Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czek świeci :( jaki to błąd... kto pomoże

bamse
26-05-07, 17:31
witam, w czasie poszukiwania accorda trafilem na civica "anglika" z silniczkiem d16y2 vtec oczywiscie kupilem sprowadzony z niemiec piekny, stan techniczny rowniez przebieg udokumentowany 136000km i mianowicie wszystko jest w nim ok... ale świeci czek po zapaleniu silnika gasnie na chwilke, potem znow sie zapala i swieci calyczas, Zrobiłem samodiagnostyke, kontrolka mrugnela 4 razy długo i 1 raz któtko, czyli błąd numer 41... co oznacza ten błąd w silniku d16y2 vtec 126 KM heczbek anglik... :?: :?: :?: jezeli ktos wie prosze o odpowiedz

stachoo
26-05-07, 17:50
Grzałka sondy lambda lub jej obwód (silniki D16Z6, D16Z7, B16A2)

Grzałka czujnika liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1)

chyba to pierwsze czyli cos z sonda

Furious
26-05-07, 21:29
Ogrzewanie sondy

bamse
29-05-07, 08:42
Kilka osób polecilo mi sondy NGK / NTK (zakładali je do hond) równiesz ktoś na podkarpackim forum wspomnial ze zakladac lepiej NGK / NTK - nie jest to najtansza sonda no name, taka kupilem... juz w sklepie sprzedawca zapytal czy model z 3 - 4 przewodami... wziolem z 4 tak jak mam w swoim samochodzie, po wyjsciu ze sklepu sprawdzilem przeowdy na starej i nowej sondzie nowa rozni sie kolorami kabli... wrocilem do sklepu i zapytalem, w odpowiedzi uslyszalem ze mechanik to zalozy bez problemu... czy aby napewno ?? ?? w starej sondzie mam 2 czarne kable, 1 biały kabel, 1 kabel zielony,
natomiast nowa sonda ma 2 kable biale, 1 kabel czarny, 1 kabel szary... więc jak ?? w pudelku z sonda jest instrukcja :d tyle ze ja nic z tego nie rozumiem :speszony: (w sumie dokladnie nie czytalem) czy ktos moze mi w jakis sposób przybliżyć montaż tego urzadzenia ?? ?? dziekuje i czekam z niecierpliwoscia na opinie :) i podpowiedzi