Zobacz pełną wersję : W czym tkwi problem :|
Witam wszystkich. Sprawa wygląda następująco. Zapalając samochód wszystko działa jak należy, zapłon zapala się kontrolka oleju, ładowanie i odpalam. Natomiast zgasić samochód już jest problem. Cofam kluczyk i nic się nie dzieje, mogę wyjąć kluczyk ze stacyjki a samochód nadal działa. Gaszę go na biegu i jak zgaśnie słychać gwizd z silnika. Zdejmując klemę i potem ją znowu zakładając gwizd znika ale pali się ładowanie i olej tak jakby cały czas był zapłon włączony i muszę zdejmować klemę bo ciągnie prąd. O co chodzi ??.
Jakby była stacyjka to raczej chyba by też nie palił. Problem z zapłonem zależy tylko od stacyjki czy może to być też coś z rozrusznikiem. Wk... mnie ten gwizd bo nie wiem skąd dochodzi ciężko zlokalizować.
rozrusznik masz przecież na następnym kablu z stacyjki, po prostu nie przerywa ona obwodu zapłonu :) co nie przeszkadza jej wcale z włączaniem rozrusznika
mogą to być zaklejone styki przekaźnika " main PGMFI relay ", ale zazcał bym od stacyjki
zdefiniuj ten gwizd :) to może być wszystko od regulatora paliwa, poprzez wtrysk, kończąc na kompresji w silniku :)
gwizd sam z siebie ustaje, czy trzyma się aż do wyciągnięcia klemy??, pompa paliwa pracuje po zgaszeniu samochodu na biegu ??
Tak gwizd trzyma aż do wyciągnięcia klemy. I ten gwizd to chyba pompa :/. A ten przekaźnik main PGMFI relay znajdę pod maską czy pod kierownicą i który to może być. I jeszcze jedno pytanie jak stwierdzić czy to stacyjka żebym nie kupił a to nie będzie to.
odłącz kable ;] zaraz powiem ci jaki masz odłączyć ;] jak samochód zgasnie to to ;]
tylko napisz mi wszystko o Twoim aucie
chodzi mi tylko rok buda silnik
silnik oryginał czy przekładka ??
http://i267.photobucket.com/albums/ii320/RonJ_HCF/picture_2779.jpg
kojarzysz co masz zrobić czy łopatologicznie ;)
Wszystko spoko tylko że nic z tego nie rozumiem :P. Podpowiedz mordo o co chodzi :).
rozbierasz tą deske plastikową pod kierownicą :)
od skrzynki z bezpiecznikami odpinasz 2 kable lecące spod kolumny kierowniczej
kolory żył w pierwszym (5 pin) to : czarno-żółty ; zółty ;biało-czarny
drugi (7pin) czarno-biały ; niebiesko bialy ; biało-niebieski ; biały
i sprawdzasz miernikiem które z nich są połączone (w zależności od położenia kluczyka)
w położeniu 0 bez kluczyka żaden nie powinien być połączony
gdy wsadzisz kluczyk powinne być połączone niebiesko-biały z biało niebieskim
bla bla bla, mówiłem że masz uszkodzoną stacyjkę to wystarczy jak sprawdzisz na przekręconym kluczyku w pozycji 0 i będziesz miał połączone
biały z czarno żółtym lub z żółtym lub wszytkie 3 będą połączone to masz zepsutą stacyjkę