Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mam wrażenie, że oleju przybywa (B18C4).

jarek1202
28-05-07, 12:57
Prosze o pomoc, gdyż mam wrażenie ze przybywa oleju, tzn dostaje sie do niego najprawdopodobniej paliwo, bo wody w zbiorniczku wyrównawczym jest raczej taki sam poziom.
Poradzcie co może być przyczyną?
Silnik b18c4 w budzie 5d.
Olej 5w50 mobil 1
Olej tak jakby zajeżdzał benzyną ale nie tak mocno. Przebieg niby 110 tyś. km

EL
29-05-07, 10:50
Mialem to samo, mechanik sie niczego nie doszukal, a ja sie martwilem bardziej, niz gdyby mi oleju ubywalo. Ja podejrzewalem swiece, bo mialy juz troche, a mechanik upieral sie, ze to nie swiece. Ja jednak postanowilem wymienic te swiece(oczywiscie olej i filtr oleju tez wymienilem przy okazji). Nie wiem czy to byla wina swieczek, ale od czasu wymiany (jakies 5-6 tys km) nic sie nie dzieje, auto hula jak ta lala, oleju ani nie przybywa ani praktycznie nie ubywa, wiec moze mialem racje.

jarek1202
29-05-07, 10:54
No wiec i ja spróbuje bo w serwisie mi powiedzieli ze mam do wymiany ale tylko jedną odkręcił.
Świece zamówione.
Ale mam jeszcze pytanie, jeśli to nie świece to jak może być inna przyczyna:
-pierścienie?
-a może za żadki olej mogłby być przyczyną-5W pełen syntetyk, chociaż wg mnie nie możliwe.
Prosze o opinie.

EL
01-06-07, 13:43
Podobno przyczyn moze byc bardzo wiele, awaria czujnika wtrysku i wiele innych przyczyn. Ale co do oleju, to akurat nie wydaje mi sie to prawdopodobne. Napisz, czy po wymianie swiec objawy przeszly, czy dalej jest niehalo?

EL
01-06-07, 13:43
Podobno przyczyn moze byc bardzo wiele, awaria czujnika wtrysku i wiele innych przyczyn. Ale co do oleju, to akurat nie wydaje mi sie to prawdopodobne. Napisz, czy po wymianie swiec objawy przeszly, czy dalej jest niehalo?

jarek1202
04-06-07, 11:58
Świece już wymienilem, narazie nie zauważyłem żeby przybywało, ale musze troche pojezdzić to wtedy dam znać.

Picias
04-12-07, 10:58
I jak tam z tą benzyną w oleju???

CHOJNA
04-12-07, 16:05
Mialem to samo po wymianie swiec tez wszystko gra :piwo2:

Lcfr
04-12-07, 16:50
z ciekawosci zapytam, bo nie wiem...
co mają te swiece do przybywania oleju???

skolopendra
04-12-07, 18:58
co mają te swiece do przybywania oleju???

pewnie przeciekają od deszczówki ;)

jarek1202
17-12-07, 11:04
Teraz jest ok.oleju nie przybywa, a nawet trzeba nieraz dolec jak to w vtec'u.
A zaleznosc jest taka ze swiece nie wypalaly calej benzynki i dostawala sie ona do oleju.