PDA

Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja "strzeliła" !

piotrlaz
25-05-07, 17:38
Wczoraj spotkało mnie bardzo nieprzyjemne zdarzenie. Nagle w czasie jazdy rozległ się huk, jakby pękł balon, przez nawiewy w desce rozdzielczej wyleciała chmura jakiegoś gazu. Udało mi się bezpiecznie zjechać na chodnik i stwierdziłem, że to strzeliła klimatyzacja a ten gaz to pewnie freon. Nie widać żadnych przecieków, nieszczelności w chłodnicy ani na przewodach, wentylator się włącza. Jednak klimatyzacja nie działa.
Teraz wizyta u specjalisty i ciekaw jestem jaki wydatek mnie czeka? Już się boję bo mam mało kasy.

Mam pytanie: czy ktoś słyszał o przypadku, że klimatyzacja "wybuchła" i czy to wydarzenie wskazuje na poważną awarię?

Swoją Hondzię z 93r. V gen, D15B7 kupiłem w zeszłym roku i z klimatyzacją nie miałem żadnych problemów chociaż ostatnio chłodziła nieco słabiej niż w zeszłym roku. Ale ponieważ działała to nic nie robiłem. Zamierzałem udać się do warsztatu przed urlopem.

Opisuję ten przypadek również z tego powodu, żeby przestrzec kolegów, że coś takiego może zdarzyć się również komuś innemu. Na samą myśl, że coś takiego spotyka mnie np. w sytuacji wyprzedzania przy dużej prędkości.... ciarki mnie przechodzą. Raz, że wybuch i drugie, że chmura gazu, która przez pewien czas ogranicza widoczność no i smród gazu.
Brrrr. Ale cieszę się, że nic się nie stało.

Będę wdzięczny za odpowiedź na zadane wyżej pytanie ew. jakieś sugestie a może adres dobrego i taniego specjalisty?

Wally
25-05-07, 18:36
Puscil najslabszy element, prawdopodobnie cos w parowniku w kabinie. Dzis bylem u kolesia od klimy i powiedzial, ze jak ucieknie troche gazu to paradoksalnie cisnienie w ukladzie WZRASTA (nie wnikam - dla mnie nadal do nieprawdopodobne) i dlatgo klima czesciej sie wlacza i puszczaja najslabsze ogniwa. Czeka sie naprawa - prawdopodobnie 150 pln za nabicie + to co padlo

raMMzes
25-05-07, 20:46
paradoksalnie cisnienie w ukladzie WZRASTA

To się chyba nazywa prawo Bernouillego i faktycznie, mogło być powodem strzału...
Ogólnie, czeka cię wydatek rzędu paru setek :/

piotrlaz
25-05-07, 21:16
Dzięki za odpowiedzi.
Ale może to tylko puścił termostatyczny zawór rozprężny?
Taki zawór kosztuje ok. 100-130 zł.

[ Dodano: Sob 26 Maj, 2007 ]
Zadzwoniłem do speców z Wału Miedzeszyńskiego i po opisaniu sprawy stwierdzili na 99% że to eksplodował parownik. Podobno bardzo rzadka sprawa ale wielki kłopot. Koszt samej robocizny to co najmniej 1000 zł bo trzeba rozebrać całą deskę i bebechy do gołej blachy inaczej nie da się wymienić tego parownika.

Mogę teraz powiedzieć: miałem klimatyzację ... :(

Przepraszam, że ciągnę ten temat ale zajrzałem do książki serwisowej i znalazłem opis demontażu parownika. Wydaje się, że nie jest to tak strasznie skomplikowane jak mówił pracownik warsztatu specjalistycznego.

Nasuwa się więc pytanie: dlaczego fachowiec za sam demontaż i montaż parownika liczy sobie aż 1000 zł!?

Czy ktoś z kolegów wymontowywał parownik albo widział jak to się robi?

http://users.elartnet.pl/~plazowsk/parownik.jpg

Dzięki za potwierdzenie, że nie jest to skomplikowane.
Ale aż złość bierze na tych "fachowców", którzy najwyraźniej szukają jelenia!

UkiNH wiesz może gdzie kupić taki parownik za rozsądną cenę? Może być używany bo nowy znalazłem za 450 zł.

[ Dodano: Sro 30 Maj, 2007 ]
Jestem świeżo po wizycie w warsztacie gdzie mi sprawdzili szczelność i oczywiście potwierdziło się, że "wieje" albo z parownika albo z jakiegoś złącza. Nie mogę wpędzać się w koszty więc zamierzam najpierw wymienić o-ringi.
Mam w związku z tym pytanie czy te o-ringi to są jakieś specjalne o szczególnych parametrach do klimatyzacji? Wyjąłem jeden o-ring na łączeniu przewodu z zaworem rozprężnym i wygląda mi nieciekawie tzn. jest za luźny i za cienki. Gdzie można kupić to ustrojstwo?

skitels
23-03-09, 12:25
witam a może ma ktoś sprawdzony sposób na wyciągniecie całej nagrzewnicy ze środka bo coś tam mi ucieka gaz od klimy i chyba trzeba będzie to zlutować ,albo wymienić proszę o pomoc

Tompro
23-03-09, 12:36
witam a może ma ktoś sprawdzony sposób na wyciągniecie całej nagrzewnicy ze środka bo coś tam mi ucieka gaz od klimy i chyba trzeba będzie to zlutować ,albo wymienić proszę o pomoc

Nie nagrzewnica tylko parownik. Parownik normalnie wyjmujesz od środka. Musisz wykrecić cały schowek wraz z tą blachą z tyłu. Od strony silnika musisz wyjąć akumulator i odkrecić dwie śruby od rurek klimy. W środku masz jeszcze pare śrub i nakrętek przy parowniku. Dwie nakrętki są u góry po bokach, jedna na dole na środku. Jest jeszcze pare wkrętów. Dodatkowo możesz jeszcze przy wyjmowaniu parownika zdjąć jego gumowy odpływ, jest on na dole od strony kierowcy. Dalej to już normalnie z czuciem go wyjmujesz.

skitels
27-03-09, 14:49
a czy da się to jakoś naprawić czy raczej wymienić na nowy jaki możne być koszt takiego zabiegu????

Tompro
27-03-09, 15:02
Zależy gdzie masz nieszczelność. Spróbuj zdemontować to może coś będzie widać. Ja z dwa lata temu za założenie złączki do jednej rurki i zlutowanie drugiej rurki dałem 120 zł także myśle, że poniżej 100 zeta powinno ci wyjść. A masz klime na czynnik R12 czy R134a? Jakbyś szukał innego parownika i masz na R134a to od Civica 5D (tzw. angielki) też ci podejdzie, ja mam taki u siebie w EJ2.