Zobacz pełną wersję : błąd nr 15
witam. mam wileki problem z moim autkiem. wczoraj zaświeciła mi się lampka od kompa i juz nie zapala, samo diagnostyka wykazała bład nr 15 (sygnał wyjściowy ukł zasialania), proszę o pomoc
skolopendra
27-05-07, 10:48
sprawdź bezpieczniki
spawdziłem wszystkie bezpieczniki i sa dobre. zauwazylem ze nie ma plynu chlodniczego i jak silnik jest zimny to pali i chodzi ladnie (do 2 km ) mialoby to jakis wziazek z błędem nr 15
spawdziłem wszystkie bezpieczniki i sa dobre. zauwazylem ze nie ma plynu chlodniczego i jak silnik jest zimny to pali i chodzi ladnie (do 2 km ) mialoby to jakis wziazek z błędem nr 15
Ale dlaczego nie masz płynu w układzie chłodzenia?
A po drugie błąd 15 jest związany z układem zapłonowy który powinieneś sprawdzić czyli czy jest iskra na świecy jeżeli nie to rezystancję przewodów wysokiego napięcia (powyżej 25Kohm - przewód do wymiany), cewkę zapłonową i moduł kopułkę rodzielacza i palec. A jak to wszystko sprawdzisz to połączenia przewodów w aparacie zapł czy nie są przerwane albo skorodowane i nie ma przepływu prądu.
Powodzenia
a jak mozna sprawdzic ta kopulke i cewkę?????
a jak mozna sprawdzic ta kopulke i cewkę?????
Kopułkę musisz odkręcić to taka plastikowa czarna puszka przykręcona na 3 śruby z którę wychodzą przewody zapłonowe zdejmij ją i sprawdź w środku kopułki są 4 styki sprawdź ich stan a jak sprawdzić cewkę to miernik w rączkę i sprawdzić rezystancję uzwojenia pierwotnegi i wtórnego. Odwołuję do manuala albo do poszukania było już o tym wiele razy na forum
kopułka wygląda na dobrą. rozebrałem cały aparat, po złożeniu chwilkę autko paliło, po krótkiej jeździe przestało ;-( kabelki i świece wymieniałem miesiąc temu, iskra też jest, (jak jest zimny silnik to zapali, i zaraz zgasnie i jak probuje ponownie to nic z tego, jesli odczekam jakies 20 min to znowuy zapali bez problemu i tak w kółko?? wydaje mi sie że może to być cewka zapłonowa, (podobnyy przypadek miałęm w golfie 3) prosze o rade
Ale w momencie jak już nie chce zapalić to też ma iskrę?
No i posłuchaj czy pompa podaje paliwo ten charakterystyczny szum pompy przed uruchomieniem silnika.
pozdr
paliwo jest podawane, a co do iskry to musze sprawdzic
cewka na 99% mialem takie same objawy !! przeczyscilem kopulke i auto palilo przez jakis czas potem znowu zaczynalo swirowac i gaslo i tak w kolko az sie zdenerwowalem i kupilem cewke :) polecam takie rozwiazanie :) ale jak mozesz to zamien sie z kims na cewke i bedzie wsio jasne:)
wielkie dzięki wszystkim!! jutro jadę po cewkę. pozdro
[ Dodano: Pon 04 Cze, 2007 ]
witam ponownie, dzisiaj założyłem nową cewkę. i już myślałem że wszystko będzie git, a jednak nie dalej to samo, hania gaśnie i wywala błąd nr.15, POMOCY (kable, świece i cewka zapłonowa--wymienione)
witam Cię bystry
chce odswieżyć twój problem poniewaz mam podobny problem z tym że dzieje mi sie tak po zalaniu auta w jakiejs kałuzy
też jest błąd15, możesz powiedzieć jak wkoncu rozwiązałem ten problem??
Pozdrawiam Pezet