PDA

Zobacz pełną wersję : bębny hamulcowe

hiro
29-12-11, 08:16
Po jakim przebiegu powinno wymienić się bębny z tyłu ? Właśnie skończy się szczęki (słychać) i zastanawiam się czy wymieniać komplet.

Sheiva
29-12-11, 12:33
Przebieg nie jest tu raczej głównym wyznacznikiem zużycia ;) Jeden przecież hamuje często silnikiem, inny zaś rozpędza się, często i ostro hamując.
Bębny to wbrew pozorom dokładna konstrukcja. Wymieniać się je powinno, gdy ich średnica wewnętrzna wykroczy poza dopuszczalną wartość. Dopuszczalna wartość różni się o 1mm! (czasem mniej) względem nowych bębnów. Tutaj dopuszczalna średnica wewnętrzna bębna wynosi zdaje się 204mm.

MikeFoto
29-12-11, 13:01
Po jakim przebiegu powinno wymienić się bębny z tyłu ?

Nie obraź się ale zadajesz dość dziwne pytanie. Szczęki to nie olej żeby tracił właściwości po określonym czasie, lub gumowy pasek rozrządu. Jedni wymenią po 100kkm inni po 10kkm. Wszystko zależy od stylu jazdy. Zużyją się to się wymienia.

Właśnie skończy się szczęki (słychać) i zastanawiam się czy wymieniać komplet.

Skoro się kończą to się wymienia a nie na forum pyta :).... i ZAWSZE w komplecie.

hiro
29-12-11, 15:52
Nie obraź się ale zadajesz dość dziwne pytanie. Szczęki to nie olej żeby tracił właściwości po określonym czasie, lub gumowy pasek rozrządu. Jedni wymenią po 100kkm inni po 10kkm. Wszystko zależy od stylu jazdy. Zużyją się to się wymienia.

Skoro się kończą to się wymienia a nie na forum pyta :).... i ZAWSZE w komplecie.

Nie podlega dyskusji że wymieniam szczęki w komplecie tylko czy należy je wymieniać w komplecie z bębnami bo jak się okazuje bębny to dosyć trwały materiał i raczej po 10kkm ich nie zajeździsz mimo szczerych chęci. Chodziło mi o ŚREDNIE przebiegi po jakich wymieniane są zazwyczaj bębny i pokaż mi gdzie ja pytałem o czas ?

madziam
29-12-11, 16:23
ja mam 170 tys i dalej wszystko jest oK :)

MikeFoto
29-12-11, 19:22
czy należy je wymieniać w komplecie z bębnami

Jeszcze za czasów poprzedniego auta, z bębnami z tyłu, wyznacznikiem zużycia było praktycznie tylko to czy na obrzeżach bębna pojawił się rant. Jeśli był spory - bębny do wymiany bo nawet nie było sensu tego przetaczać.

Chodziło mi o ŚREDNIE przebiegi po jakich wymieniane są zazwyczaj bębny i pokaż mi gdzie ja pytałem o czas ?

Niema czegoś takiego jak średnie przebiegi przy których się wymienia bębny.
Nieda się tego określić "średnią". Jeden wymieni już 2 razy podczas gdy inny będzie jeździł na tym co dała fabryka. Można określić co najwyżej przebiegi przy których należy je skontrolować i w razie potrzeby wymienić.

Także bez rozbierania się nie dowiesz.

PS. Kolega po niecałym 1000km zajeździł sprzęgło spiekowe w Lancerze EVO9......a ja mam od 13 lat i blisko wciąż 200kkm oryginalne od nowości.