Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem brak iskry.
Witam jestem nowy na forum wiec z góry przepraszam jeżeli post jest w złym miejscu.
Mam pewien problem pewnego dnie gdy dojechalem do swiatem wrzucilem luz i po chwili samochud zgasł,potem nie mogłem go odpalic więc zepchnolem na pobocze i dopchnolem do mechanika pierwsze co sprawdzil to czy jest iskra no i dupa iskry nie bylo wiec zdjoł kopulke i palec przeczyścił papierem sciernym skrecił i samochod odpalił dojechalem do bramy i znowu zgasł.
W czym moze być problem prosze o pomoc.Z góry dziekuje.:)
na sam początek wymień to co mechanik wyczyścił ;]
do kupienie kopułka i palec rozdzielacza
ale w sumie to nie musi byc tylko to, miałeś jakieś problemy wcześniej z autkiem ??
wkręcał się ładnie na obroty ??
kable zapłonowe, świece kiedy wymieniane ??
Samochodzik wkrecal sie do 7500 tys obr/min wszystko było ok.Od dwóch dni tak zaczeło sie dziać a świec i przewodów nie wymienialem bo samochud mam od 2 mies.
jak masz kolege co ma cifa to pożycz od niego cewke zapłonową i wsadź do swojego aparatu, jak auto będzie palić to znaczy że Twoja cewka jest do wymiany
Stawiam na aparat zapłonowy-pogoda sprzyja temu-rok temu się też z tym borykałem.Ale tak van dal radzi zacznij od palca nowego i kopułki-pare złotych cie wyniesie.
Disiaj wlasnie zdjołem cały aparat zapłonowy i ma luz na wałku tym co wchodzi do silnika lata na boki to tak ma byc czy nie?
Tak, tamta część normalnie ma luz. Luzu za to nie może mieć oś wewnątrz aparatu.
Co do problemu... Teraz w ogóle nie możesz odpalić, tak ? Jeśli po przeczyszczeniu kopułki i palca na moment załapał, to istnieje prawdopodobieństwo i to całkiem spore, że to właśnie w nich (raczej kopułce) tkwi problem. Jeśli masz możliwość, to podmień u kogoś by sprawdzić, jeśli nie, to kup, wyniesie Cię to chyba jakoś koło 30zł (ale nie wiem czy dobrze pamiętam).
Wiec tak dzisiaj był mechanik posprawdzal i polecił zeby oddac aparat zapłonowy do elektryka bo twierdzi ze to cewka padła.A cewke przełożyłem od kumpla i tez lipa wiec to raczej nie wina tego.
podmień od niego kopułke z palcem ;] a jak nie zabangla to jeszcze moduł zapłonowy ;]
i musi chodzic :)
Miałem identycznie w D13B2 - moduł powiedział papa ;]
A to nie jest tak ,że jak dam nowy moduł to samochod straci na mocy itp bedzie poprostu bardziej mulił bo tak słyszalem od kogos?
jak zmienisz na sprawnie działający to nic sie nie pogorszy :)
mam ten sam problem z iskra tez mi znikla zrobilem samodiagnistyke i po styknieciu tej kostki do diagnistyki to kontrolka mi sie swieci caly czas nie mruga by stwierdzic jaki ma blad,co to znaczy???
to znacyz ze nie ma błedu. moduły zapłonowe często nie są zgłaszane na komputer
Jak miałem B2 miałem taki sam problem. Po rozgrzaniu silnika i zgaszeniu przez 20 min. nie dało się go uruchomić. Mechanik ( wisiałem na telefonie ) poradził mi żeby polać obudowe aparatu chłodną wodą. Pomogło :) Autko odpaliło. Wymieniłem aparat i Cacy :) W starym padał moduł i cewka. No tak mi powiedział mechanik w Warszawie który mi naprawiał ten aparat. Spróbuj może pomoże znaleźć usterkę.