PDA

Zobacz pełną wersję : Wentylator chłodnicy

hiro
30-05-05, 10:09
Czy wentylator chłodnicy nie powinien chodzić niezależnie od uruchomionego silnika ? bo mój po zgaszeniu silnika wyłącza sie a jak włącze sam zapłon to zaczyna chodzić oczywiście do momentu jak spadnie temperatura :?

boomer
30-05-05, 11:07
W Hondach tak jest. Jedynie w VW Passacie ojca bylo tak ze wentylator chodzil nawet po wyjeciu kluczyka.

Pati
30-05-05, 11:09
jesli masz stresa, to mozesz chwile poczekac zanim wylaczysz silnik...

SAJENS
30-05-05, 11:26
Powinien chodzic niezaleznie, przynajmniej tak jest u mnie jak wylaczek kluczyk i wyciagne go ze stacyjki to wentylator jeszcze chodzi az schlodzi sobie conieco i pozniej sie wylancza. Dzisiaj sam to sprawdzilem bo tez mnie to zainteresowalo.
Sprawdzilem jak to smiga w Golfie i tam jak wylaczysz kluczyk wiatrak tez sie wylancza.
SAJENS

kosiniak
30-05-05, 12:11
nie ma bata, u mnie jak wylazce zapłon wiatrak nie chodzi :?

Devil
30-05-05, 12:31
U mnie to smao.. po wyciagnieciu kluczyka tez przestaje chodzic wiatraczek

szpulek
30-05-05, 13:14
u mnie tez sie wylacza, z tego co pameitam to w polonezach truck chodzil dalej :P
pzdr

dzierzans
30-05-05, 13:33
u mnie rowniez sie wylacza po zgaszeniu silnika

hiro
30-05-05, 13:50
widocznie tak ma być...

W Hondach tak jest. Jedynie w VW Passacie ojca bylo tak ze wentylator chodzil nawet po wyjeciu kluczyka.
właśnie dlatego zwróciłem na to uwagę bo w polo mi chodził niezależnie

wieshaq
30-05-05, 14:56
W Hondach tak jest. Jedynie w VW Passacie
i w polonezie tez tak bylo :-) (bo to tez prawie jak passat)

wszyscy mamy tak samo

Wielki
30-05-05, 15:28
w hondzie accord 95 chodzi niezaleznie od kluczyka :roll:

prz3mo
30-05-05, 16:32
W moim Civie tez nie chodzi po wyciagnieciu kluczyka, w mamy Mazdzie 323F także. Z aut jakie mialem i wiatrak chodził nawet po wyciagnieciu kluczyka to tylko Peugeot 309 1.9D...

StefanS
06-06-05, 16:47
A w sumie po co mialby chodzic skoro pompa wody nie pompuje nic do chlodnicy ?

S

SAJENS
06-06-05, 17:50
Chocby po to zeby zbic temperature wpompowanego wczesniej przez pompe plynu do chlodnicy. :)
SAJENS

woodie
06-06-05, 17:56
U mnie w EG4 po wyjeciu kluczyka nie chodzi. W golfie III ojca dziala po wyjeciu kluczyka. Moze wiec w kazdym aucie zalezy od modelu?

ZAKi
06-06-05, 18:15
W Tico działa po wyjeciu kluczyka i z tego co nieraz slyszałem przechodząc obok to w poldku też. U mnie nie działa po wyłączeniu zapłonu.

StefanS
06-06-05, 19:37
Chocby po to zeby zbic temperature wpompowanego wczesniej przez pompe plynu do chlodnicy. :)
SAJENS

Ale wtedy jest problem z umiejscowieniem czujnika temperatury zeby wylaczyc wentylator.
Rozumiem, ze jesli pompa wody jest elektryczna to nie ma problemu. Obieg jest wtedy wlaczony i wtedy silnik sie ochladza a czujnik pokazuje realna temperaturke.
Przy pompie mechanicznej po wylaczeniu silnika przeplywu nie ma i wtedy czujnik musialby byc gdzies w chlodnicy a i tak nie gwarantowalby rozsadnej pracy ukladu. Po wylaczeniu i tak temperatura nie wzrosnie.

S

kosiniak
06-06-05, 21:15
a jak jest w mercedesie i beemkach???, bo narzie bylo o H, daełu i polonajzach, byli tysz chyba renufki :)

Huti
07-06-05, 00:44
i u mnie sie wyłącza po przekręceniu kluczyka choc zdarzylo mi sie dopiero raz by temp. przekroczyla polowe skali i sie wlączyl.Czy to normalne zwarzywszy na pore roku-wysokie temperatury?A ja ciągle mam wrazenie ze ten silnik jest w cholere zagrzany...Przed chwilą zjechalem z trasy wjechalem do garazu i az czuc bylo zapach *****iscie gorącego powietrza.Moze termostat walnięty .kto zna jakis rozsądny warsztat w okolicy katowic gdzie sprawdzxzą mi uklad chlodzenia?