Zobacz pełną wersję : Bicie kierownicy przy hamowaniu
robert1111
26-12-11, 10:46
Cześć w maju tego roku wymieniłem tarcze + klocki przód firmy ATE i jakoś od mięsiąca czzasu czuje bicie na kierownicy przy hamowaniu pewnie jest to wina tarcz ale czy po tak krótkim okresie użytkowania jest to możliwe, mam zamiar w tym tygodniu zrobić cos z tym tylko pytanie czy wymienic znow na tarcze ATE czy coś innego.Pozdr
również wymienilem pol roku temu tarcze na ate zaczely bic ale tylko jak sie nagrzaly zareklamowalem -ate stwierdzilo ze tarcze sa proste ( zapewne dokonywali pomiaru na zimnych tarczach ), kupilem tarcze blueprint (mountain) i od tego czasu mam spokój.
Skoro problem zaczal sie dopiero miesiac temu to piasty masz dobre ( inaczej biłoby od razu, zły montaż tez wykluczam bo rowniez zaczeloby bic jak tylko tarcza ulozylaby się czyli po ok 500km ) sprawdz jeszcze czy klocek hamulcowy zdzierany jest równo , czy prowadniczki w jarzmie chodzą luźno, czy tłoczek odbija -nie zapikł się oraz czy śrubki od zacisku nie są uszkodzone
Masz 3 możliwości :
1) reklamacja - 50/50% szans na uznanie
2) przetoczenie badz przetoczenie na aucie ( podobno bo jakims czasie problem bicia znow powraca - osobiscie nigdy tego nie robilem bo nie oszczedzam na bezpieczenstwie )
3) wymiana na nowe
robert1111
26-12-11, 14:25
Chya postawie na wymiane na nowe , ja tez na bezpieczeństwie nie oszczędzam ,jeszcze jakbym miał stare to te bym wysłał do reklamacji ale nie mam co włozyc a samochód jest mi potrzebny.
i dobrze tez bym tak na twoim miejscu zrobil ( zrobilem) kup nowe załóż je ( może spróboj TRW , BluePrint) a te ate które zdejmiejsz oddaj na gwarancje jak dostaniesz nowe to mozesz je sprzedac na np na alledrogo albo forum napewno jest wiele osób ktore połąszą sie na zachwalane na tym forum tarcze ATE ( ktore IMO nie są warte swojej ceny ani zakupu)
robert1111
26-12-11, 16:05
Tak zrobię dzieki za poradę :)
a ja Ci radzę abyś podjechał do porządnego "starego" warsztatu na sprawdzenie bicia tarcz. Istnieją takie rzadko używane ale niezwykle przydatne czujniki zegarowe które dadzą Ci 100% pewności. Sprawdzą tarcze i piasty jak będziesz chciał. Teraz naprawa samochodu często odbywa się bez upewnienia się czy jest to słuszne i klient traci kasę
robert1111
26-12-11, 18:04
a ja Ci radzę abyś podjechał do porządnego "starego" warsztatu na sprawdzenie bicia tarcz. Istnieją takie rzadko używane ale niezwykle przydatne czujniki zegarowe które dadzą Ci 100% pewności. Sprawdzą tarcze i piasty jak będziesz chciał. Teraz naprawa samochodu często odbywa się bez upewnienia się czy jest to słuszne i klient traci kasę
Własnie niedawno mi kumpel dzwonił co ma warsztat i mowił mi o takim urządzeniu jutro ma mi dac znac i sprawdze to sobie choć i tak pewnie skonczy sie na wymianie tarcz no chyba "ze"
robert1111
30-12-11, 13:53
Tarcze wymienione i po problemie :)