PDA

Zobacz pełną wersję : car audio w civ5 hb -> porada

pita1983
27-05-07, 21:14
jest problem: wkulałem do mojego cifa troszkę sprzętu i szczerze mówiąc jestem rozczarowany. gra bo gra, bas niezbyt głęboki, no i wszystko trzeszczy kończąc na lusterku. Podejrzewam że to wina wygłuszenia autka.. i tu moje pytanko: czy jest to gra warta świeczki, czy efekt bedzie wymierny do zainwestowanych pieniędzy w wygłuszenie, czy po prostu bagażnik mojej cif hb jest zbyt mały i dlatego nie ma efektu..
Oto sprzęt na pokładzie:
1)radyjko: KENWOOD KDC 7024Y
2) głośniki na półce PIONEER 6x9'' moc nie pamiętam chyba 60 W
3)Tuba BLAUPUNKT GTt 1200
4)wzmacniacz SPECTRON 4x100

esco
27-05-07, 21:47
Spróbuj odpiąć głośniki na tylnej półce, te elipsy co masz, i posłuchaj wtedy.
Odsłuch zrób na nominalnych ustawieniach, wszystko na 0 (bass, sopran, środki) bez żadnych podbić, turbo-basów, czy co tam masz. Wynik zapewne cię nie zadowoli, ale uzmysłowi ci że twoje głośniki w tylnej półce bardziej rypią sprawę niż nagłaśniają ;)

Budrzetowy zestaw dość trudno skompletować żeby ładnie zagrał.
Przede wszystkim kładż nacisk na "przód" czyli drzwi z przodu, to on tworzy scenę dzwięku.

Moim skromnym zdaniem bez zainwestowania w jakiś porządny separowany zestaw, w przednich drzwiach, nigdy nie będziesz w pełni zadowolony z efektu.

Recepta na prosty, i niedrogi zestaw dla amatora to: dobry "przód" na zwrotnicach, podpięty pod wzmak, w bagażniku jakiś sub, również napędzany wzmakiem (rzecz jasna) do tego wygłoszone autko. Zaznaczyć też warto role dobrych kabli, na nich też nie radze oszczędzać. Jednostka centralna czyli radyjko tak naprawdę ma dość małe znaczenie, i bardzo często przeceniane :) Typowym błędem, jest inwestowanie w drogie radio, z fruwającymi delfinkami, a zapominanie o tym z czego tak naprawde dzwięk się wydobywa, czyli o głośnikach. Zaznaczam że mowa o instalacji dla amatora, z chudym portwelem.

pita1983
27-05-07, 22:08
hmm jeśli chodzi o radyjko to nie wiem czy jest ono bez znaczenia, wczesniej miałem sony cdx-2500r i po tygodniu pogoniłem je na allegro... z tym przodem to sie zgodze u mnie obecnie go nie ma, w planie tak jak napisałeś na zwrotnicach z tweeterami może nawet... wszystko wiążę się z kaską.... apytanko jeszcze jedno, bo suba mam podlączonego na dwóch wyjsciach tzn, + z jednej końcówki i minus z drugiej, czy to lepiej?? ktoś mi mówił że wtedy w moim przypadku na sub idzie 2x100W czyli 200??

esco
27-05-07, 22:29
hmm jeśli chodzi o radyjko to nie wiem czy jest ono bez znaczenia, wczesniej miałem sony cdx-2500r i po tygodniu pogoniłem je na allegro... z tym przodem to sie zgodze u mnie obecnie go nie ma, w planie tak jak napisałeś na zwrotnicach z tweeterami może nawet... wszystko wiążę się z kaską.... apytanko jeszcze jedno, bo suba mam podlączonego na dwóch wyjsciach tzn, + z jednej końcówki i minus z drugiej, czy to lepiej?? ktoś mi mówił że wtedy w moim przypadku na sub idzie 2x100W czyli 200??

Nie napisałem ziomie, że radio nie ma znaczenia, wspomniałem tylko że ma znaczenie często przeceniane :)
Zobacz tak chłodnym okiem na swój zestaw, zadałeś sobie trud, wybrałeś radyjko, ba ... wymieniałeś je nawet, bo z poprzedniego nie byłeś zadowolony. Efekt tego jest taki, że masz naprawdę bardzo dobre radio ... i co? ... całość gra lipnie :( bo brak ci głośnika który potrafi wyprodukować dzwięk.

pita1983
27-05-07, 22:34
:(

esco
27-05-07, 22:45
Ino mi tu bez załamek ziom :)

Się nie stresaj, tylko kombinuj z ka wytrzasnąć jakiejś 300 PLN na zestawik na przód + pk. 60-70 PLN na maty wygłuszające.

Radio masz Pro, więc zakładam że po zmianie przodu, odcięciu tych elips pionka, zagra toto o niebo lepiej niż teraz :)

Potem, przyjdzie czas na tył, sugeruje zmianę tuby blaupunkta, która lepiej wygląda niż gra, na jakiś głośnik w zamkniętej obudowie ;)

solonyone
28-05-07, 11:45
jest problem: wkulałem do mojego cifa troszkę sprzętu i szczerze mówiąc jestem rozczarowany. gra bo gra, bas niezbyt głęboki, no i wszystko trzeszczy kończąc na lusterku. Podejrzewam że to wina wygłuszenia autka.. i tu moje pytanko: czy jest to gra warta świeczki, czy efekt bedzie wymierny do zainwestowanych pieniędzy w wygłuszenie, czy po prostu bagażnik mojej cif hb jest zbyt mały i dlatego nie ma efektu..
Oto sprzęt na pokładzie:
1)radyjko: KENWOOD KDC 7024Y
2) głośniki na półce PIONEER 6x9'' moc nie pamiętam chyba 60 W
3)Tuba BLAUPUNKT GTt 1200
4)wzmacniacz SPECTRON 4x100

Poprostu zabrałeś sie za audio od dupy strony.
Moje rady: zestaw na przód (odseparowany na zwrotnicy), wyciszyć te owale i odjąć im basu (one mają tylko dopełniać dzwięk), a głośnik z tuby do skrzyni (tuba to zło i nie wiem poco ludzie się w to pakują, pamiętaj że nie każda skrzynia pasuje). Wzmachol minimum blaupunkt 4 kanałowy bo ten to jakieś bagno. Dobre kable i wytłumienie dopełni zestawu. Radio jest dobre.

Bas niezbyt głęboki bo pewnie fale się znoszą - odwróc plus z minusem na tubie (uprzedzam pytanie - nic sie nie spali).

pita1983
28-05-07, 15:28
dzięki za rady. Z tym BLAUPUNKTEM to pewnie masz racje. Tani był, i wymiar mi pasował. i teraz wychodzi.... bokiem. trza kulać kaskę.....

rodzyneck
28-05-07, 18:22
Jak nie masz w ogóle przodu to sorry ale czego oczekujesz :)