PDA

Zobacz pełną wersję : iskra, jest póżniej jej nie ma.. dziwnee..

jurek1992
03-01-12, 22:12
Witam. Posiadam civica coupe z 1999r, 1.6 105 km (d16y7). nie dawno go kupiłem i na początku było wszystko ok, palił normalnie. Ostatnio próbowałem zapalić i nie da się.. Od razu sprawwdzilem świece i okazuje sie ze jak kręcę to iskra pojawia się o 2 razy i później jej nie ma. Jeśli podładuje go czy dodam 2 akumulator to w ogóle tej iskry nie ma heh. Co to może być? Wiem ze jest wiele tematów na temat braku iskry itd ale nie spotkałem przypadku takiego jak mój, iskra jest tak ze błyśnie 2 razy i następnie znika.. Dodam ze auto jest po kolizji (może to coś zmienia), wystrzeliły poduszki (może one odcina prąd?).
Z góry dzięki za pomoc boo nie wiem co robić...

Van_Dal
04-01-12, 08:48
albo cewka zapłonowa poszła,
civica VI gen nie znam, ale w kilku autach jest taki wyłącznik bezwładnościowy, ze po uderzeniu w cos odcina dopływ benzyny, może prądu też, ale w to wątpie ;]
sprawdz cewke a jak będzie sprawna to martw się potem

jurek1992
04-01-12, 14:31
no własnie kolega tez mi mowil ze cewka.. sprawdze ją, a jeśli to nie ona??

Sheiva
04-01-12, 18:16
Powiedz czy to się stało właśnie bezpośrednio po tej kolizji ? Czy po prostu wspomniałeś, że kiedyś takowa miała miejsce, ale po niej wszystko działało i dopiero teraz "od tak" wystąpił problem.

Van_Dal
04-01-12, 18:42
jeśli nie stało się to bezpośrednio po kolizji to możesz odpuścić sobie szukanie wyłącznika bezwładnościowego ;]

a co do iskry to może to równie dobrze być wina modułu zapłonowego (też w aparacie) szanse jednak są dużo większe że poszła cewka

jurek1992
04-01-12, 18:45
to sie stalo miesiac moze ponad po kolizji nie naprawialem jej poniewaz czekalem na odszkodowanie i odpalalem ja uszkodzona od czasu do czasu. a no wlasnie cewka jest w tym aparacie tak?

Van_Dal
04-01-12, 18:57
cewka razem z modułem jest w aparacie :)
hmmm wcześniej jak tak odpalałeś to nie zauważałeś niczego specjalnego ??

jurek1992
04-01-12, 21:03
a nom to ok;) nie, palil normalnie bez zadnego problemu. na tzn dyg ;]

jurek1992
07-01-12, 09:52
heh.. i dalej to samo... Akumulator jesdt dobry, kable rownież, kuopilem nowa cewke i dalej to samo;/ 100 zl w plecy jak narazie.. Wiec co to moze byc? Zauwazylem ze jak wlacze zaplon to nie swieci mi sie kontrolka ta zielony kluczyk, immobilizer prawda? Moze to z tym cos jest nie tak?

jurek1992
07-01-12, 12:39
okkej problem rozwiazany;] cewka+ bezpiecznik immo, teraz pali, zobacze jak to sie odniesie w czasie jazdy;) temat w sumie do zamkniecia;) dzieki