)
tu masz foto-relację jeden z kolegów mi podrzucił ;-) http://s20.photobucket.com/albums/b249/Blaip/Civic/AC_install/
a masz już tą kostkę 3 pinową ?? może jutro uda mi ściągnąć schowek to Ci napiszę co i jak z tym kabelkiem :)
BLACKDEVIL
09-01-12, 01:09
a masz już tą kostkę 3 pinową ?? może jutro uda mi ściągnąć schowek to Ci napiszę co i jak z tym kabelkiem :)
jeszcze nie mam ale będę szukał ;-) póki co podłączę przez same samiczki ;-)) no jeśli nie będzie to problemem to będę bardzo wdzięczny;-)) ale to podpinałeś się gdzieś wysoko w stronę konsoli nawiewu czy jak??
nie kabel idzie w prawą stronę kierunek drzwi pasażera - postaram się cyknąć fotkę :)
sory że się wcinam, woocasch - jak jeździsz na włączonej klimie to nie masz żadnego problemu z obrotami, nie spadają Ci na luzie?
spadają :( ale z tego co czytałem to takie są uroki klimy w V gen - chyba że wiesz coś na temat jak się tego pozbyć to pisz od razu :)
No właśnie myślałem że może u Ciebie jest normalnie, u mnie to zamiast podbijać trochę obr to opadały i gasł jak wrzucałem na luz wiec się wkurzyłem i wymontowałem ją. Ale jak rozmawiałem z innymi to nie wszystkim się tak dzieje. Nie wiem czy ze sprężarką coś nie tak czy co.
BLACKDEVIL
09-01-12, 15:23
aha czyli to może być po prostu masa czy jest jakieś przejście sygnału czy prądu ???
spadają :( ale z tego co czytałem to takie są uroki klimy w V gen - chyba że wiesz coś na temat jak się tego pozbyć to pisz od razu :)
Swoją drogą ciekawi mnie jak to będzie u mnie... ;-) bo faktycznie z tego co czytałem i co wiem to nie wszystkim obroty spadają
SorryAleNiChu
09-01-12, 20:55
Widzę że oprócz działu elektryka postanowiłeś napisać też tu ;) Tak jak ci napisałem ten czujnik to termostat A/C. Nie mogłem dorwać schematu klimy z Vgen'a więc będę się opierał na tym z VIgen'a. Ten termostat składa się z termistora i tranzystora, jeden z pinów idzie z aku po zapłonie na bazę do tranzystora, drugi z cewki przekaźnika wentylatora skraplacza na kolektor tranzystora, trzeci z emitera tranzystora na przycisk do klimy. Jedynie co byś musiał wiedzieć to który pin odpowiada jakiemu złączu w tranzystorze i powinieneś sobie dalej poradzić.
BLACKDEVIL
10-01-12, 23:28
yyyyyyy........ dalej nie ogarniam.... ;-))0 wie ktoś może który pin za co odpowiada????