PDA

Zobacz pełną wersję : Porysowana maska

qasu
29-12-11, 21:40
Jakieś zwierzątko (które jak dorwę to...) porysowało mi maskę. Kot lub ptak, nie wiem dokładnie. Niestety nie jest to jedna rysa tylko poligon na masce. Na razie widziałem to tylko w garażu przy świetle i źle to wygląda. Jutro zobaczę jak jest w świetle słonecznym. Jednak muszę coś z tym zrobić, tanim kosztem. Zastanawia mnie czy takie ryski po jakimś sierściuchu da się czym zatuszować czy jedynie lakiernik pomoże?

SajmonLP
29-12-11, 21:47
zdjęcie.

PAWELEKHONDA
29-12-11, 21:52
no to zapodaj zdjecie to sie zobaczy:) i ciekawe czy do zywego jest czy tylko lżejsze (płytkie) kreski :)

qasu
29-12-11, 22:04
Jak pada odpowiednie światło to wtedy widać. Zdjęcia robione kalkulatorem, żeby uchwycić rysy musiałem dobrze przyświecić. Jutro jeszcze zobaczę jak to wygląda w dzień i wrzucę fotki.

http://imageshack.us/g/441/img20111229215354.jpg/

SajmonLP
29-12-11, 22:06
cięzko ocenić grubość, jednak spróbowałbym papierem 2000, 2500 na wode i zobaczył efekt, na koniec przydałaby się polerką, najlepiej maszynowa, wpierw pasta meguiars 105' i potem meguiars 205, jeśli nie są to rysy do podkładu to uda się to zrobić.

Konrad84
29-12-11, 22:42
między podkładem a bezbarwnym jest jeszcze baza :) Ze zdjęcia wygląda na lekko porysowany clar, jeżeli jest gdzieś przetarcie do bazy, nadal da się to w miare tanio naprawić kładąc nową powłokę claru. Jeżeli nie ma przetarć, wystarczy polerka.

Zbyszek l
29-12-11, 23:11
Miałem głębsze ja krowa zaczęła mi się ociera u kolegi na podwórku. I tak jak pisze SajmonLP papier ścierny a potem pasta i nawet pod światło nie ma śladu rys. Tylko z papierem trzeba ostrożnie żeby nie przetrzeć do podkładu. Papier trzeba wcześniej namoczyć i często maczać w wodzie żeby był mokry. Musi się przesuwać po materiale jak by był pod nim olej. Nie staraj się usunąć całych rys. Możesz trochę po polerować papierem a potem pastą i sprawdzać efekt. i tak do momentu aż rysy znikną. Szmatkę do polerowania pastą można zwilżyć - dłużej utrzymuje pastę wilgotną i daje się lepiej polerować. Ja wszystko robiłem ręcznie i efekt jest super.

Konrad84
29-12-11, 23:20
zależy czy masz paste do polerowania na sucho czy mokro.

Zbyszek l
29-12-11, 23:23
Tak wiem ale po nałożeniu np. na maskę szybko obsycha i ciężko trzeć. A odrobina wody utrzymuje oryginalną konsystencję.

jerzynew
30-12-11, 10:50
Sprawdz czy bazy nie ruszyło najlepiej umyj solidnie jakims woskiem i zobacz co widac gdy rysa jest wypełniona woda, jesli rysa staje sie niewidoczna to ja bym prpoponował rozcienczonym klarem usupełnic najpierw sucho rozpylic, pozniej na mokro druga warstwa