PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem brak iskry.

Churagan
04-01-12, 21:00
Witam jestem nowy na forum wiec z góry przepraszam jeżeli post jest w złym miejscu.
Mam pewien problem pewnego dnie gdy dojechalem do swiatem wrzucilem luz i po chwili samochud zgasł,potem nie mogłem go odpalic więc zepchnolem na pobocze i dopchnolem do mechanika pierwsze co sprawdzil to czy jest iskra no i dupa iskry nie bylo wiec zdjoł kopulke i palec przeczyścił papierem sciernym skrecił i samochod odpalił dojechalem do bramy i znowu zgasł.
W czym moze być problem prosze o pomoc.Z góry dziekuje.:)

Van_Dal
04-01-12, 22:26
na sam początek wymień to co mechanik wyczyścił ;]
do kupienie kopułka i palec rozdzielacza

ale w sumie to nie musi byc tylko to, miałeś jakieś problemy wcześniej z autkiem ??
wkręcał się ładnie na obroty ??
kable zapłonowe, świece kiedy wymieniane ??

Churagan
04-01-12, 22:34
Samochodzik wkrecal sie do 7500 tys obr/min wszystko było ok.Od dwóch dni tak zaczeło sie dziać a świec i przewodów nie wymienialem bo samochud mam od 2 mies.

toby86
05-01-12, 14:04
jak masz kolege co ma cifa to pożycz od niego cewke zapłonową i wsadź do swojego aparatu, jak auto będzie palić to znaczy że Twoja cewka jest do wymiany

Inside4
05-01-12, 17:46
Stawiam na aparat zapłonowy-pogoda sprzyja temu-rok temu się też z tym borykałem.Ale tak van dal radzi zacznij od palca nowego i kopułki-pare złotych cie wyniesie.

Churagan
06-01-12, 19:01
Disiaj wlasnie zdjołem cały aparat zapłonowy i ma luz na wałku tym co wchodzi do silnika lata na boki to tak ma byc czy nie?

Sheiva
06-01-12, 21:39
Tak, tamta część normalnie ma luz. Luzu za to nie może mieć oś wewnątrz aparatu.
Co do problemu... Teraz w ogóle nie możesz odpalić, tak ? Jeśli po przeczyszczeniu kopułki i palca na moment załapał, to istnieje prawdopodobieństwo i to całkiem spore, że to właśnie w nich (raczej kopułce) tkwi problem. Jeśli masz możliwość, to podmień u kogoś by sprawdzić, jeśli nie, to kup, wyniesie Cię to chyba jakoś koło 30zł (ale nie wiem czy dobrze pamiętam).

Churagan
07-01-12, 20:49
Wiec tak dzisiaj był mechanik posprawdzal i polecił zeby oddac aparat zapłonowy do elektryka bo twierdzi ze to cewka padła.A cewke przełożyłem od kumpla i tez lipa wiec to raczej nie wina tego.

Van_Dal
07-01-12, 22:11
podmień od niego kopułke z palcem ;] a jak nie zabangla to jeszcze moduł zapłonowy ;]
i musi chodzic :)

Lune
08-01-12, 16:47
Miałem identycznie w D13B2 - moduł powiedział papa ;]

Churagan
08-01-12, 20:00
A to nie jest tak ,że jak dam nowy moduł to samochod straci na mocy itp bedzie poprostu bardziej mulił bo tak słyszalem od kogos?

suchy173
08-01-12, 22:11
jak zmienisz na sprawnie działający to nic sie nie pogorszy :)

hanys82
09-02-13, 12:30
mam ten sam problem z iskra tez mi znikla zrobilem samodiagnistyke i po styknieciu tej kostki do diagnistyki to kontrolka mi sie swieci caly czas nie mruga by stwierdzic jaki ma blad,co to znaczy???

Van_Dal
09-02-13, 17:53
to znacyz ze nie ma błedu. moduły zapłonowe często nie są zgłaszane na komputer

Zbyszek l
09-02-13, 23:47
Jak miałem B2 miałem taki sam problem. Po rozgrzaniu silnika i zgaszeniu przez 20 min. nie dało się go uruchomić. Mechanik ( wisiałem na telefonie ) poradził mi żeby polać obudowe aparatu chłodną wodą. Pomogło :) Autko odpaliło. Wymieniłem aparat i Cacy :) W starym padał moduł i cewka. No tak mi powiedział mechanik w Warszawie który mi naprawiał ten aparat. Spróbuj może pomoże znaleźć usterkę.