Zobacz pełną wersję : stukot przy zimnym
Witam wszystkich.
Od miesiaca posiadam Honde Civic Coupe 1.6 '98 EJ6 D16Y7, przebieg 160 tys. Zauwazylem stuki kiedy odpalam zimny silnik. Znaczy sie jesli silnik chodzi na luzie to nic nie slychac dopiero kiedy wrzucam bieg dochodzi rytmiczne stukanie, ktore przechodzi po rozgrzaniu silnika. Pytam bo nie wiem czy stukot ma zwiazek z zaworami ( jesli chodzi na luzie to tez powinien stukac?? ) czy tez cos ze skrzynia niedobrego sie dzieje, bo ostatnio tez zauwazylem ze kiedy jade na dwojce i hamuje silnikiem przy pewnym zakresie obrotow dochodza jakies zgrzyty chociaz nie zawsze tak sie dzieje. Nie dzieje sie tak przy dodawaniu gazy ale tylko przy puszczaniu i hamowaniu silnikiem.
Pozdrawiam
Na moje oko to panewki na ogół jak są panewki wywalon to stuki wzmagają się pod obciążeniem:(
pozdr
Mozes ma rację- panewki na 100%. Jak nie chcesz remontować całego silnika to wymieniaj je jak najszybciej !!
Wielkie dzieki za wstepna diagnoze. Jeszcze dzis jade do serwisu.
Pozdrawiam
Mozes ma rację- panewki na 100%. Jak nie chcesz remontować całego silnika to wymieniaj je jak najszybciej !!
Spokojnie, to nie musza być panewki (choć objawy na to wskazują). To może nieco wyjaśni http://www.honda.gda.pl/smf/index.php/topic,16696.0.html
Jak widać trzeba sprawe dobrze zdiagnozować, choć z opisu kolegi też niestety stawiałbym na panewki...
Mialem ten silnik przez rok, zauwazylem ze na zimnym silniku szczegolnie jak bylo zimno w zime:) po odpaleniu bylo slychac stukot..ktory z czasem przechodzil...bylem u kilku mechanikow 2 straszylo remontem ..bo przeciez trzeba kase wyrwac od jelenia...az gosc ktory u nas uchodzi za takiego co na hondach sie zna stwierdzil zebym sie wyluzowal i jezdzil bo ten typ tak ma:) i gosc chyba mial racje..bo auta jezdzi nadal u mnie w rodzinie i silnik sie nie rozsypal i wszystko gra jak nalezy ..pozdrawiam..i nie wierzecie we wszystko mechanikom.
Wlasnie wrocilem z serwisu
Powiedzieli mi to samo co mowi 'civicmax' jesli chodzi o stuki przy zimnym silniku, czyli zebym sie wyluzował ;-)
Jesli chodzi o dziwne odglosy przy pewnym poziomie obrotow to wyglądało to tak :
otworzylem maske i koles sluchal jak wkrecalem silnik na wysokie obroty (~7k). Ja siedząc w srodku slyszalem te zgrzyty a on przysluc****c się pracy silnika nie slyszal nic. Usłyszal dopiero jak wsiadl do samochodu. Okazalo sie ze przy pewnym zakresie obrotow uklad wydechowy wpada w rezonans stad te dziwne odglosy.
Faktem jest ze z uwagi na to ze moja Honda jest lekko obnizona pare razy podczas parkowania tylem zachaczylem tlumikiem i kilka razy zaszuralem podwoziem co pewnie tez mialo wplyw na rezonans.
Dzieki za wszystkie posty.
Pozdrawiam
ja podczas zimy lub teraz po b. dlugich postojach mam to samo... przy odpaleniu na zimnym silniku i podkreceniu do 2-3,5k obrotow slychac wyrazny stukot... podnosze maske i nadal stukot slychac, wiec to tym razem nie jest rezonans... autkiem zrobilem od czasu gdy ten objaw sie pojawil jakies 12k KM i nic sie nie dzieje...
czyzby to jednak panewki byly??
dodam, ze dzieje sie to tylko przy tym zakresie obrotow w/w. jak sie silnik rozgrzeje to klekot zanika.. u mojego kumpla w D14 tego nie ma ;/
No to wątek chyba do zamkniecia, wszystko jasne, ja od sibnie moge jeszcze dodac - potwierdzic ze stukot slyszalny jest wew a na zewnatrz mniej..wiec chyba chodzi o to samo.U mnie zawieszenie terenowe.:) Jezdzic jezdzic i nie przejmowac sie wkoncu to Honda:) nawet bez oleju podobno jezdzi:) PZDR
czyzby to jednak panewki byly??
Ja zrobiłem 25k km i gdyby to były panewki to silnik nie dożyłby do dzisiaj, a tak ma sie dobrze, nie łyka oleju, kontrolka gaśnie sekunde po odpaleniu. Przestałem szukać dziury w całym i olałem temat, jeśli ma sie coś wykrzaczyć to sie wykrzaczy ;)
kasowniki luzów VTEC'a klekoczą na zimnym
często mi sie zdarza usłyszec "to jest diesel?" :D
Dzis zdiagnozowano usterke. Zgrzyty i inne niemiłe dzwieki podczas jazdy wydobywaja sie z katalizatora. Zmylił mnie troche dzwiek tego zjawiska, bo naprawde w niektorych momentach wydawało mi sie ze zaraz zostawie wszystkie zębatki na drodze. Dzwięk podobny do proby wbicia biegu bez sprzegla. Jakby ktos mial cos kiedys podobnego to prawdopodobnie katalizator.
Pozdrawiam
w takim razie trza wywalic kata :D