PDA

Zobacz pełną wersję : Swap silnika k20a do mb2 ?

gonzo10
25-12-11, 13:28
siemka mam pytanie co do swapa silnika k20a do mb2 czy jest to wgl możliwe bo przeglądałem tematy z 5D i nie widziałem k20 u nikogo widziałem h22 u cairo i o to pytam czy k20 do tej budy jest możliwe

zakit
25-12-11, 14:01
swap k20 do tej budy to w 100% to samo co swap do EG albo DC, takze da sie tak samo prosto.

whoytas
25-12-11, 14:38
zakit ile takich swapow zrobiles? :P

Kras
25-12-11, 15:00
Tylko ze to kolejny z gatunku - wsadzam w auto 2-3x wiecej niz jest warte. I o ile w przypadku budy EG/EK idzie to JAKOS zrozumiec (przy duuuzej dawce dobrej woli ale zawsze) to w przypadku MB jest to tak bez sensu jak klimatyzacja na Antarktydzie.

whoytas
25-12-11, 15:32
no dokladnie tak jak Kars pisze ale kwestia wlasnego zaciecia w dazeniu do celu i zbytnio nie szacowaniu kosztow, wpadaj do szczecina to ogarniemy to z Analogiem ;) plus dodatkowo co tam bys chcial, wire tucki itd. ;)

djspec
26-12-11, 10:22
a powie mi ktoś dlaczego jest bez sensu?? bo co bo v gen jest kultowy i w ogóle. wkurzające jest to pomijanie przez wszystkich 5d... fajne auto.... wiem bo mam..... a Wy wszyscu wyznawcy jdm tylko uznajecie wszystkie pomijając mb mc ma.....

Kras
26-12-11, 11:07
EG/EK mozna zrobic zeby skrecaly. I to tak naprawde skrecaly. Jak juz inwestujemy trzykrotna wartosc auta to dobrze zeby sie cos naprawde dzialo. Myslisz, ze 200PS K20 zrobi szal w budzie MB?? Bo jakos nie sadze a koszty morduja...

zakit
26-12-11, 11:09
zakit ile takich swapow zrobiles? :P

a powiedzialem gdzies ze robilem? mowie ze robi sie go tak samo jak do eg.

djspec
26-12-11, 11:12
a czemu nie zrobisz mb żeby skręcało?? czym przód rożni się od v gen?? nie no pewnie bo każdy musi zawijać czasoprzestrzeń.
czasami się zastanawiam czy to nie jest forum civic klub only jdm. jak ktoś chce robić coś w 5 d to już.... odpuść...

ile 5 d lata po rajdach?? oczywiście nie w Polsce bo w Polsce tego auta się nie uznaje... i jakoś muszą skręcać i nie latają z d14 na pokładzie

Kras
26-12-11, 11:46
Jakby 5D mozna bylo zrobic tak NAPRAWDE to by lataly w rajdach, w touring carach i na milionach pojezdzawek. Zwlaszcza, ze TEORETYCZNIE baza byla w porzadku, nawet szpera przeciez seryjnie byla. Ale to wszystko tylko teoretycznie niestety. Gdyby byly takie super to angole (ktorzy maja tego pelno) lataliby tym po swoich torach a nie woleli masowo 3d. Notabene drozsze u nich niz 5d w swoim czasie.

Teraz dalej - istnieje przeciez wersja 5d, ktora ma fabrycznie 170PS i szpere. Jest tania. Mozna ja tez stosunkowo tanio zrobic na 200ps zachowujac calkiem seryjny charakter. A chyba o to chodzi wnoszac po Twoim ostatnim poscie. Ale nie, Ty chcesz koniecznie wladowac 20kPLN (jak nie wiecej) zeby miec te same 200PS ale z K20. I jeszcze sie rzucasz, ze ktos nazywa to bezsensem :)

Owszem, pakowanie tych samych 20kPLN zeby miec K20 EG/EK tez jest bezsensowne ale troche mniej. Raz, ze auta bardziej kultowe (i tego nie zmienisz, chocbys niewiadomo jak zachwalal 5d), dwa mozesz wowczas zrobic jakas wyscigowke jesli chcesz, trzy zyskujesz wiecej bo zrobienie 200PS z B16 to juz nijak seryjnego charakteru miec nie bedzie, no i jazda tylko ostatnimi 2krpm tez jest srednio fajna. Czyli wychodzisz z zalozenia, ze i tak silnik do wymiany.

Juz naprawde nie umiem tego logiczniej wyjasnic, zreszta pewnie i tak nie przyjmiesz argumentow.

zakit
26-12-11, 11:57
co z tego ze przod samochodu jest taki sam konstrukcyjnie jak Vgen jak 90% reszty samochodu jest inne, i cala jego charakterystyka jest zupelnie inna nawet po dobrym pomodzeniu. 5d jest dziadkowozem z jedna fajna wersja - vti, ot co.

whoytas
26-12-11, 13:56
chcesz rob taki swap :) wiesz przyjely sie pewne standardy od ktorych jak ktos chce odbiegac to zostaje zdemotywowany i doejbany z pomyslem do gleby... Generalnie jak juz to k24 ze skrzynia z ep3 swapowac, taki setup jak analogue ma, robi robote a potencjal ma olbrzymi :) wazne by trwac przy swoim a nie pytac sie np. Na forum ktore felgi kupic, kupuj te ktore tobie sie podobaja i pasuja do twojej wizji ktora masz w glowie. Na tym to wszystko polega, byc indywidualnym... Jak cos wpadaj do ZS ;)

radar333
27-12-11, 11:56
5d jest dziadkowozem z jedna fajna wersja - vti, ot co.

I to jest cytat z którym się zgadzam w 99%! Nie można zrobić z drewna złota! (MB6 to też jest sandał rzemienny z białą frotową skarpeciuchą :p...)

whoytas
27-12-11, 12:01
radar ale przyznaj że z k20 staje się jeszcze bardziej niepozornym sandałem killerem który zniszczył by np. twoją D serię ;):P a wtedy twoja mina byłaby bezcenna :P

radar333
27-12-11, 12:08
Serio, przysięgam szczerze: wole jeździć moim EG z D16 niż MB z K20! Nie odnalazł bym się w tej budzie za ch*ja pana! Nie chodzi o to że by mnie to zrobiło (bo by zrobiło). Dla mnie ta buda to nie Honda i tyle.

whoytas
27-12-11, 12:18
no ty nie ale ktos inny tak ;) ja tam jestem za takim swapem :) a z J-serią to już wogóle ;)

radar333
27-12-11, 12:40
J-seria w EG robi lepszy przeciąg niż turbo ponoć. Ja bym chciał zobaczyć zapaleńca który tak kocha budę MB że do niej J wsadza. Chciałbym wiedzieć dla czego wsadza J do MB a nie do EG, EK (bo w takim przypadku budę wybiera się pod silnik a nie na odwrót).

whoytas
27-12-11, 12:44
J jest fajne chociażby pod względem pojemności i dzwięku ale generalnie mało rozwojowe, ale nie powiem że kusiło mnie kiedyś J serie ładować do EG tylko nie mogłem uzyskac info na temat skrzyń biegów, ale może kiedyś poświęcę więcej czasu na to bo skill jest tym bardziej że nie słyszałem o żadnym projekcie z J w PL :)

Kras
27-12-11, 13:38
radar ale przyznaj że z k20 staje się jeszcze bardziej niepozornym sandałem killerem który zniszczył by np. twoją D serię ;):P a wtedy twoja mina byłaby bezcenna :P

Tylko, ze te same "niszczace" 200PS mozna zrobic z seryjnego B18 albo np. H22. Oba rozwiazania zdecydowanie tansze niz K20.
K20 ma zdecydowana przewage potencjalu tylko, ze on rowniez kosztuje. I sie nawet nie obejrzysz a juz wpakowales 30k w bude MB. W sumie to nie wiem czy nie lepiej byloby tymi 30k napalic w kominku :P

whoytas
27-12-11, 19:06
generalnie temat rzeka, ale napewno osobiscie bede wspieral tego kto podejmie sie swapa k do budy MB :)