Zobacz pełną wersję : jakie sa koszty oplat celnych
chodzi o auto ,ktore wjechalo do polski na niemieckich blachach i zostalo wymeldowane.wiem,ze wczelkich informacji udzieli mi urzad celny,ale musze to wiedziec przed zakupem,a urzedy w weekendy nie pracuja.chodzi o honde civic z rocznika 93.silnik 1.5 i pelna elektryka..
[ Dodano: Pią 25 Maj, 2007 ]
przy okazji chcialbym sie dowiedziec ,czy ktos juz ogladal te honde albo wie cos o sprzedajacym- http://moto.allegro.pl/item199456599_honda_civic_igla_1_5_z_niemiec_pelna _ele_7200.html
opłaty:
-akcyza 3,1 % wartości na umowie + ok 17zl oplata skarbowa
-przegląd 170zl
-tłumaczenia około 100zl
-opłata recyklingowa 500
-rejestracja 250zl
-urząd skarbowy 160zl
całośc wychodzi przeważnie trochę ponad 1200zl
dzieki serdeczne,pozdrawiam
urzędu skrdowego się nie opłaca :bicie:
[ Dodano: Sob 26 Maj, 2007 ]
tłumaczenie tylko małego brifu, około 50zł.
kotson24, Z urzedu skarbowego trzeba wyciagnac zaswiadczenie VAT-25 choc nie wszystkie wydzialy komunikacji tego wymagaja, ale w 90% tak jest. I wlasnie taki papier kosztuje podatnika 160pln - tak jak napisal oko.
zoran.misic
26-05-07, 13:48
Sposobem na zaoszczędzenie paru złotych jest spisanie umowy dwujęzycznej (niemiecko-polskiej) zawsze to strone mniej do tlumaczenia...
siakaś droga 7200 + 1200 (opłaty) = 8400 + ewentualne wymiany (rozrząd , płyny, filtry, oleje itp) mówię ewentualne bo niby serwisowana w ASO
pozdr
urzędu
skrdowego się nie opłaca
Jak nie jak tak !! 150 jest to tzw zwolnienie z vatu jezeli nie jest samochod na firme
tłumaczenie tylko małego brifu, około 50zł.
a jak bedziesz mial taka przyjemna babe w urzedzie komunikacji jak ja mialem to Ci kaze tlumaczyc fakture na ktorej nie ma nic do tlumaczenia :/
dzieki chlopaki,juz ja kupilem za 6700, blachy zdrowe,gdzieniegnie maly kwiatuszek,silnik jest ok,tylko byl walek - czego sie spodziewalem) z przebiegiem.tam jest niby 125000 a znalazlem w silniku kartke z wymiany oleju i ostatnia wymiana byla w kwietniu na 172000 hehe. nie wiem czy to duzo czy malo ale to juz pytanie na inny temat..pzdr :hinczyk:
To sa ch...je z tymi przekretami licznikow. Lepiej wymien czesci bo nie wiadomo co ci sprezentowali. Gdzie 125k bedzie mialo auto 14letnie. :aloha: Ale i tak masz dobry przebieg. Ladne autko i widac zadbane wnetrze. Miodzio
Nie wiem co wy macie za urzedy, ja nie płaciłem żadnego niczego w urzędzie. KIELCE
ja nie płaciłem żadnego niczego w urzędzie.
"I niczego nie bedzie"-Kononowicz :d
W urzedzie powinno sie zapłacic 150zl.Wypełnic vat24 i za kilka dni odebrac vat25.Bez tego papierka w urzedzie kom. niezarejestruja samochodu.
Kolego, dopytaj i potem gadaj. Szkoda mi Cię. A jak się dowiesz to zwróć honor. Na forum. dwa miesiące temu hanie rejestrowałem!!!Także mi nie gadaj. A zgodzę się oczywiście w 2006 styczeń rejestrowałem golfa i vat 24 płaciłem. Ale teraz to przeszłość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[ Dodano: Nie 27 Maj, 2007 ]
rafalb33,
Kolego, dopytaj i potem gadaj. Szkoda mi Cię. A jak się dowiesz to zwróć honor. Na forum. dwa miesiące temu hanie rejestrowałem!!!Także mi nie gadaj. A zgodzę się oczywiście w 2006 styczeń rejestrowałem golfa i vat 24 płaciłem. Ale teraz to przeszłość!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W urzedzie powinno sie zapłacic 150zl.Wypełnic vat24 i za kilka dni odebrac vat25.Bez tego papierka w urzedzie kom. niezarejestruja samochodu.
tez tak mialem ale fakt to bylo w 2006 i widac sie pozmienialo skorokotson24, juz sie obszedl bez tego rejestrujac jak mniemam w 2007roku. Tylko cikawe co zamiast tego wj........ lub wj..... bo nie wierze w dobre serce naszych rzadzacych coby pozbywali sie dochodu i tak z dobrej woli zniesli oplate
Pozdro
rejestrowałem hanie miesiąc temu - musiałem zapłacić 160zl, wypełnić vat24 i odebrac Vat25 wymagany przez wydział komunikacyjny w celu rejestracji...
Rejestrowalem dwa samochody sproawdzone w tym roku z tego jeden 2 tygodnie temu :d
I do tego sytuacja w urzedzie sie zmienila, bo w zeszlym roku jak rejestrowalem to mogłem doniesc vat25 przy odbiorze twardego dowodu. Teraz nie było mowy o zarejestrowaniu bez tego swistka.
rafalb33 Ma racje że bez tego świstka nie zarejestrujesz A to sie dokładnie nazywa "Zaświadczenie potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak obowiązku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu nabycia środka transportu" czyli VAT-25
I nie ma mowy żeby dostać nawet miękki dowód bez tego. Rejestrowałem ostatnio 4 auta i zawsze trzeba to mieć bynajmniej w Rzeszowskim wydziale komunikacji
A odnosnie pytania to opłaty wyszły mnie dla Civica 1.5 93 rok:
160 zł Przegląd
70 zł Tłumacz
12 zł Akcyza (na umowie 100 euro)
500 zł opłata recykling owa
247.5 Tablice w wydziale Komunikacji
17 zł Opłata Skarbowa
160 zł Skarbówka
Dokładnie, te 160 zł trzeba zapłacić. Własnie w czwartek złożyłem papiery w skarbówce i jestem do środy bez Hani bo zabrali mi wszystkie dokumenty :djablek: Oczywiscie nie moga wystawic zadnego świstka ze papiery są u nich :djablek:
Ja rejestrowałem w lutym i płaciłem 150zl na skarbowy żeby dostać vat25, pożniej dopiero mogłem zarejestrować w urzędzie
Ja tez w marcu płaciłem 160 Zaświadczenie potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług lub brak obowiązku uiszczenia podatku od towarów i usług z tytułu nabycia środka transportu" czyli VAT-25 a w praktyce oznaczało to potwierdzenie uiszczenia opłaty celnej - paranoja.
A tak przy okazji
W urzedzie celnym w Radomiu to masakra trzeba jeszcze agencji celnej zapłacic haracz 100zł bo inaczej mozna zgnic w kolejce. Przed okienkiem dla petentów ludzie z agencji maja dosuniety stolik i poukładane w kolejce dokumenty swoich klientów. Na piętrze sa prywatne agencje celne gdzie wypełnija dokumenty i na bieżąco znoszą je tym siedzącym przed okienkiem. Normalny petent ma do wyboru:
1. zapłacic haracz agencji i miec dokumenty nastepnego dnia
2. czekac w kolejce nie wiadomo ile, bo cwaniaczki z agencji mogą przekładac dokumenty na koniec kolejki
3. wysła pocztą i dzwonic do UC i pyta czy papiery już są ( ja tak zrobiłem)
Polska to wciąż jeszce ciemnogród, nawet nie wiedzialem że coś takiego może miec miejsce w tych czasach
Wkur...nie sięga zenitu
W takim układzie jest coś nie tak SŁOWO CZŁOWIEKA, że nic nie płaciłem wogóle nie byłem w SKARBOWYM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kotson24, Mieszkam pod Poznaniem i rejestracje pojazdu obsluguje Starostwo Powiatowe - do 16 kwietnia nie wymagali VAT25, po 16 kwietnia juz wymagaja... Natomiast w Urzedzie Komunikacji w Poznaniu zawsze wymagali. Wiec jaki urzad taka polityka. Nie ma co sie denerwowac :)
wszystko ok, tylko teraz ja jestem niepewny, skoro nie płaciłem?? nie wymagali?? czy teraz nie muszę czasem zapłacić??czy bezie kara skoro nie kazali??
wszystko ok, tylko teraz ja jestem niepewny, skoro nie płaciłem?? nie wymagali?? czy teraz nie muszę czasem zapłacić??czy bezie kara skoro nie kazali??
jak juz zarejejstrowales,i nie byl wymagany vat 25 do rejejestracji to nie masz sie czym przjemowac prawo nie dziala wstecz
[/quote]
jak juz zarejejstrowales,i nie byl wymagany vat 25 do rejejestracji to nie masz sie czym przjemowac prawo nie dziala wstecz[/quote]
w niektórych urzędach rejestrują bez okazania Vat 25 co nie znaczy, że nie należy go opałcić :).
Niektóre urzędy oddielają opłatę związaną z rejestracją, która należy się samorządom od opłat skarbowych zasilających budżet państwa.
Może się zdarzyć, że zawita poborca skarbowy i zainkasuje co jego wraz z odpowiednią karą.
Najlepiej zadzwonić do US i spytać :)
A czy któs wie ile to całe załatwianie papierków trwa ?
chyba kolega nie bardzo rozumie na czym
prawo nie dziala wstecz dokładnie polega :speszony:
matthew_osw
09-07-07, 18:23
Polecam lekturkę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Retroakcja
Ave ;]
ja zalatwilem wszystkie papiero w 5 dni... a dalo sie w 3 tylko byka w vat 24 zrobilem i musialem jeszcze raz 2 dni czekac az mi vat 25 wypisza....