Zobacz pełn± wersję : Problem z VTEC
Mam mały problem z autkiem . Kupiłem niedawno wersje 3d z silnikiem eg53 , 125KM 93'. Wymieniłem wszystko kable , kopułki ,swiece,rozrzad firltry itp. Ale auto nadaj przerywa na wysokich obrotach ( pow. 4 tys) razem z tym skacze wskazówka obrotomierza , tak się smiesznie zachowuje jak w jakims starym polonezie. Miał to kto¶ ?
Oczywi¶cie przy¶pieszenie tragedia i było tak od zakupu ..........
Pozdro
jakie swiece masz teraz ? albo przekaznik pompy albo wtryski albo pompa ALBO zaplon wyregulowac tzreba ...
Mam tak !! ostatnio mi przeszlo po wymianie cewki zaplonoweaj ale dzis znowu powrocilo :( mam nadzieje ze ktos sie jeszcze tym zainteresuje bo tak nie moze byc zeby Hania przerywala prosze w imieniu mojej Hani...pomozcie!!
Panowie ..zróbcie samodiagnostyke ..pewnie da odpowiedĽ na te pytania :)
Cos z aparatem zaplonowym, jak Pawel wspomnial, zaczyna sie od samodiagnostyki.
Robilem wielokrotnie samodiagnostyke !! i nic nie wykazuje... a to ze z aparatem zaplonowym cos nie tak to mozna sie domyslic skoro wymiana cewki dala jakas poprawe... a czy jesli modul zaplonowy byl by padniety to dawal by moze mmm nie wiem za duzy impuls na cewka ktora przez to by sie przepalala... Zreszta zaowazylem ze jak jade na koncowce paliwa to tez potrafi sie tak dziac ale po docisnieciu silnika do odcinki pare razy problem znikal a teraz kaplica... prosze powiedzcie gdzie sa czujniki odpowiedzialne za prace modułu zaplonowego akurat na tym nie znam sie wogole a musze to ogarnac ,bo wydaje mi sie ze jakims sposobem moze sie delikatnie przestawiac zaplon (tylko tyle ile moze sam przestawic ecu) bo wiadomo ze na benie ktora jest juz z domieszka wody czy innego syfu z baku silnik ma inaczej ustawiony zaplon niz na dobrej czystej bence. A gdyby wlasnie jakis czujnik dawal falszywe dane do kompa ktory zmienial by zaplon mimo ze bena jest dobra to wtedy moglo by to tak sie wlasnie dziac. A wizyta w ASO w Szinie odpada bo jakies buraki tu pracuja kolo mowil nawet ze nie bedzie mogl podlaczyc hanki do diagnostyki bo nie mam zadnej wtyczki no i co za tym idzie kompa ...
SprawdĽ jeszcze może filtr paliwa, może zapchany i przy wyższym poborze bajury nie wydala.
Hehe to smieszne ale dzis krecilem do odcinki az wyjezdzilem bak i wsio bylo oki :) nie wiem o co kaman moze to byc spowodowane wilgocia po deszczu ?? :>
_Pawel, No wszystko dobrze ale jak się robi samodiagnoze .. mam autko za krotko , pozatym mechanik ze mnie zaden , jak tylko szofer.....
[ Dodano: Pon 28 Maj, 2007 ]
filtr paliwa czysty , w czwartek jade do ASO hondy na tester ale może da sie zaoszczedzić troche kasy bo tam to strasznie naciagaj± . Filtr paliwa wymieniony , swiece nie pamietam knk chyba tez dobrabne wg katalogu . Regulacja nie zrobiona , kable kopułka nowa .
Napiszcei jak zrobić ta samodiagnoze to moze mi sie uda