PDA

Zobacz pełną wersję : problem z klimą w EJ6

drgrin
29-05-07, 00:27
Witam!

Postanowiłem zrobić sobie prezent i zamontować klime do mojego coupe.

Wszystko pasowało super, niestety po odpaleniu auta nie startuje sprzęgło eletromagnetyczne na sprężarce.

Klima jest pusta, po właczeniu rusza wentylator na chłodnicy klimy, zapala się lamka i nic wiecej...

nie rosną obroty, nie włacza sie sprężarka.

Spręzarka jest sprawna, po zwarciu na krótko przekaźnika elektromagnes działa.

Wsadzilismy dwa przekaźniki i diodę? - mały, carny diwajs z 2 wyprowadzeniami.

Jakies pomyłsy?

Wally
29-05-07, 08:33
A wiazka jest sprawna ?? U mnie wystarczylo nabic i zaczela dzialac, faktycznie kilka osob zapomina o przekaznikach i tym malutkim czyms w skrzynce bezpiecznikowej w komorze silnika - nie wiem czy to dioda czy jakis bezpiecznik... Moze bez cisnienia w ukladzie sprezarka zwyczajowo nie ruszy?? A moze masz zasyfiony osuszacz - do niego dokrecany jest czujnik cisnienia i jesli osuszacz juz sie zapchal to wylacza caly uklad...

Melf
29-05-07, 18:40
Napisałeś, że klima jest pusta. W układzie powinieneś mieć czujnik ciśnienia, który nie załączy sprężarki jeśli masz za małe, albo za duże ciśnienie czynnika. Napełnij klime i daj znać czy działa.

dymek
29-05-07, 20:15
Napisałeś, że klima jest pusta. W układzie powinieneś mieć czujnik ciśnienia, który nie załączy sprężarki jeśli masz za małe, albo za duże ciśnienie czynnika. Napełnij klime i daj znać czy działa.
Dokładnie - klima na pusto nie ruszy.

kotson24
29-05-07, 20:36
Jeśli klima jest pusta, po prostu nic sie nie załączy. Ja też miałem pustą i sprzęgło na alternatorze nie reagowało!! A jak nabiłem jest ok!!! Prosta sprawa!!!

Bodzlo
29-05-07, 20:37
Witam!

Postanowiłem zrobić sobie prezent i zamontować klime do mojego coupe.

Wszystko pasowało super, niestety po odpaleniu auta nie startuje sprzęgło eletromagnetyczne na sprężarce.

Klima jest pusta, po właczeniu rusza wentylator na chłodnicy klimy, zapala się lamka i nic wiecej...

nie rosną obroty, nie włacza sie sprężarka.

Spręzarka jest sprawna, po zwarciu na krótko przekaźnika elektromagnes działa.

Wsadzilismy dwa przekaźniki i diodę? - mały, carny diwajs z 2 wyprowadzeniami.

Jakies pomyłsy?

Tak jak już wyżej napisali ,musi być czynnik aby cokolwiek ruszyło . Czujnik ciśnienia wyłancza klime jak jest poniżej 2 bar ( około) i ok 30bar oprócz tego załancza wentylator na 1 i 2 bieg