PDA

Zobacz pełną wersję : uciekający płyn z chłodnicy

Wowa
02-01-12, 11:16
Witam!

Mam problem. Co jakiś czas muszę dolewać płynu do chłodnicy bo porostu mi ubywa... Z czym może być problem... Czy może to być uszczelka pod głowicą?
(zaznaczę, że nie zmienia mi się poziom oleju, nie mam oleju pod korkiem do wlewu do układu chłodzenia, potrafi ładnie zakopcić ale tylko jak jest zimny, nigdy nie zauważyłem żeby było mokro na miejscu gdzie stał np na noc...)

jeżeli by to nie była uszczelka(mam nadzieję) to co to by mogło być..

Z góry dzięki za pomoc!

Pers68
02-01-12, 11:25
1.Sprawdz przewody wodne(szaczególna uwaga na opaski metalowe, u mnie dolna chlodnicy rozsypała się w rękach)
2.Sprawdz czy nie masz mokrych chodniczków przednich, może nagrzewnicą cieknie.
3.Zmień korek chłodnicy(możliwe ze podnosi się ciśnienie płynu i wywala słabym punktem układu) u mnie to pomogło, korek 0,9bar a nie tak jak w standardzie 1,1bar

Szczur[R]
02-01-12, 12:22
Korek ma być oryginalny taki jak przewiduje specyfikacja - nie kombinuj. Sparciałe przewody i opaski należy powymieniać, trzeba wszystko dokładnie obejrzeć. Jeśli wygląda dobrze, można spuścić płyn i po rozłączać przewody - lekko powyginać sprawdzając czy nie ma pęknięć, czy opaski dobrze dociskają. Zwróć uwagę na cienkie przewody w okolicy przepustnicy oraz przewody i zawór nagrzewnicy oraz sam korek spustowy - czy o-ring nie jest zgnieciony lub sparciały.

Wowa
02-01-12, 14:22
słychać w nagrzewnicy chlupiącą wodę... może coś podpowie

Szczur[R]
02-01-12, 15:18
słychać w nagrzewnicy chlupiącą wodę... może coś podpowie

W takim razie układ jest zapowietrzony, sprawdź to co pisałem. Jeśli nie to zostaje uszczelka głowicy - niewielki przedmuch między kanałem płaszcza wodnego a cylindrem. W najgorszym wypadku może to być pęknięcie głowicy. Można sprawdzić na stacji diagnostycznej - sprawdza się zawartość CO w płynie z chłodnicy - jeśli jest to masz odpowiedź.

Zapowietrzony układ + ubytki płynu + kopcenie + nieprawidłowe wskazanie temp przez powietrze w układzie to razem na 99% uszczelka / głowica.

Wowa
02-01-12, 15:41
orientacyjnie ile może kosztować naprawa uszczelki, a ile w najgorszym wypadku głowicy

pablo_020
02-01-12, 15:45
Jak robisz sam to:
50-200 zł uszczelka, zależy czy to będzie OEM czy zamiennik
50zł- płyn nowy.

A najgorszym myślę, że max 1200-1500zł

Wowa
02-01-12, 15:57
dużo roboty jeżeli samemu bym chciał? i czy warto? łatwo spieprzyć?

a jak z planowaniem głowicy> trzeba robić?

tomiek
02-01-12, 16:01
dużo roboty jeżeli samemu bym chciał? i czy warto? łatwo spieprzyć?
Jesli nie masz o tym pojęcia to nawet nie próbuj.
Koszt wymainy uszczelki to około 600 - 700 zł z częściami i robocizną (w tym planowanie).
Zalezy u kogo będziesz robił oczywiście...

Planowanie głowicy jest konieczne.

Wowa
02-01-12, 16:14
teraz pytanie godny polecenia w warszawie warsztat... nie drogi i dobry

pablo_020
02-01-12, 16:15
Parowcowa 4, Andi trading
http://anditrading.clubai.org/

Wowa
02-01-12, 16:22
dzięki wielkie za pomoc. Sprawdzę wszystko. Mam nadzieję, że to nie uszczelka... ale się zobaczy. Jeszcze raz dzięki.