Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Awaria zegarów!!!

Wolfy
03-01-12, 00:39
Mam taki problem pewnie z mojej skromnej głupoty.Mianowicie próbowałem podłączyć listwę rgb zamiast podświetlenia w zegarach i z początku było dobrze jednak zdarzało się że kontrolka paliwa szła sama do góry.Później szlak trafił czujnik temp.cieczy.Jak już odłączyłem tę listwę to i tak po przekręceniu kluczyka wskaźnik paliwa i temp.idą do góry.Co się mogło spieprzyć?

PlushaQ
03-01-12, 01:23
1. wyjmij zegary i delikatnie dokręć śruby trzymające oba wskaźniki - jeżeli nie pomoże, patrz pkt. 2
2. zerwałeś jakimś cudem uzwojenie wskaźników, jeżeli tak to:
a) lutujesz;
b) wymieniasz zegary.

Van_Dal
03-01-12, 12:16
podpiąłeś minus tej listwy do złego miejsca, jeżeli wskaźniki idą moment do góry to sprawdź czy nie przepaliłeś małej ścieżki która idzie mniej wiecej koło tych zegarów,

Wolfy
03-01-12, 20:44
małej ścieżki koło zegarów?czy chodzi może o jakieś ścieżki na tym papierze do którego się przykręca wskaźniki?No i tak muszę kupić wskaźnik paliwa bo ukręciłem wskazówkę ale nie jest źle bo znalazłem całe zegary na allegro w milach za 45zł ale mi chodzi głównie o wskaźniki i ten papier(też go przełożę)
Czyli jeżeli was dobrze zrozumiałem to spieprzyłem coś tylko w zegarach i jeśli wymienię to o czym pisałem to powinno być dobrze?
No i teraz mam jeszcze jedno pytanie bo widzę że się chłopaki znacie ;) bo jak już raz spieprzyłem te wskaźniki i założę nowe to szkoda uszkodzić i te.Czy mogę się gdzieś podpiąć tak żeby te listwy podświetlały zegary i zapalały się razem z światłami postojowymi(czyli tak jak to jest oryginalnie :cool: nie wiem pod jakiś bezpiecznik od postojowych(tylko teraz kurcze który) albo nie wiem może pod panel nawiewu bo prąd do jego oświetlenia nie przechodzi chyba przez zegary?Za wasze rady z góry dziękuję jak się kiedyś gdzieś spotkamy macie rzekę browarów;)

PlushaQ
03-01-12, 23:45
Ja tam wpiąłem pasek smd bezpośrednio w luty przy ścieżkach. Trzeba je tylko odpowiednio rozkminić, bo nie są do końca dobrze opisane. Zapala mi się to przy włączeniu świateł i wszystko działa. "Że tak powiem…" oświetlenie jest nadal integralną częścią zegarów.

Chipsy2
04-01-12, 13:01
a nie lepiej dolutować się do oprawki żarówki od podświetlenia zegarów ? najlepiej taką z której wcześniej wyjmij bańkę żarówki

PlushaQ
04-01-12, 17:02
@Chipsy - też jest to rozwiązanie ;]

Wolfy
04-01-12, 17:29
no właśnie tę listwę podczepiłem pod żarówkę i się stało to wszystko....boję się próbować drugi raz bo nie wiem czy się sytuacja nie powtórzy....

Chipsy2
04-01-12, 23:41
nie znasz podstaw elektryki=daj zrobić to komuś kto się na tym zna
inaczej może być to groźne w skutkach z pożarem włącznie

Wolfy
21-10-12, 19:51
hej dawno nie pisałem ale spalił się wskaźnik paliwa i po jego wymianie jest wszystko ok.dzięki panowie za pomoc.Oświetlenie podłączone od stycznia i do tej pory wszystko jest ok..;)temat można zamknąć..:)