Zobacz pełną wersję : Dziwny dźwięk przy puszczaniu sprzęgła
Witam, mam pewien problem... po 1 jestem wyjątkowo przeczulony na pkt. mojego samochodu i nawet najmniejsze pierdółki potrafią mnie irytować :P a, więc 2 tyg.. temu byłem u mechanika aby wymienił tuleje wahacza + geometria, po ok 2-3 dniach ruszając ze świateł usłyszałem taki cichy dźwiek jakby kluczyki sie o siebie obijały, pomyślałem bryloczek i to zalałem, jeszcze ten dzwiekslyszalem kilka razy, dzis rano zapomniałem włączyć radia z początku jazdy gdy silnik był zimny wszystko było ok, lecz jak się rozgrzał ponownie przy ruszaniu ten dźwięk, oraz czasami przy zmianie 1-2 (przy redukcji biegow jest ok), styl jazdy mam spokojny krece max do 2500, nawet przy bardzo ale to bardzo lagodnym puszczaniu sprzegła i tak jest ten dziwek, ujawnia się on dopiero przy prawie calkowitym puszczeniu sprzegła i tylko na rozgrzanym silniku, dochodzi on z okolic kierownicy(przynajmnije mam takie wrazenie) myslalem nawet ze moze przy wymianie tuleji czegos nie dokrecili i sie niesie dziwiek, ten dzwiek mozna by tez porownac do lagodnego szarpniecia... ale samochodu nie szarpie tylko dzwiek jest podobny jakby sie cos przestawialo... lecz samochod juz sie toczy i jak juz pisalem dopiero przy prawie calkowitym puszczeniu sprzegla dzwiek sie pojawia... za cholere nie wiem ocb... moze macie jakies pomysly? co to moze byc ? :/
Może łożyska w skrzyni się kończą?
jak to moge sprawdziwc bez glebszej penetracji? :D moze jakis test?
gdy jest zimny silnik cieżko mi wchodzi wsteczny, lecz jak już pisałem dźwięk jest przy 1 i 2 biegu...
jak poznam, że się skończyły? dźwięk będzie narastał? nie będę mógł zmienić biegu/trudności ze zmianą biegu?
a na luzie jak auto stoi i wcisniesz sprzęgło to tez jest ten dzwięk?
ja miałem latem podobny problem z tym ze u mnie popiskiwało cos delikatnie a w momencie wdepnięcia sprzęgła pisk ustał.
Było to słyszalne tylko na postoju...po jakimś miesiącu już jadać nawet spokojnie na 3 biegu to słyszałem...okazało się ze to łożysko w skrzyni. Dodam ze biegi cały czas wchodziły poprawnie, tylko dzwięk narastał
nie, jak stoi jest wszystko w porządku, tylko w momencie ruszenia jak już prawie całkowicie puszcze sprzęgło... tak z drugiej strony sam nie wiem czy łożyska w skrzyni to dobry podejrzany, ponieważ na 99% wydaje mi się,że to okolice kierownicy... na początku myślałem, że to breloczek uderza o obudowę... ale go zdjąłem i to nie on ;/
spróbuję nagrać ten dźwięk, żebyście usłyszeli ocb, lecz będzie to o tyle utrudnione, że on jest cichy, lecz słyszalny dla mnie ;p
może to pedał sprzęgła tylko i wystarczy przesmarować ;)
A może to blaszki w klockach hamulcowych? Nie kończą Ci się klocki?
A może to blaszki w klockach hamulcowych? Nie kończą Ci się klocki?
ale ten dźwięk nie występuje przy hamowaniu :)
może to pedał sprzęgła tylko i wystarczy przesmarować
pedał sprzęgła smaruje co ok 2 miesiące bo zaczyna popiskiwać, lecz ten typ tak ma ;)
dziwna sprawa :P od wczoraj zrobiłem prawie 180km po mieście i dźwięk ucichł, cały czas bez muzyki bo nasłuchiwałem i nic :P kurcze jestem przewrażliwiony :P o samochód dbam bardziej niż o rodzinę xD
Ultra Pete
02-01-12, 11:41
ps. krec honde wyzej. 2500 to zdecydowanie za nisko dla benzyny.
jednak to nie z okolic kierownicy, tylko lewe przednie koło, po przejechaniu paru km jest to cichy dzwiek, lecz dzis mialem trase ok 60km po miescie i dojezdzajc do domu dzwiek w trakcie ruszania i zmiany biegow z 1 na 2 byl tak glosny ze sluchalem muzyki a i tak dobrze slyszalem to trzeszczenie/tarcie , tak jakby cos na chama sie przekrecalo... mam podejrzenie ze to przegub, lecz przy skrecaniu dzwiek nie wydobywa sie ;/
Miałem podobnie, z tą różnicą, że na postoju też było słychać. U mnie był to przewód metalowy co odchodzi od sprzęgła pod maską do góry... wymacałem, lekko go obruszałem i ustało to metaliczne stukanie...
dzięki za podpowiedz, przestanie padać to sprawdzę ;)