Zobacz pełną wersję : Mam wrażenie, że oleju przybywa (B18C4).
Prosze o pomoc, gdyż mam wrażenie ze przybywa oleju, tzn dostaje sie do niego najprawdopodobniej paliwo, bo wody w zbiorniczku wyrównawczym jest raczej taki sam poziom.
Poradzcie co może być przyczyną?
Silnik b18c4 w budzie 5d.
Olej 5w50 mobil 1
Olej tak jakby zajeżdzał benzyną ale nie tak mocno. Przebieg niby 110 tyś. km
Mialem to samo, mechanik sie niczego nie doszukal, a ja sie martwilem bardziej, niz gdyby mi oleju ubywalo. Ja podejrzewalem swiece, bo mialy juz troche, a mechanik upieral sie, ze to nie swiece. Ja jednak postanowilem wymienic te swiece(oczywiscie olej i filtr oleju tez wymienilem przy okazji). Nie wiem czy to byla wina swieczek, ale od czasu wymiany (jakies 5-6 tys km) nic sie nie dzieje, auto hula jak ta lala, oleju ani nie przybywa ani praktycznie nie ubywa, wiec moze mialem racje.
No wiec i ja spróbuje bo w serwisie mi powiedzieli ze mam do wymiany ale tylko jedną odkręcił.
Świece zamówione.
Ale mam jeszcze pytanie, jeśli to nie świece to jak może być inna przyczyna:
-pierścienie?
-a może za żadki olej mogłby być przyczyną-5W pełen syntetyk, chociaż wg mnie nie możliwe.
Prosze o opinie.
Podobno przyczyn moze byc bardzo wiele, awaria czujnika wtrysku i wiele innych przyczyn. Ale co do oleju, to akurat nie wydaje mi sie to prawdopodobne. Napisz, czy po wymianie swiec objawy przeszly, czy dalej jest niehalo?
Podobno przyczyn moze byc bardzo wiele, awaria czujnika wtrysku i wiele innych przyczyn. Ale co do oleju, to akurat nie wydaje mi sie to prawdopodobne. Napisz, czy po wymianie swiec objawy przeszly, czy dalej jest niehalo?
Świece już wymienilem, narazie nie zauważyłem żeby przybywało, ale musze troche pojezdzić to wtedy dam znać.
I jak tam z tą benzyną w oleju???
Mialem to samo po wymianie swiec tez wszystko gra :piwo2:
z ciekawosci zapytam, bo nie wiem...
co mają te swiece do przybywania oleju???
skolopendra
04-12-07, 18:58
co mają te swiece do przybywania oleju???
pewnie przeciekają od deszczówki ;)
Teraz jest ok.oleju nie przybywa, a nawet trzeba nieraz dolec jak to w vtec'u.
A zaleznosc jest taka ze swiece nie wypalaly calej benzynki i dostawala sie ona do oleju.