PDA

Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS, awaria/elektryka

kolek_1987
05-01-12, 22:34
Witam,

pisze do was zanim zaczne rozkladac samochód na czesci pierwsze. Proszę was o pomoc, ostatnio zapalila mi sie kontrolka ABS'u palila sie w sumie 2 dni potem tylko okazyjnie a teraz juz jak normalnie tylko podczas odpalania samochodu. Myslalem ze minelo jednak zauwazylem ze jak lekko nacisne pedal hamulca to jest dzwiek jak gdyby sprezynka jakaś się napinała i pedal lekko pulsuje. Zastanawiam sie czy t moze byc wina jakiegos zawilgocenia czy moze rozwalilem sobie ABS. Prosze pomozcie rozwiazac mi ten problem, moze jest dla was znany. Aha i samochod to EJ9 D14a3 po odblokowaniu.

Pozdrawiam
Rafał

Silent
05-01-12, 22:39
mam identyczny problem, więc przyłączam się do pytania kolegi

skolopendra
06-01-12, 12:33
myślę ze stan akumulatora może być już kiepski

Silent
06-01-12, 16:48
co ma akumulator do absu?

kolek_1987
08-01-12, 10:49
Nie, wiem co może mieć, ale akumulator na bank mam sprawny. Jakieś inne pomysły?

Silent
08-01-12, 14:42
u mnie okazał się oberwany kabel przy czujniku, jak będę miał więcej czasu to będę starał się to połączyć

SorryAleNiChu
08-01-12, 17:43
u mnie okazał się oberwany kabel przy czujniku, jak będę miał więcej czasu to będę starał się to połączyć

Wygląda na to że jest tak jak kolega napisał. Możliwe że czujnik lub jego przewód jest walnięty przez co sterownik widzi różnice w prędkości kół i załącza się ABS, lub coś zupełnie innego. Tak czy inaczej warto to sprawdzić.

Kosciech
09-01-12, 00:24
Jak urywa sie kabel od czujnika to wywala błąd absu, świeci się kontrolka cały czas i abs wogóle nie działa a nie włącza się przy delikatnym nacisnieciu pedału hamulca

Silent
09-01-12, 18:23
u mnie tak to początkowo było że przy delikatnym muśnięciu hamulca lekko pedał drgał aż późnij ABS przestał działać

Mathaeus
10-01-12, 21:21
Miałem przypadek że co jakiś czas migał abs i kontrolka od recznego Wina była przez padniety alternator po regeneracji alternatora wszystko ok już ponad 2 miesiące, Było złe napiecie

Ps jeśli czujesz że ABS działa podczas hamowania pulsuje to git -i wa pewno możesz wykluczyć czujnik abs
- Możliwe że któryś z tylnich hamulców nie odbija
-Płyn hamulcowy
-Koniec klocków
-brak światła stopu
-bezpieczniki pod kiera pod maską sprawdz -ale wątpie by to był bezpiecznik