Zobacz pełną wersję : Awaria zegarów!!!
Mam taki problem pewnie z mojej skromnej głupoty.Mianowicie próbowałem podłączyć listwę rgb zamiast podświetlenia w zegarach i z początku było dobrze jednak zdarzało się że kontrolka paliwa szła sama do góry.Później szlak trafił czujnik temp.cieczy.Jak już odłączyłem tę listwę to i tak po przekręceniu kluczyka wskaźnik paliwa i temp.idą do góry.Co się mogło spieprzyć?
1. wyjmij zegary i delikatnie dokręć śruby trzymające oba wskaźniki - jeżeli nie pomoże, patrz pkt. 2
2. zerwałeś jakimś cudem uzwojenie wskaźników, jeżeli tak to:
a) lutujesz;
b) wymieniasz zegary.
podpiąłeś minus tej listwy do złego miejsca, jeżeli wskaźniki idą moment do góry to sprawdź czy nie przepaliłeś małej ścieżki która idzie mniej wiecej koło tych zegarów,
małej ścieżki koło zegarów?czy chodzi może o jakieś ścieżki na tym papierze do którego się przykręca wskaźniki?No i tak muszę kupić wskaźnik paliwa bo ukręciłem wskazówkę ale nie jest źle bo znalazłem całe zegary na allegro w milach za 45zł ale mi chodzi głównie o wskaźniki i ten papier(też go przełożę)
Czyli jeżeli was dobrze zrozumiałem to spieprzyłem coś tylko w zegarach i jeśli wymienię to o czym pisałem to powinno być dobrze?
No i teraz mam jeszcze jedno pytanie bo widzę że się chłopaki znacie ;) bo jak już raz spieprzyłem te wskaźniki i założę nowe to szkoda uszkodzić i te.Czy mogę się gdzieś podpiąć tak żeby te listwy podświetlały zegary i zapalały się razem z światłami postojowymi(czyli tak jak to jest oryginalnie :cool: nie wiem pod jakiś bezpiecznik od postojowych(tylko teraz kurcze który) albo nie wiem może pod panel nawiewu bo prąd do jego oświetlenia nie przechodzi chyba przez zegary?Za wasze rady z góry dziękuję jak się kiedyś gdzieś spotkamy macie rzekę browarów;)
Ja tam wpiąłem pasek smd bezpośrednio w luty przy ścieżkach. Trzeba je tylko odpowiednio rozkminić, bo nie są do końca dobrze opisane. Zapala mi się to przy włączeniu świateł i wszystko działa. "Że tak powiem…" oświetlenie jest nadal integralną częścią zegarów.
a nie lepiej dolutować się do oprawki żarówki od podświetlenia zegarów ? najlepiej taką z której wcześniej wyjmij bańkę żarówki
@Chipsy - też jest to rozwiązanie ;]
no właśnie tę listwę podczepiłem pod żarówkę i się stało to wszystko....boję się próbować drugi raz bo nie wiem czy się sytuacja nie powtórzy....
nie znasz podstaw elektryki=daj zrobić to komuś kto się na tym zna
inaczej może być to groźne w skutkach z pożarem włącznie
hej dawno nie pisałem ale spalił się wskaźnik paliwa i po jego wymianie jest wszystko ok.dzięki panowie za pomoc.Oświetlenie podłączone od stycznia i do tej pory wszystko jest ok..;)temat można zamknąć..:)