PDA

Zobacz pełną wersję : Zacisk lewy tył

zepsuta kutka
03-01-12, 13:20
Witam
Poszukuje zacisku na lewy tył i mam problem z dobraniem odpowiedniego. Z jakiego rocznika bedą pasowały do mojego auta ? Jaki mam rozmiar tarcz 240mm czy 262mm ? (nie mam teraz auta pod domem ciezko mi to sprawdzic) W duzej czesci aukcji allegro jest podany tylko rocznik 95-00 czy wszystkie zaciski z tych modeli beda pasowac ? Moze ktors z kolegow juz kupowal zacisk na allegro i moze sie wypowiedziec na temat ich jakosci ? czy jezeli padł mi jeden zacisk to powienienem sie spodziewac ze w niedługim czasie drugi też wyzionie ducha ?

Honda Civic rocznik 2000
silnik 1,4 16v
abs, wspomaganie
przejechane koło 240 000

Shelter
03-01-12, 13:37
Tarcze masz 240 mm, ale co temu zaciskowi się stało, że wymieniasz? Tłoczek się zatarł? może wystarczy sam zestaw naprawczy. To że padł jeden zacisk nie przesądza o tym, że drugi też jest w kiepskim stanie.

zepsuta kutka
03-01-12, 13:54
dokładnie nie wiem cos sie stało podobno jakis slimak w srodku sie rozsypał a objaw to nietrzymanie hamulca recznego na lewym kole

Shelter
03-01-12, 14:05
no to tego "luzem" nie dostaniesz faktycznie. Kwestia tylko, czy ktoś stwierdził to, że elementy rzeczywiście się rozsypały na podstawie rozebrania zacisku, czy po samych objawach - np. zaciągnięta dźwigienka ręcznego a zacisk dalej luźny. Bo mógł też się zapiec mały tłoczek od ręcznego i też koło nie będzie trzymało.

trycekfan
03-01-12, 15:15
Tarcze masz 240 mm, ale co temu zaciskowi się stało, że wymieniasz? Tłoczek się zatarł? może wystarczy sam zestaw naprawczy. To że padł jeden zacisk nie przesądza o tym, że drugi też jest w kiepskim stanie.

Niekoniecznie tylne tarcze są w rozmiarze 240mm, ja mam akurat 260mm i niektóre Civic'i z 2000r miały setup z większymi tylnymi tarczami.
Kolego zapsuta kutka jeśli w samochodzie nie były robione żadne mody i masz wszystko w takim ustawieniu jak wyszło z fabryki to wszystko czego potrzebujesz tzn. nr katalogowe wszystkich części to znajdziesz je tu: http://www.japancars.ru/cat/honda/
wpisz tylko w górnym lewym rogu nr VIN swojego samochodu i nie wychodząc z domu będziesz miał samochód rozebrany na części pierwsze z dokładnym zobrazowaniem jak to wygląda .

zepsuta kutka
03-01-12, 17:10
Wielkie dzieki za rady. Czy mozliwe ze strona ktora mi podales wskazuje nieprawidlowe dane co do roku ? Samochod byl kupiony z salonu w 2001 ale jego rok produkcji to 2000 tak przynajmniej zapewnial mnie diler :o

trycekfan
03-01-12, 18:28
Wielkie dzieki za rady. Czy mozliwe ze strona ktora mi podales wskazuje nieprawidlowe dane co do roku ? Samochod byl kupiony z salonu w 2001 ale jego rok produkcji to 2000 tak przynajmniej zapewnial mnie diler :o

Nie bardzo rozumiem w czym rzecz, ale z tego co sie orientuję to rok produkcji jest zawarty w nr VIN oraz dokumentach jakie dostajesz przy kupnie nowego samochodu.Mogło przecież być tak że w 2001r sprzedawali samochody z rocznika 2000 i nie ma w tym nic dziwnego o ile oczywiście klient o tym wie

zepsuta kutka
03-01-12, 19:58
Zle wytlumaczylem o co chodzi. Strona ktora mi podales pokazuje rok produkcji 1999 reszta tak jak w moim poscie wyzej.

PS okazalo sie ze poki co zestaw naprawczy wystarczyl.

trycekfan
03-01-12, 21:36
Hmm,:confused:nie wiem co mam Ci powiedzieć bo u mnie akurat wszystko sie zgadza.Jaką masz datę produkcji w dowodzie rejestracyjnym?

Szczur[R]
03-01-12, 23:28
Japancars pokazuje chyba model z którego roku a nie rok produkcji danego egzemplarza.

zepsuta kutka
03-01-12, 23:28
2000. Patrzylem w internecie i z numeru vin wychodzi ze mam rok produkcji 2000.