Zobacz pełną wersję : Porysowana maska
Jakieś zwierzątko (które jak dorwę to...) porysowało mi maskę. Kot lub ptak, nie wiem dokładnie. Niestety nie jest to jedna rysa tylko poligon na masce. Na razie widziałem to tylko w garażu przy świetle i źle to wygląda. Jutro zobaczę jak jest w świetle słonecznym. Jednak muszę coś z tym zrobić, tanim kosztem. Zastanawia mnie czy takie ryski po jakimś sierściuchu da się czym zatuszować czy jedynie lakiernik pomoże?
PAWELEKHONDA
29-12-11, 21:52
no to zapodaj zdjecie to sie zobaczy:) i ciekawe czy do zywego jest czy tylko lżejsze (płytkie) kreski :)
Jak pada odpowiednie światło to wtedy widać. Zdjęcia robione kalkulatorem, żeby uchwycić rysy musiałem dobrze przyświecić. Jutro jeszcze zobaczę jak to wygląda w dzień i wrzucę fotki.
http://imageshack.us/g/441/img20111229215354.jpg/
cięzko ocenić grubość, jednak spróbowałbym papierem 2000, 2500 na wode i zobaczył efekt, na koniec przydałaby się polerką, najlepiej maszynowa, wpierw pasta meguiars 105' i potem meguiars 205, jeśli nie są to rysy do podkładu to uda się to zrobić.
między podkładem a bezbarwnym jest jeszcze baza :) Ze zdjęcia wygląda na lekko porysowany clar, jeżeli jest gdzieś przetarcie do bazy, nadal da się to w miare tanio naprawić kładąc nową powłokę claru. Jeżeli nie ma przetarć, wystarczy polerka.
Miałem głębsze ja krowa zaczęła mi się ociera u kolegi na podwórku. I tak jak pisze SajmonLP papier ścierny a potem pasta i nawet pod światło nie ma śladu rys. Tylko z papierem trzeba ostrożnie żeby nie przetrzeć do podkładu. Papier trzeba wcześniej namoczyć i często maczać w wodzie żeby był mokry. Musi się przesuwać po materiale jak by był pod nim olej. Nie staraj się usunąć całych rys. Możesz trochę po polerować papierem a potem pastą i sprawdzać efekt. i tak do momentu aż rysy znikną. Szmatkę do polerowania pastą można zwilżyć - dłużej utrzymuje pastę wilgotną i daje się lepiej polerować. Ja wszystko robiłem ręcznie i efekt jest super.
zależy czy masz paste do polerowania na sucho czy mokro.
Tak wiem ale po nałożeniu np. na maskę szybko obsycha i ciężko trzeć. A odrobina wody utrzymuje oryginalną konsystencję.
Sprawdz czy bazy nie ruszyło najlepiej umyj solidnie jakims woskiem i zobacz co widac gdy rysa jest wypełniona woda, jesli rysa staje sie niewidoczna to ja bym prpoponował rozcienczonym klarem usupełnic najpierw sucho rozpylic, pozniej na mokro druga warstwa