PDA

Zobacz pełną wersję : Tylne głośniki w hb - gdzie poza półką??

solonyone
27-05-07, 09:38
Mam takie pytanie. Właśnie jestem w trakcie zakładania sprzęta do V gena HB. I mam pytanie początkowo jak wszyscy chciałem wsadzić głośniki 16cm w półkę. Tak by pewnie zrobiło większość. Ale z kilku powodów jest to rozwiązanie moim zdaniem niepraktyczne. Głównym jest to że, żeby wyjąć półkę trzeba rozłączyć kabelki.

Mam kilka koncepcji ale może wy mi coś doradzicie. Nie zależy mi na basie. W gre wchodzi żywica więc można się pokusić o coś niekonwencjonalnego.

Infi
27-05-07, 10:23
ja mam 16tki w boczkach z tylu tych wyciaganych plastikowych obok podlokietnikow. trzeba tylko dobrze wybrac miejsce bo mieszcza sie w nich na styk i usztywnic caly ten plastikowy element.

havok
27-05-07, 10:35
http://i8.ebayimg.com/07/i/000/9f/67/5fee_1.JPG

solonyone
27-05-07, 10:38
Analizowałem ten boczek:
+ łatwy montaż
- głośiki są bardzo nisko

Mysłałem również o plastiku z tyłu pomiędzy szybą tylną a tylną boczną. Ma ktoś jakieś doświadczenia??

oto kandydaci:
http://img100.imageshack.us/img100/6712/abcd0010bv6.th.jpg (http://img100.imageshack.us/my.php?image=abcd0010bv6.jpg) http://img100.imageshack.us/img100/9974/abcd0011wi2.th.jpg (http://img100.imageshack.us/my.php?image=abcd0011wi2.jpg)

Qukie
27-05-07, 11:14
Jeśli zależy Ci na dobrym brzmieniu to zamiast głośników z przodu i z tyłu kup jeden porządny zestaw odseparowany 165mm i zamontuj go solidnie w drzwiach przednich i będzie grało o wiele lepiej niż jakieś kombinacje.

solonyone
27-05-07, 11:17
Jeśli zależy Ci na dobrym brzmieniu to zamiast głośników z przodu i z tyłu kup jeden porządny zestaw odseparowany 165mm i zamontuj go solidnie w drzwiach przednich i będzie grało o wiele lepiej niż jakieś kombinacje.

to już jest zrobione oczywiście. Z przodu jest dobry zestaw. Ale szukam czegoś na tył aby dopełniało ten zestaw. Ma grać cicho i bez basu.

Infi
28-05-07, 14:31
ja wladowalem w ten plastik poniewaz latwo i tanio mozna kupic zamienniki. ja sobie odrazu kupilem za 40zl komplet zeby miec wrazie sprzedazy do wsadzenia oryginalne i nie podziurawione bo glosnikow za 600zl nikomu nie mam zamiar w gratisie dawac. a co do tego plastiku miedzy szybami ja mam glosnik na tyle gleboki ze by sie nie zmiescil w tym miejscu. tak wiec wez pod uwage glebokosc ze musialbys miec w miare plytki glosnik.
a co do minusa glosnikow w boczkach to w drzwiach masz zupelnie przy nogach a przeciez gra dobrze.

NatiSanelEG4
28-05-07, 15:09
mi zmieścił sie głośnik o głębokości montażowej 64mm, oczywiście dzieku zastosowaniu dystansu.

solonyone
28-05-07, 15:28
mi zmieścił sie głośnik o głębokości montażowej 64mm, oczywiście dzieku zastosowaniu dystansu.

ale o którym miejscu mówisz??

HUNTER82
28-05-07, 17:53

tak jak wspomnial kolega nie potzrebujesz basu??? niechcesz suba??ok
cala kasa idzie na przod super wygluszenie wzmak itd. nie ma potrzeby tyłu bez sensu jezeli wydasz 1000 zł na zestaw przod 1000 na wzmaka plus wytłumienie i kable 500 zł i radio. to po co ci tył???? nikt go nie usłyszy zniszczy tylko scene tak jak głosniki w tylnej polce gryza sie z subem to tak samo. jezeli chcesz tyl to rozumie ze masz nastepne 1000 na drugi wzmak 1000 na taki sam zestaw z tylu, bez sensu moim zdaniem, bo ja bym wolał wtedy dalej włozyc kase w przod i adekwatnie kupic jeszcze lepszy sytem i wzmak. nie wiem czy jestem odosobniony w tym co pisze ale tak robi sie muze

solonyone
28-05-07, 20:47

tak jak wspomnial kolega nie potzrebujesz basu??? niechcesz suba??ok
cala kasa idzie na przod super wygluszenie wzmak itd. nie ma potrzeby tyłu bez sensu jezeli wydasz 1000 zł na zestaw przod 1000 na wzmaka plus wytłumienie i kable 500 zł i radio. to po co ci tył???? nikt go nie usłyszy zniszczy tylko scene tak jak głosniki w tylnej polce gryza sie z subem to tak samo. jezeli chcesz tyl to rozumie ze masz nastepne 1000 na drugi wzmak 1000 na taki sam zestaw z tylu, bez sensu moim zdaniem, bo ja bym wolał wtedy dalej włozyc kase w przod i adekwatnie kupic jeszcze lepszy sytem i wzmak. nie wiem czy jestem odosobniony w tym co pisze ale tak robi sie muze

sprawa wygląda tak że mam wzmacniacz pięciokanałowy, mam już przód a i subwoofer jest w planach. Pytałem tylko gdzie byście wstawili głośniki na tył. A nie zależy mi na basie właśnie w tych głośnikach. Pewnie kupie jakies w miarę 13 i zainstaluje w boczkach przy tylnym siedzeniu.

Qukie
28-05-07, 21:47
mam wzmacniacz pięciokanałowy

Co nie oznacza, że musisz wykorzystać każdy jego kanał...

solonyone
28-05-07, 23:38
mam wzmacniacz pięciokanałowy

Co nie oznacza, że musisz wykorzystać każdy jego kanał...

No mogę dać mostek w sumie.

Infi
29-05-07, 10:26
mi to samo pisali jak mowilem ze chce miec glosniki z tylu :) przód mam odseparowany z tylu tak samo identyczny zestaw co z przodu i w bagazniku sub i jestem zadowolony. Nic sie nie gryzie gra czysto i ladnie mozna krecic do naprawde wysokiej glosnosci a nic nie buczy. Wiec jak sie kupi dobre glosniki to nie piszcie ze ktos sobie psuje scene itd itd, bo tutaj (na forum) jest chyba zalozenie-przekonanie, ze jak ktos chce glosniki w tyl to pewnie kupuje glosniki z allegro po 100zl bo tanio i chce miec ich jak najwiecej.

mlesiak
29-05-07, 11:43
Infi, tu nie chodzi nawet o jakosc glosnikow.

Kiedys ktos uzyl tutaj dobrego porownania.

Jak jestes na koncercie to gdzie masz glosniki? Z przodu czy z tylu?

Odpowiedz sobie na to pytnie a bedziesz wiedzial czym jest legendarna 'scena'

solonyone
29-05-07, 12:43
Infi, tu nie chodzi nawet o jakosc glosnikow.

Kiedys ktos uzyl tutaj dobrego porownania.

Jak jestes na koncercie to gdzie masz glosniki? Z przodu czy z tylu?

Odpowiedz sobie na to pytnie a bedziesz wiedzial czym jest legendarna 'scena'

no jak koncert jest w hali to bywa ze i z tyłu są głośniki

ppm702
29-05-07, 13:58
mi się juz nie chce pisać. Ja wydałem kiedyś sporo kasy na swoje próby z car audio i głośnikami z tyłu... Niestety widzę, że większość chce popełnić moje błędy młodości ;)

HUNTER82
30-05-07, 02:52
dlatego wlasnie napisz ppm jasno i wyraznie całym zdniem zeby wszyscy wiedzieli jak to ma wygladac

ppm702
30-05-07, 11:28
Ok, to parę słów nt. nagłaśniania samochodów.

Sam robiłem w życiu błędy montując przy pierwszych korkach z car-audio głośniki z tyłu i to jeszcze podłączone pod wzmacniacz. Przód chodził z radia. Efekt: Dźwięk płynący nienaturalnie zza pleców. Inna opcja, to podłączenie wszystkiego z radia, ale z kolei tutaj uzyskujemy rozmycie sceny dźwiękowej i tak naprawdę ucho "gubi się" skąd dźwięk płynie.

Ideał to zestaw przedni odseparowany (do tej pory są zwolennicy zestawów dwu i trój drożnych - ja stawiam na dwudrożne głownie z powodów finansowych), a jeszcze większy ideał to podłączenie go przez zewnętrzny wzmacniacz. Wówczas głośniki zyskują lepszą kontrolę i lepszą dynamikę. Głośniki średnio-niskotonowe umieszczamy w drzwiach, a wysokotonowe w słupkach (ewentualnie na desce rozdzielczej lub w trójkątach lusterek). Wysokotonowe powinny być tak ukierunkowane, aby ich osie krzyżowały się mniej więcej w okolicach lusterka wstecznego. Niestety dokładne ustawienie najlepiej dobrać "na ucho" i nie da się go opisać. Tutaj dużo zależy od zwrotnic oraz samych głośników i ich charakterystyki.

Dzięki takiemu ustawieniu głośników mamy szansę uzyskać brzmienie zbliżone do sali koncertowej/teatru/opery czy filharmonii. Czyli dźwięk otaczający nas, jednakże dobiegający z przodu słuchacza. Jedynym odstępstwem jest subwoofer, którego umieszczenie jest dość dowolne (oczywiście przy zachowaniu zasad). Tony niskie nie sa lokalizowane przez ucho człowieka, a dzięki temu zupełnie nie słyszymy, iż bas dobiega z bagażnika. Słyszymy tylko wypełnienie tonalne z przodu.

Jest kolka zasad strojenia sprzętu, doboru charakterystyki filtrów we wzmacniaczach itd, ale to na inną okazję.

Tak naprawdę stawiając pierwsze kroki w świecie C-A samodzielnie możemy wydać na głośniki z podstawowej oferty zestawów odseparowanych:
- przód (165mm+ tweeter) około 300PLN
- tył (często stosowane głośniki współosiowe np elipsy 6x9) około 250-300PLN
- kable do przednich głośników około 50PLN
- kable do tylnych głośników około 100PLN

Taki zestaw kupuje większość osób robiąc przy tym błąd w postaci rozmycia sceny dźwiękowej, a tymczasem dysponujemy już budżetem na poziomie 750PLN.

Wystarczy nam to na lepszy zestaw przedni około 450PLN
Maty tłumiące bitumiczne sztywne około 100PLN na przednie drzwi
Kable do głośników około 50PLN
Pierścienie MDF do przednich głośników około 50-100PLN
Kable do zasilenia radia prosto z akumulatora wraz z oprawką bezpiecznikową około 30-40PLN

Budżet mamy mniej więcej ten sam, co w pierwszej sytuacji, a efekty dla ucha o wiele bardziej przyjemne i zestaw gotowy do dalszej rozbudowy.

Decydując się na dalsze kroki:
wzmacniacz ze średniej półki 4/3kanały poniżej 1000PLN
Subwoofer ze średniej półki do 500PLN
Materiał (MDF 22mm) na wykonanie skrzyni do 100PLN
Tkanina obiciowa do skrzyni wg. potrzeb (od wykładziny podłogowej po skórę)
Wkręty do złożenia skrzyni (tzw konfirmaty) około 10PLN
Klej montażowy np. SOUDAL dla uszczelnienia skrzyni około 17PLN

Powyższe nie zawierają oczywiście robocizny, gdyż mając odrobinę zdolności rzemieślniczych i pojęcia o elektryce można wykonać wszystko samemu.

Także jak mówię, zabudowę w Kanarku zrobiłem od podstaw sam ucząc się na własnych błędach z poprzednich nagłośnień. Można wykonać to samemu i w dodatku mieć masę satysfakcji z własnej pracy i osiągniętego efektu. Odradzam jednak wszystkim próby pójścia na łatwiznę i roboty "druciarskiej". To wcześniej czy później się zemści. Lepiej robić wszystko etapami i cieszyć się z efektu ostatecznego, niż coś po drodze spartolić.

To tle przydługiego posta i wracam do pracy. Pozdro :aloha:

solonyone
30-05-07, 11:55
Czyli zmostkuje dwa kanały narazie i zobacze jak bedzie!

Infi
30-05-07, 16:43
ok ja tam jestem zadowolony z tego co mam 2 wzmacniacze 4kanalowe, przod odseparowany tyl tak samo glosniki odseparowane co daje mi 4 midbasy i 4tweetery i w bagazniku 2subwoofery. i wszystko w cenie wysoko ponad 750zl wspomniane przez Ppm702

rodzyneck
31-05-07, 12:56
I co Ci niby daje zestaw odseparowany z tyłu? ;]

solonyone
31-05-07, 13:34
I co Ci niby daje zestaw odseparowany z tyłu? ;]

można efekty dsp sobie robić!! np. church, hall czy stadion :)

A poważnie mówiąc wiele firm instalujących audio w autach tak właśnie robi. Szczególnie w dużych limunzynach. Ale nie wiem co to daje!!

ppm702
31-05-07, 15:23
rozmytą scenę dźwiękową. Taki montaż głośników ma sens w przypadku instalacji multimedialnej, gdzie tylne kanały są wykorzystywane jako efektowe. W przypadku Audio są zupełnie zbedne